Šta je novo?

Mikrotik routerboard ili Mikrotik na racunaru?

D.Zivkovic

Slavan
Učlanjen(a)
16.04.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rzyen 5 3600x
Matična ploča
B450
RAM
16Gb
GPU
RX 5600XT
Storage
Commodore 1530
Zvuk
SID
PSU
Tesla Coil
Kućište
Fallout
Monitor
Ei Niš
Miš & tastatura
Da
Ostale periferije
Da
Laptop
HP Elitebook 8570P
Tablet
Ne
Mobilni telefon
Ericsson 628
Pametni uređaji
Samo glupe
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba mi Mikrotik softver za wireless internet baznu stanicu na koju cu kaciti oko 30 korisnika. Da li da uzmem neki routerboard ili je povoljnija varijanta racunar?
Napomenuo bih da vec imam P3 kompjuter, ali mi verovatno treba licenca za mirkotik (pretpostavljam da to mora biti Level4), pa onda wireless mrezna karta, pa ups za tu masinu.. Sta je po vama novcano isplativija varijanta? Ako se cilja na router board, onda koji uzeti? Da li sa level 3 licencom mogu povezati 30 korisnika na mrezu?

S obzirom da licenca kosta skoro kao i RB750 ja bih pre isao na varijantu routerboarda. :)

Level 3 licenca ne moze zato sto wireless moze da radi samo kao klijent ili bridge, treba minimum licenca level 4 za AP. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License
RB750 nema wireless.
Ako imas sve onda ti je sama licenca najpovoljnija level 4 30-ak evra.
30-ak korisnika ako ce intezivno da koriste istovremeno podeli to na vise baznih stanica bolje ce da radi.
Kako god da okrenes sve kosta.

Da ne bune zabune, RB750 sam pomenuo da kosta malo vise od same licence, znam da nema wireless pa ga stoga nisam ni preporucio. ;)

Trebace ti i tri radija ako mislis da nakacis toliko korisnika a da svi imaju neki normalan protok i latenciju. Predlog moze biti 3x Ubiquity NanoStation M5 za sektore, RB750 za autentifikaciju i traffic shaping a sa korisnicke strane Loco M5 ili NanoBridge M5. Sve je ovo ipak u domenu teorije jer skoro nista od bitnih podataka osim broja korisnika nisi dao. :)

Level 3 licenca ne moze zato sto wireless moze da radi samo kao klijent ili bridge, treba minimum licenca level 4 za AP. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License
RB750 nema wireless.
Ako imas sve onda ti je sama licenca najpovoljnija level 4 30-ak evra.
30-ak korisnika ako ce intezivno da koriste istovremeno podeli to na vise baznih stanica bolje ce da radi.
Kako god da okrenes sve kosta.

Gde ima level 4 za 30 evra? Ovde http://www.exeshop.rs/mikrotik-routeros-level4-swl4-wisp-ap-level4-licence-p-50.html je 4626 dinara. Dakle, korisnici ce se kaciti iskljucivo zbog interneta, nece biti razmene podataka. Za to mi valjda zavrsava posao omni antena i ruterboard? Ulaganje u vise baznih stanica za 30 korisnika bi bilo potpuno suludo i besmisleno, uzimajuci u obzir cenu svega toga i simbolicne prihode od klijenata. A samim tim vise sto sve to ja sam finansiram.:)

Trebace ti i tri radija ako mislis da nakacis toliko korisnika a da svi imaju neki normalan protok i latenciju. Predlog moze biti 3x Ubiquity NanoStation M5 za sektore, RB750 za autentifikaciju i traffic shaping a sa korisnicke strane Loco M5 ili NanoBridge M5. Sve je ovo ipak u domenu teorije jer skoro nista od bitnih podataka osim broja korisnika nisi dao. :)
Evo ovako, internet source link - ADSL 20mbit > Mikrotik > Omni direkciona antena TpLink 15dbi. To je moja zamisao. Iskljucivo 2,4ghz, zbog skromne dubine dzepova ljudi, jer je oprema od 5ghz skupa. Da li hoces da kazes da jedan solidan Mikrotik ruter nece biti u mogucnosti da se izbori sa opsluzivanjem tridesetak korisnika sa kontrolom toka? Ako nece routerboard sa procesorom od 300mhz i 64mb rama, da li bi se onda izborio racunar sa P4 ili nekim ekvivalentnim Athlon procesorom?

Hoce da kaze da jedna radio kartica odnosno jedan AP ne moze da ti pruzi dovoljan protok za taj broj korisnika pogotovo posto ce da budu razliciti signali cisto sumljam da ce sve da bude idealno, sto ce uticati da nemas bas neki protok prema korisniku. Ne kazem da nece raditi ali nece biti to to, jedan sa losim signalom i sve ima da uspori.
Sto se tice procesora 300Mhz ruterboard cak i neki P2 na istoj frekfenciji ce bez problema da se izbori protokom od 20Mbita.
Od Mikrotika direktno da kupis licencu je 35e a ima i jeftinije kod dilera, da ne rekalmiram nikog google naces brzo gde ima naravno kartica i kupis na netu oni ti samo poslju licencu nema carine nema nicega :). Ja ni jednu licencu nisam kupio kod nas sve placene karticom po raznim web shopovima.

