Šta je novo?

MikroTik SXTG-2HnD

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Potrebna pomoc oko konfigurisanja MikroTik SXTG-2HnD u AP modu, ja sam nesto ispodesavao ali nikako net da dobijem preko wirelessa.
MikroTik u konzoli pokazuje da ima pristup internetu.

Pa za pocetak barem reci sta si uradio? Kakva je konfiguracija inace, kako dobijas net, itd...

mt1.JPGmt2.JPGmt 3.JPG
Otprilike se vidi skoro sve na ovim slikama
kad kucam u terminalu ping prema gogleu sve je ok.

Auuu cek polako. Gde si vezao SXT? Kao prvo ne treba da ti ether i wlan budu i bridge-u, niti ti bridge treba uopste ako si ga vezao na adsl modem (koji je u brdge modu posto vidim da imas pppoe client na mikrotiku pa pretpostavljam da sa njega vrsis pppoe). Ono sto treba da uradis je da uklonis bridge. Dodaj ip adresu u ip/addressess za wlan interfejs tipa 10.10.1.1/24 zatim napravi u dhcp server novi dhcp samo na portu wlan1 i uvrsti taj postojeci pool, takodje dodaj mrezu u dhcp-server-network sa adresom 10.10.1.0/24 sa maskom 24 (po mogucstvu mozes dodati staticke dns=ove od google-a ili slicno tipa 8.8.8.8 i 8.8.4.4). Zatim moras raditi maskaradu /ip firewall nat add chain=src-nat out-interface=pppoe-out1 action=masquerade i trebalo bi da ti radi.

BTW: kada budes brisao bridge vodi racuna da budes konektovan sa winboxa preko MAC adrese u protivnom ce se ruter diskonektovati.

Krenuo sam sve ispocetka i to je proradilo ali nisam koristio pppoe sa ADSL modema jer mi tu nesto zapne.
Inace pppoe klijent kad koristim prijavi da se konektovao ali net nece da proradi,
probacu ovaj tvoj savet i mislim da ce to da proradi jer sam dosta stvari ukapirao.

Pa ako ne radis na mikrtiku pppoe onda stavi da ti dhcp client bude ether1 interfejs i lepo postavis isto za wlan adresu iz drugog opsega u odnosu na adsl ruter (pretpostavljamo da je ruter na mrezi 192.168.1.0/24) pa ti stavi npr da ti wlan1 na mirkrotiku ima 192.168.100.1/24 u dhcp server network dodas mrezu 192.168.100.0/24 maska 24 i opet mozes p o mogucstvu da stavis staticke dns-ove. Takodje napravis i pool sa opsegom od npr 192.168.100.100-192.168.100.200 i dodas novi dhcp server sa tim poolom pa na kraju samo uradis maskaradu ali za out-interface stavis ether1 (/ip firewall nat add chain=src-nat out-interface=ether1 action=masquerade) i mora da radi. DHCP Client ce pokupiti neku adresu za ether1 interfejs od adsl rutera i to je to. Samim tim ces imati dvostruki nat pa mozes da stavis na adsl ruteru DMZ na mikrtik adresu ether1 interfejsa da bi mogao da propustis sve portove ako su ti potrebni.

Vrh Dno