Šta je novo?

mini DV camcorder

Masinist

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Arctic Liquid Freezer III Pro 360
Matična ploča
Asus TUF GAMING X570-PLUS
RAM
2 x 16GB Kingston Fury 3733MHz
GPU
AMD Radeon 6900XT OC Formula ASRock
Storage
1TB Samsung 980 Pro + 4TB Toshiba HDWE140
Zvuk
Creative SoundBlaster G8 + AKG K712 Pro
PSU
FSP MEGA GM 1200W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
LG Ultragear 27GP850 180Hz
Miš & tastatura
Razer Deathadder V3 + Corsair K70 Rapidfire
Ostale periferije
HyperX SoloCast
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta je najbolje u ceni oko 300 evra (max 350) ?
Procitavsi vase komentare, zakljucio sam da su najbolji SONY, Canon i Panasonic.
Od SONY izdvojio sam model DCR-HC35E (300 evra) i DCR-HC46E (koji je svuda oko 450 ali sam ga na jednom mestu nasao za 320 - ako nisu prodavci pogresili sto je itekako moguce)
Od Canon modele: MV 880x ; MVX 350i i MVX 460 .
Model MV 960 me ne interesuje jer ne moze da snima na 0 lux sto mi je vazno prilikom izbora kamkodera.
Za ove modele ne znam cene ni gde mogu da se kupe.Znam da su stariji.
Od Panasonic model NV-GS27EP-S (270 evra) ali kome treba 2 lux pa mislim da mi je bolji izbor SONY.
Ali dosta zavisi i od cene Canon medela.
Unapred Hvala !

Nijedna od nabrojanih kamerica ne može da snima u potpunom mraku (0 luxa), odnosno, ako nešto i zabeleži - taj snimak je toliko loš da ne služi ničemu, pa nemoj mnogo da se smaraš time...

Da sam na tvom mestu, pazario bih taj Sony ako mu je zaista toliko povoljna cena...

Inače, lično snimam Panasonic kamericom i sasvim sam zadovoljan rezultatima...

Poslednja izmena:
Znas kako, to 0 lux je jedna marketinska sarena laza, sam ukoliko ti kvalitet takvog snimka nije prioritet.

Sto se tvog izbora tice, ako HC46 mozes da nadjes nov, u radnji, za 320e (vrlo sumnjivo, u Americi HC46 kosta 450$) uzimaj bez razmisljanja, i javi nama ostalima gde to ima za te pare...

Poslednja izmena:
Znaci: ako zbog cene od oko 300 evra se dvoumim izmedju SONY DCR-HC35E i Panasonic NV-GS27EP-S vi bi mi toplo preporucili ... ?
Zasto ?
Hvala!

Snima i moja kamerica u 0 Luxa, no takav snimak ne služi ničemu... Smanjen je broj frejmova u sekundi pa sve deluje kao ekstra usporen snimak, a zrno (šum) k'o orasi... Još moraš da okreneš displej za 180 - pri čemu on kao baca belu svetlost ispred kamerice - a i tada to "funkcioniše" na jedno metar razdaljine, pod uslovom da se objekt snimanja ne pomera mnogo. Sve u svemu - neupotrebljivo.

Sony je tu nešto bolji zbog mogućnosti infracrvenog snimanja, međutim, ni taj sivo-zeleni snimak (istina, nešto bolji od ovih sa "0 luxa) opet nije nizašta...

Gledajte bre da snimate po danu - isterajte bližu i daljnju rodbinu na neku livadu i udrite. U zatvorenom snimajte samo ako morate, a pritom uključite sve sijalice i izvore svetlosti koje imate na raspolaganju, čak dovucite i koju lampu iz susednih prostorija i "diskretno" ih razmestite. Svaki foton svetlosti dobro ce doci...

Sve u svemu, snimanje u lošim svetlosnim uslovima ovom kategorijom kamerica je jedno veliko smaranje i gubljenje vremena...