Ako imas takav link i nemas nameru za povecavanjem kapaciteta moja preporuka je da kupis RB433 koji poseduje 3 slota za MiniPCI kartice i procesor na 300mhz +64mb ram-a. Za tih 20mbps (moze gurati tcp saobracaja i do 30mbps) ce biti vise nego dovoljan pa cak i sa jednom wifi karticom, ako nemas nameru koristiti G standard nego ili N ili A na 5Ghz. Ako vec u buducnosti planiras siriti mrezu mozes odmah uzeti npr RB433AH koji kao obican 433 ima 3 LAN + 3 MiniPCI slota ali duplo vise RAM-a (128mb) i mnogo jaci atheros procesor na 680Mhz, samim tim je mnogo ozbiljniji urejdaj ali i cena je veca. 433 kosta oko 100 evra a 433AH oko 160 nov kod nas. E sad mozda ti je to skupo ali uzmi u obzir da dobijas mikrotik uredjaj sa integrisanom licencom 433 sa lvl4 a 433AH sa lvl5. Dok sve namestis na PC-u da ti radi kostace te isto kao da kupis nov mikrotik rb. Sem sto sa mikrotikovim RB dobijas vecu pouzdanost u radu itd...

Ok, razumem. Muci me jedna stvar. Naime, posto imam jetspeed intracom adsl ruter, na kome se inace ne moze promeniti pristupna sifra, kontam da ce klijenti koje budem povezao na mrezu da bi vukli internet moci da udju u ruter ili cak na mikrkotik. Postoji li neki nacin zabrane klijentima da pristupe ruteru preko browsera ili winboxa?

Poslednja izmena:
Imas u mirkotiku da pravis usere sa passwordima. cak imas i read write varijante za usere, tako da je to lako resivo :)

Pored svega sto je vec receno.
U Mikrotiku imas firewall zabranis dozvolis sta god hoces i za koga hoces po adresama najprostije.
Mozes i da dignes PPPOE,VPN.... server pa da autentifikujes klijente, gomilu stvari mozes da uradis sa Mikrotikom.
Razmislis sta hoces i napravis.

Imam vec neki P4 na kome sam sve to instalirao. Treba da uzmem neku wireless karticu, ne bih uzimao ove najjeftinije TP-Link kartice, razmisljam da nabavim neku sa jacom snagom. Medjutim ne mogu bas naci informacije o tome sa koliko MW i DBI raspolazu ove malo skuplje kartice koje su zastupljene u prodaji. Moze li neka preporuka za wireless karticu do 30e? I koliko zapravo mw i decibela imaju popularne konfekcijske karte?

Najace ( npr ubiqvit) 600 mw ali to ti definitivo ne treba.
Neka standarna tipa cm9 200mw ti je sasvim dovoljna.

Najace ( npr ubiqvit) 600 mw ali to ti definitivo ne treba.
Neka standarna tipa cm9 200mw ti je sasvim dovoljna.

Lepo, i gde da uguram tu mini pci karticu u racunar?
Meni treba PCI karta za desktop racunar na kome je mikrotik.

Pci to mini pci adapteri.=)

Pozovem ja Netiks i narucim Compex WLM54GP23 200mw, 23dbi karticu, pci to mini pci adapter i napomenem da mi uz tu karticu posalju odgovarajuci pigtail kabli, kako bih mogao povezati omni antenu na istu. Medjutim kartica na sebi ima main i aux konektore, a pigtail kabli ima samo jednu zicu povezanu sa N konektorom. Da li su se zeznuli ili tu ide samo jedan vod? Ako je samo jedan gde ga povezati, na aux ili main?

Ok, hvala. Kartica sljaka.

Oko podesavanja mikrotika sam se snasao za sve sto mi je bilo potrebno. Ali sada imam problem, emitujem nedovoljno jak signal.. Na kartici je main vod daleko jaci od aux-a, N konektori dobro spojeni, a ipak je signal tek nesto malo jaci nego kada omni antenu nakacim na obican wireless ruter. Da nije mozda problem u kablu koji ide od mikrotika do omni antene jer je njemu srednja plus zica licnasta? Otpor je 50 oma, znatno tanji od klasicnog koaksijalnog. Da li je ovaj kabli dovoljno kvalitetan ili moram da uzmem neki drugi?

Na antenskim kablovima se mnoggooo gubi i uvek gledaj da budu sto kraci. Neka cuvena teorija je da je sve preko 3m bacanje para. Dok sam se ja time igrao stavljali smo cfd 400 od 1.5m kao proverenu varijantu.

Skratio sam kabli za skoro 2 metra i dobio poboljsanje signala oko 15%. Da li to govori da ako uzmem kvalitetniji, da ce se jacina signala jos vise povecati?

Po meni veliko poboljsanje ili je jako los kabel ili su bili lose montirani konektori, po mom iskustvu skracenjem za tu duzinu dobije se malo primetna razlika u slucaju kada je kabel solidan i konektori imaju dobar kontakt.

Nazad
Vrh Dno