Šta je novo?

Milo za drago

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
620
Dogadjaj se zbio negde u Srbiji pochetkom juna 2005.(XIII vek po nasem rachunanju)
Dolazi musterija i donosi Hard disk sa spaljenom elektronikom.Prodavac tvrdi
da je u pitanju strujni udar i da garancija u tom slucaju nevazi.Musterija razjarena spominje prodavcu "Nanu" i preti.Prodavac nema kud, prihvata reklamaciju i zamenjuje pokvaren hard za nov.Sav potishten prodavac odlazi kuci.U snu mu se javi vila Ravijojla sa zanimljivom idejom.Ne bude lenj , prodavac zameni pokvarenu elektroniku na hardu (bez gsimonove u duksine pomoci :D ), a tamo ludnica.Hard pun Wareza i Divixa + Nelegalan w xp sa sve install imageom.Prodavac nebude lenj (part two) pozove Microsoft kancelariju i prijavi vlasnika.Nakon par dana drskoj musteriji na gajbu banu par gorila i chikica sa kravatom (cvikeri included).Oduzmu mu komp (sa brdom wareza ) i podnesu krivichnu prijavu za nelegalno koriscenje software-a i sumnju za bavljenje organizovanom piraterijom.
Fina pricha zar ne?

zato ja uvek savetujem drugarima da uniste i mehaniku pa tek onda da nose na reklamaciju :D

WooooooooooooW :D Ima li pricha svoju poentu? Ili nisi imao sta da radis... ;)

Mess with the best die like a rest :)

ZverBre je napisao(la):
U snu mu se javi vila sa zanimljivom idejom.
Cekaj Zveri, (MB pivo otvori, :bottle: )

jel se tebi javila vila Ravijojla ili panduri? :d

Ako cemo pravo, 90% ljudi ima brda divxa i wareza na kompu :)

Way to go bro ... Samo ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti okle je sve to poslo a ja bi ti licno celu familiju za tako nesto .. naravno, ja ne bih uradio ono pre toga, jelte .. ali sta sad. To je vec u domenu tvoje brige a ti valjda znas da je vredelo ili ces saznati da nije.

a da o ovaj siroti diler sve legalan softwer koristi cak je i wincmd platio

a bre zveri...ako se vec prodavac isprepadao od pominjanja "Nane" prvi put, sta onda ocekuje da ce se desiti kad doticni "reklamator" sabere 2 i 2 i shvati da nije 3.5 vec 4 i pojavi se prodavcu na vrata sa jos dvojicom drugara koji imaju niska cela i siroka ramena? mislim, cemu sve to...a cisto sumnjam da ce reklamator da prezali oduzetu mashinu, kad se vec toliko trtio za hard disk...

duksa88 je napisao(la):
a da o ovaj siroti diler sve legalan softwer koristi cak je i wincmd platio

A ti mislis da nema dilera sa 100% legalnim sw? I wincmd se koristi demo, jeste malo smaranje ali je 100% legalno.

simpson H je napisao(la):
A ti mislis da nema dilera sa 100% legalnim sw? I wincmd se koristi demo, jeste malo smaranje ali je 100% legalno.
Nije legalno, pročitaj EULA. Isto je toliko nelegalno kao korišćenje crackovane verzije ili ukradenog s/n.

Demo jeste 30 dana ali nije za komercijalnu upotrebu.

Tako bar pise kad ga startujes - ostaje i dalje pitanje da li onda moze da se koristi
???

EDIT: vidim Wiz već odgovorio a meni ostala upaljena stranica sat vremena :wall:

A sta ti mislis sta znaci komercijalna upotreba? Program je sasvim legalno koristiti 30 dana, a nigde se ne pominje koliko puta smes da ga "probas" pre nego sto ga kupis. Uostalom kosta 28$ pa cisto sumnjam da to moze da bude neki problem nekome ko je diler.
Ja sam samo izneo stav da je Duksina konstatacija glupa. Sto se SW tice siguran sam da skoro sve firme imaju 100% legalne.

Poslednja izmena od urednika:
ma da sto posto negde ima nesto sto nije legalno al nije to problem, po ko zna koji put se javlja problem sa garancijom.
sta sa wd kome je crkne al se ne vidi jer su komponente okrenute ka mehanici, ista stvar se desi .dal ce sad da se opreme i da odsrafljuju elektronike?

