Šta je novo?

Mini DV kasete?

MK

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2002
Poena
609
interesuje me gde se najpovoljnije u Beogradu mogu kupiti video kasete mini DV, (za DV kameru)
takodje, i to koje su kvalitetnije.
S obzirom da ne znam nista o ovoj temi, interesuje me da li se ove kasete mogu presnimavati, i koliko puta da se ne izgubi kvalitet
pozdrav
Miki

Ja sam pre izvesnog vremena postavljao ista pitanja :)
Najkvalitetnije kasete su Sony, najbolji odnos cena/kvalitet je Panasonic, a TDK su isto OK ako nadjes prave (takonekako mi rekose onda :)). Ja sam u Tehnicomu kupio nekoliko kaseta po 400 dinara od 60minuta (90 long play), ali to nikada nisam isprobao) i do sada sam neke od njih presnimio 10ak puta i nema gubitaka na kvalitetu. Kazu da je 15ak puta sasvim realno, a verovatno moze i vise.

Naravno, nemoj da se ispalis, pa da pre presnimavanja ne skines snimljeni materijal na HDD :)

PJ je napisao(la):
Ja sam pre izvesnog vremena postavljao ista pitanja :)
Najkvalitetnije kasete su Sony, najbolji odnos cena/kvalitet je Panasonic, a TDK su isto OK ako nadjes prave (takonekako mi rekose onda :)). Ja sam u Tehnicomu kupio nekoliko kaseta po 400 dinara od 60minuta (90 long play), ali to nikada nisam isprobao) i do sada sam neke od njih presnimio 10ak puta i nema gubitaka na kvalitetu. Kazu da je 15ak puta sasvim realno, a verovatno moze i vise.

Naravno, nemoj da se ispalis, pa da pre presnimavanja ne skines snimljeni materijal na HDD :)

OK, nisam gledao stare postove
to je onda sasvim isplativo s obzirom da se moze toliko presnimavati
posto si spomenuo prebacivanje, zanima me kakav mi treba kabl za prebacivanje materijala na hard (da li ide preko USB, ili mi treba posebna graficka karta sa video ulazom?)
kamera je Panasonic NV-DS30
hvala na odgovorima
pozdrav

Potreban ti je IEEE1394 kabl tzv "FireWire" kojim ces spojiti kameru sa FireWire karticom na tvom racunaru, koju moras da kupis ukoliko tvoj racunar vec nema IEEE1394 prikljucke. Kartica kosta oko 35-40e i uz nju se dobija kabl.

brankoX je napisao(la):
Potreban ti je IEEE1394 kabl tzv "FireWire" kojim ces spojiti kameru sa FireWire karticom na tvom racunaru, koju moras da kupis ukoliko tvoj racunar vec nema IEEE1394 prikljucke. Kartica kosta oko 35-40e i uz nju se dobija kabl.

OK hvala na odgovoru,
da li FireWire prikljucak postoji na svim P4 plocama?
da li se kabl moze kupiti posebno negde u Beogradu?

pozdrav

Hvala,
potreban mi je jos samo info o tome kako da prebacim sa mini DV na VHS?
pozdrav

Svaka miniDV kamera koju sam video ima bar kompozitni video izlaz. Nakacis ga na video (eventualno preko SCART adaptera) i snimas...

Obrnuto je veci problem jer zbog zastite od piratisanja retki su PAL miniDV modeli sa analognim Video-In. USA modeli ga obicno imaju.

MK je napisao(la):
Hvala,
pozdrav

Nemoj nikako prebacivati na VHS. Uzmi Vegas Video 3.0, "ogrebi" video, izmontiraj i napravi video po deset minuta (da stane na CD) u DVD Pal formatu (imas template, ne moras nista da podesavas) i za godinu dve, kada DVD recorderi budu kostali ko danas CD playeri, lepo sve to prebaci na DVD i uzivaj.

Slazem se sa Micom. Ili, ako imas para da kupujes miniDV kasete, cuvaj vazne snimke na njima dok ne kupis DVD snimac a zatim prebacuj na DVD. Mada su i cene DVD-R medija iste pa cak i vece od miniDV kaseta ali je komfor koriscenja i cuvanja daleko veci. Za manje vazne snimke mozes da ih prebacis u format VCD koji citaju DVD plejeri. Najgora kombinacija je prebacivanje na VHS. Tu imas los komfor i slab kvalitet slike.

da, ali potreban je VHS da bih se ti snimci mogli prikazivati
takodje, bih taj materijal malo izmontirao na racunaru, ako je moguce posle toga prebaciti na VHS sa racunara bez neke profi opreme?
pozdrav

MK je napisao(la):
da, ali potreban je VHS da bih se ti snimci mogli prikazivati

Ovo nije bas najjasnije... Nemas DVD plejer ili sta?...

U tom slucaju, prebacis preko FireWire kartice snimak sa kamkodera na racunar. U programu za obradu videa izvrsis obradu i zatim, ukoliko tvoja graficka kartica ima video izlaz, a to imaju samo skuplje kartice, presnimis na VHS. Ako graf. kartica nema kompozitne video izlaze, onda posto vidim da imas Panasonicov model NV-DS30EG koji ima "otvoren" DVin, jednostavno vratis obradjen materijal (naravno preko FireWire porta) na kamkoder i sa njega na VHS!

Naravno, imaj u vidu prethodno sta je receno o kvalitetu.

brankoX je napisao(la):
Ovo nije bas najjasnije... Nemas DVD plejer ili sta?...

U tom slucaju, prebacis preko FireWire kartice snimak sa kamkodera na racunar. U programu za obradu videa izvrsis obradu i zatim, ukoliko tvoja graficka kartica ima video izlaz, a to imaju samo skuplje kartice, presnimis na VHS. Ako graf. kartica nema kompozitne video izlaze, onda posto vidim da imas Panasonicov model NV-DS30EG koji ima "otvoren" DVin, jednostavno vratis obradjen materijal (naravno preko FireWire porta) na kamkoder i sa njega na VHS!

Naravno, imaj u vidu prethodno sta je receno o kvalitetu.

ok, dakle treba i kartica sa video izlazom
materijal koji bih prebacivao na VHS treba da bude prezentacija, i da se prikazuje, a DVD plejeri nisu tako rasprostranjeni kod nas kao video rikorderi
pozdrav

Nazad
Vrh Dno