Edit: Sony bre. 🙂 Zato što je bolji.

Poslednja izmena:
ja sam za panasonica... jeftiniji je, a po onome sto sam video sony nije nista bolji... zeleni snimak |PPP

ja sam se iznenadio koliko su i snimci u losim svetlosnim uslovima ispali ok (puno bolje od onog sto bi mi oly c770 dao po mraku)... realno bude tu dosta suma, ali se vidi sve sto treba, pogotovo na tvu...

Da pitam jos i ovo: KOLIKO je video zapis bolji sa kamkoderom od 1.07 MP nego onaj od 800.000 ?
Gladao bi na kompu te zapise ...
Ili se to samo odnosi na slike koje pravi kamkoder ?

Znas kako, to 0 lux je jedna marketinska sarena laza, sam ukoliko ti kvalitet takvog snimka nije prioritet.

Pa naravno, za upotrebljivih 0 luxa ti treba profesionalni night sight dodatak koji koshta ko 5 kamera 🙂

Btw, nightshot nema problema sa framerateom, vec su boje oprane, svi imaju "djavolje ochi" i sredishnji deo slike je vishe osvetljen nego ostatak. Ali kada ne moze bolje, nekada i to znachi.

Malo sad dosadjujem,ali...
Kamkoder Sony 96 od 3 Mpixela ima video zapis ISTOG kvaliteta kao i sony 35 ?

Ima bolji, zbog fizicki veceg senzora 1/3" umesto 1/6".

Za kvalitet video zapisa u uslovima slabog svetla nije bitna veličina senzora već veličina piksela (veći piksel "hvata" više svetla), a veličina piksela na 1/3" CCD od 3Mp je zanemarljivo veća od veličine piksela na 1/6" CCD od 0,8Mp (izračunaj površine CCD pa ih podeli sa brojem piksela).

Pozdrav

Ipak je nesto i u velicini :d
Cip od 1/3" je 4 puta veci od onog 1/6".Nemoj zaboraviti da su to PAL kamere i da je njihova rezolucija, kod videa PAL rezolucija 576x768.Znaci ista.To sto one iz vece rezolucije interpolisu manju samo ti govori koliko svetla, koje je uslo i palo na senzor, koja koristi.Zakljucak izvedi sam.
Pozdrav

E sad, iako se odlucih (a i vi ste mi u tome pomogli) za Sony DCR-HC35E (koji je sa 300 skocio na 320 - ovo ima samo u Srbiji): kopka me malo Panasonic NV-GS27EP-S koji ima za 260 evra.
Da li je Sony bolji za 60 Evrica ???
A Panasonic NV-GS37EP-S ima za 360.Da li je on bolji 40 evra od ovog Sony-ja ?

Za mene su ove cifre ipak tesko odvojene , pa se toliko cimam ...
Hvala!

Moje misljenje je da ne vredi 50 evra vise od 27 , ali sta je - tu je !
A je l Sony tolko bolji od panasonic-a ?
da l je on i dalje u prednosti kad se uzme ovaj odnos cena ?

Pa sony ima "forice" koje snimak znache. Ima touch screen a od toga brze ne moze, ima color viewfinder, ima taj nightshot koji nekada moze da znachi, i izrada je mnogo bolja kod sonija. Jedna glupost kao shto je handstrap me mnogo nervira kod panasonica (mada je tako kod vecine jeftinih), materijal je neki oshtar pa nije udobno kad drzish kameru, dok je na soniju to mekano i duplo shire.

A te kasete sto koristi za smestanje video zapisa - da l su one RW ili samo R ?
Da l se moze pisati - bisati ?
Stvarno ne znam.

Ima li gde Sony DCR-HC35E za manje od 320 evra ?
Kolika treba da je garancija na nju ?
Na sajtu Sony-ja nisam to mogao pronaci ni tacan, kratak i precizan spisak sta ide uz nju .
Ako neko zna nek napise. Uzo bi je danas il sutra .
Hvala!