ZverBre je napisao(la):
Dolazi musterija i donosi Hard disk sa spaljenom elektronikom. Prodavac tvrdi da je u pitanju strujni udar i da garancija u tom slucaju nevazi.
mozda je OT, a mozda i nije :), al' uvek me zanimalo kako neko zna da je u pitanju strujni udar? ne razumem se u elektroniku, al' dal' je stvarno nemoguce da nesto jednostavno crkne, pa cak se i zapali/istopi/nagaravi samo od sebe? jel tu ima nekog strucnog vestacenja, il' je to po feelingu/'iskustvu"/vizuelnoj inspekciji/rasporedu pasulja il cemu vec? :D

da, jos ako je kupac ostavio sve licne podatke prodavcu pa ga ovaj lako nasao.

Bahati [SiD] je napisao(la):
mozda je OT, a mozda i nije :), al' uvek me zanimalo kako neko zna da je u pitanju strujni udar? ne razumem se u elektroniku, al' dal' je stvarno nemoguce da nesto jednostavno crkne, pa cak se i zapali/istopi/nagaravi samo od sebe? jel tu ima nekog strucnog vestacenja, il' je to po feelingu/'iskustvu"/vizuelnoj inspekciji/rasporedu pasulja il cemu vec? :D
Moze da crkne sam od sebe i da izgore pojedini delovi, a da nije do ostatka sistema (napajanja). Ti HDDovi se daju prepoznati po tome sto se nenormalno greju i cele serije su takve. Zadnja koliko ja znam bili su Maxtori od 200GB PATA od pre 1,5 godina i na kraju, uz malo "prijateljskog ubedjivanja" priznata je garancija od strane uvoznika.

Ako nekome dodju tako neke gorile i cikice na gajbu ni slucajno nemojte da ih pustate dok ne dovedu policju, a kad dovedu vi u medjuvremenu formatirajte hard i resite se cd-ova tako da nemaju nikakav osnov da vam odnose komp :)

ZverBre je napisao(la):
Dogadjaj se zbio negde u Srbiji pochetkom juna 2005.(XIII vek po nasem rachunanju)
Dolazi musterija i donosi Hard disk sa spaljenom elektronikom.Prodavac tvrdi
da je u pitanju strujni udar i da garancija u tom slucaju nevazi.Musterija razjarena spominje prodavcu "Nanu" i preti.Prodavac nema kud, prihvata reklamaciju i zamenjuje pokvaren hard za nov.Sav potishten prodavac odlazi kuci.U snu mu se javi vila Ravijojla sa zanimljivom idejom.Ne bude lenj , prodavac zameni pokvarenu elektroniku na hardu (bez gsimonove u duksine pomoci :D ), a tamo ludnica.Hard pun Wareza i Divixa + Nelegalan w xp sa sve install imageom.Prodavac nebude lenj (part two) pozove Microsoft kancelariju i prijavi vlasnika.Nakon par dana drskoj musteriji na gajbu banu par gorila i chikica sa kravatom (cvikeri included).Oduzmu mu komp (sa brdom wareza ) i podnesu krivichnu prijavu za nelegalno koriscenje software-a i sumnju za bavljenje organizovanom piraterijom.
Fina pricha zar ne?

Jad i beda. Ovo ko je uradio treba da se pokrije usima i da cuti.

Neka baci kamen onaj ko nije gresan!

Zver, da li je tebi kuci kompletno legalan softver? Isto to moze i tebi da se desi kad se musterija malo opasulji... (u najboljem slucaju)

Gedza je napisao(la):
Moze da crkne sam od sebe i da izgore pojedini delovi, a da nije do ostatka sistema (napajanja). Ti HDDovi se daju prepoznati po tome sto se nenormalno greju i cele serije su takve. Zadnja koliko ja znam bili su Maxtori od 200GB PATA od pre 1,5 godina i na kraju, uz malo "prijateljskog ubedjivanja" priznata je garancija od strane uvoznika.
ma ja mislim na sve komponente, ne samo hardove. al' ako je se desava u serijama, ko moze da garantuje da se ne desava i pojedinacno...

razumem ja potrebu da se prodavac zastiti od retosa koji ce da sprzi nesto, od groma ili gubave strujne mreze, al' mi se cini da se taj izgovor vise koristi za obmanu neupucenog kupca - iz prostog razloga sto je to najlakse reci. mislim da svako ko je siguran da to nije u pitanju treba da trazi od prodavca da dokaze "strujni udar", sto je i logicno. a onaj ko je sprzio nesto ili zna da je u pitanju "visa sila" a opet oce reklamaciju - neka crkne i nek mu dolazi murija da pleni komp (dabogda). ;)

Invader je napisao(la):
u medjuvremenu formatirajte hard i resite se cd-ova tako da nemaju nikakav osnov da vam odnose komp :)
e bas ce formatiranje da pomogne... :) probaj ako si dokon da formatiras hard, pa nekim gay programom sa neta da nadjes nesto na njemu. garant ce da bude nesto inkriminisuce. a ko zna sta oni imaju i kako pretrazuju hardove...
mislim da jedino pomaze (i to nije 100% sigurno), da ceo hard izbrises, popunis nekim levim podatcima do poslednjeg bita, pa u krug - vec kolko je ko paranoican. :d a moguce je i da sve moze da se resi nekim ultra jakim magnetom koji bi maltene pokidao cestice iz ploca... i naravno fubar-ovo hard. :) al to je samo ako planirate naredni 9/11, a planove drzite na kompu. :d

Srga je napisao(la):
Program je sasvim legalno koristiti 30 dana, a nigde se ne pominje koliko puta smes da ga "probas" pre nego sto ga kupis.
Smatra se da program po isteku 30 dana mora da se plati ili deinstalira sa kompjutera.

Da nebude zabune. Ja nisam akter ove priche, samo prenosim dogadjaj koji je sa sigurnoscu autentichan. Moj sud o svemu ovome je sledeci:
1.Da mi neko spomene "Nanu" najverovatnije bi pojeo zube istog momenta pa makar on bio i tuba stereoida od 200 kg.Statistika pokazuje da momci koji imaju chuku ne prete vec odmah mlate.Da je neki "jak" momak sigurno nebi dolazio u situaciju da se blamira zbog hard diska.
2.Postoje situacije gde se musterijama neki put progleda kroz prste pa makar i na svoju stetu.Uslov za to je pre svega korektan stav prema prodavcu.
3.Zasto bi chovek koji radi za trichavih 200 eura plate, trpeo shikaniranje nekog bolesnika? Za sve nepravilnosti oko garancije , prodaje i ostalog postoji trzisna inspekcija.Lik koji je pokusao silom da zameni hard bio je svestan zasto je hard crkao.
Ovo mu je bio jedini nachin da ga zameni. Uspeo je u tome ali ga je sve to mnogo vise kostalo od jednog uljudnog dijaloga sa prodavcem.

Poenta ove price nije u posedovanju nelegalnog softvera vec u tome da se siledzijama
moze stati na rep i drugim metodama.Divim se ovom prodavcu ne na hrabrosti vec na originalnoj ideji.

ZverBre je napisao(la):
Da nebude zabune. Ja nisam akter ove priche, samo prenosim dogadjaj koji je sa sigurnoscu autentichan. Moj sud o svemu ovome je sledeci:
1.Da mi neko spomene "Nanu" najverovatnije bi pojeo zube istog momenta pa makar on bio i tuba stereoida od 200 kg.Statistika pokazuje da momci koji imaju chuku ne prete vec odmah mlate.Da je neki "jak" momak sigurno nebi dolazio u situaciju da se blamira zbog hard diska.
2.Postoje situacije gde se musterijama neki put progleda kroz prste pa makar i na svoju stetu.Uslov za to je pre svega korektan stav prema prodavcu.
3.Zasto bi chovek koji radi za trichavih 200 eura plate, trpeo shikaniranje nekog bolesnika? Za sve nepravilnosti oko garancije , prodaje i ostalog postoji trzisna inspekcija.Lik koji je pokusao silom da zameni hard bio je svestan zasto je hard crkao.
Ovo mu je bio jedini nachin da ga zameni. Uspeo je u tome ali ga je sve to mnogo vise kostalo od jednog uljudnog dijaloga sa prodavcem.