Ipak je nesto i u velicini :d
Cip od 1/3" je 4 puta veci od onog 1/6".Nemoj zaboraviti da su to PAL kamere i da je njihova rezolucija, kod videa PAL rezolucija 576x768.Znaci ista.To sto one iz vece rezolucije interpolisu manju samo ti govori koliko svetla, koje je uslo i palo na senzor, koja koristi.Zakljucak izvedi sam.
Pozdrav

Niko ne spori da je 1/3" površinski 4 puta veći od 1/6", ali je i 3Mp skoro 4 puta više od 0,8Mp. CCD 1/3" sa 3Mp može da uhvati neznatno više svetla zato što je piksel na tom CCD-u neznatno veći. CCD 1/3" sa 4Mp lošije bi se ponašao pri slabom svetlu od 1/6" 0,8Mp jer ima manju površinu piksela.
576x768=442368 (~0,4Mp) je tačan broj piksela koji je potreban da bi se iscrtala slika u PAL standardu i sve preko tog broja koristi se za elektronsku stabilizaciju slike.

Prvi put čujem da se slika u kamkorderima interpolira? Čak i kada bi elektronika tretirala 4 piksela kao 1 (potrebna rezolucija za PAL 4x442368=1769472) čisto sumnjam da je na taj način moguće "uhvatiti" više svetla. Ako na površinski mali piksel ne padne dovoljno svetla i rezultat bude mrak onda je i mrak x 4 = mrak (neka me ispravi neko ako grešim).

Pozdrav

Nazalost moram da te ispravim.Kada bi to bilo tako (da se ne interpolira) onda bi bilo totalno glupavo da povecavaju broj MP.Samim povecavanjem MP povecava se cena senzora, a gubi na kvalitetu snimka u Low Light okruzenju.Da je tako nijedna firma nebi pravila senzore vece od PAL rezolucije (768x576) i 1/6". Istina je da se veca rezolucija koristi za fotografije, ali bi bila steta da se ne iskoristi za video...Imam Canon MVX4i sa 4MP i cipom od 1/2,8" , veruj mi da fotke nikad ne mogu da se porede sa bilo kojim ozbiljnijim fotoaparatom u LL okruzenju, ali mu je video vidljivo superioran. Kod MiniDV kamera, istina jedan deo povrsine senzora se koristi za stabilizaciju i za odnose 4-3 16-9, ali oko 80% povrsine se koristi za video (znaci interpolacija).Pogledaj ovaj test http://www.videozona.ru/video_tests/3CCDvsCanon/ i to deo : Использование матрицы и режим 16:9.Pretpostavljam da interpolacija radi tako sto se izracuna srednja vrednost boja na tackama koje definisu jednu tacku u PAL rezoluciji i na taj nacin preciznije definise svetlo koje je uslo i palo na senzor (problem kod gusto pakovanih pixela i nesavrsene optike). Kod pomenutog Canona trebalo bi da bude 9:1. Kad smo kod matematike 9 x mrak=mrak ali 9 x 0,1=0,9!
U subotu bi trebao da sa jos jednim clanom Bencha testiram par kamera, pa te pozivam da svojim prisustvom i mozda svojom kamerom pomognes u ostvarenju testa i donosenju zakljucaka.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Posto sam juce kupio Sony 35 za 320, ima kamerica par mana.
jos da prebacim na komp video zapis pa cu imati tacniju ocenu ove kamere.
Voleo bi da u subotu tome prisustvujem, mada znam da bi me vi sa vasim "mezimcima" smorili, ali moram na put.
Okacite negde zapise sa raznih kamera koje budete testirali ( u istim uslovima) pa cemo i mi moci da ocenimo SAMO video zapis a vama cemo verovati na rec o kvalitetu izrade i ergonomiji koriscenja.
pozdrav!

Nazad
Vrh Dno