Poenta ove price nije u posedovanju nelegalnog softvera vec u tome da se siledzijama
moze stati na rep i drugim metodama.Divim se ovom prodavcu ne na hrabrosti vec na originalnoj ideji.

U bre druze, ajmo taksativno, mnogo ima cudnih zakljucaka ovde ..

Pod 1 - ta statistika nije narocito bitna ako zabodes izuzetak od statistickog pravila pa popijes svoje zube na eks. Takodje - u onom smislu "jaki" momci su zapravo mnogo bezbedniji po okolinu nego ovi JAKI sto oce da se cimaju za par desetina evra

Pod 2 - Poslovanje se ne vrsi po pausalnim pravilima ( ovom hocu da ucinim a ovome necu zbog toga i toga itd.. ) i ne bi trebalo da opravdavas isto iz razloga sto je jaaaako pogresno. Jednostavno koliko god ti je neko simpatican ili ne ti moras/ne moras da uvazis reklamaciju a sve to na bazi objektivnih okolnosti.

Pod 3 - Sila boga ne moli. Sto pre naucis - bolje po tebe. Kao sto rekose neki - isto to moze i prodavcu da se desi npr a ja sam ti dao i gori primer sa familijom .. Licno moj izbor bi bio takav a sad .. Jedina sigurna solucija da da otkaz, sto nije tako dobro po njega - tj. radnika koji isteruje pravdu.

wiz011 je napisao(la):
Smatra se da program po isteku 30 dana mora da se plati ili deinstalira sa kompjutera.

Ma ajte molim vas .. Evo bas me interesuje, ko od svih ljudi koji procitaju ovaj post ima SVE legalno na kompu ? Ali znate na sta mislim, kuci u dubini nasih "jazbina" gde tudja noga nikad nije krocila a ne tamo gde se mora .. Mozda bi cak i poll pokazao da jedno 120% ljudi ima preduslov za krivicnu po tom kriterijumu. :d

Izvini, ali iskreno ne verujem da se to desilo kod nas. Skoro sam zvao Microsoft vezano za nejasnocu oko kupovine nekog WinME bez CDa. I lik iz predstavnistva mi je rekao da je to sigurno nelegalno. Ok, je onako nastavim pricu i kazem kako mi je stvarno poslednja namera da sada drukam nekoga za prodaju ovakvog softvera (mislim firma se bavi kompovima, cak ima i oglas za ovakav softver i prodaje ga firmama preko racuna, razmisljam ipak ima valjda neko placen da ga u tome sprecava), a on mi odgovori nesto tipa:"ma jok, nije ni bitno, ko da bi mi nesto preduzeli."

@daddy
1.Nemam zube znachi opcija da ih popijem je iskljucena.Fizichka snaga je nebitna u odnosu na intelektualnu kojom moja malenkost zrachi :D
2.Bonton je osnova gradjanskog drustva.Evo recimo jedan primer.Ako nekoga na ulici pitas za tachno vreme : a) Majmune koliko je sati? b) Gospodine koliko je sati. Sta mislis u kojoj ces opciji dobiti zeljenu informaciju?
3.Svaki radnik treba da gine za dobrobit svoje firme.da zastiti njen interes ,ugled i reputaciju.Sve suprotno tome spada pod pojam "Los radnik".
Hvala na paznji.

ZverBre je napisao(la):
Svaki radnik treba da gine za dobrobit svoje firme.da zastiti njen interes ,ugled i reputaciju.Sve suprotno tome spada pod pojam "Los radnik".
Pričo si sa nekim iz Japan? :D

Zveri, drukanje M$ i nije bas neki nacin da se dobije na reputaciji u zemlji Srbiji :D
Da li je prodavcu to fora ili ne, neka mu bude fora da se odbrani od kupcevog eventualnog revolta, i nek gleda u pasulj da li ce ovaj da odlepi, kad i gde ce da (ga) odlepi.
Koliko su isplative recimo batine, zapaljeni auto ili molotovljev koktel u prozor mozda (ko zna mozda je piroman :) ) zarad interesa firme to zna valjda samo on, prodavac. Ili mozda i ne zna.
Jos.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno