Šta je novo?

MikroTik podesavanje

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Kako podesiti u Mikrotik putanju do adrese 87.116.155.233

Tracing route to 87.116.155.233

1 <1 ms <1 ms <1 ms 10.10.2.1
2 1 ms 1 ms 1 ms jetspeed.iad [192.168.1.1]
3 17 ms 24 ms 21 ms 79.101.154.1
4 21 ms 20 ms 19 ms 212.200.15.241
5 1404 ms 22 ms 19 ms sbb.sox.rs [193.105.163.37]
6 23 ms 22 ms 21 ms bg-ds-r-2-te0-3-0-0.sbb.rs [89.216.5.22]
7 24 ms 23 ms 24 ms 82.117.197.62
8 24 ms 24 ms 23 ms 10.0.155.102
9 29 ms 27 ms 27 ms 87.116.155.233

Trace complete.

Kako onda da pristupim MT iza ove zadnje ip adrese?

Pojasni sta hoces da uradis ? Hoces samo pristup MT spolja ili povezujes dve mreze pa ti treba neki tunel izmedju njih ?

Hocu da pristupim spolja MT koji je nakacen na bezicni internet

Ukucas spoljnu adresu tog MT u browser, winbox, telnet, ssh vec cime pristupas pustis u firewall te portove koji ti trebaju ako je potrebno ukljucis u servisima i to je to.

Probao sam to ali nista se ne dogadja. Od provajdera dobijam adresu 10.10.10.232. Ako se dobro nismo razumeli airgridom primam signal od provajdera na 5ghz na airgrid je prikacen moj MT kome ne mogu da pristupim spolja preko ADSl-a

Koji tip konekcije koristis ? Sta je podeseno na MT ili airgridu staticka adresa, dinamicka, pppoe neki drugi tip konekcije ?
Sta kaze tracert iz mreze gde je MT ?

Trenutni je podesen PPPoE na MT mada sam na airgridu podesavao PPPoE cisto radi probe, kad budem stigao kuci pusticu tracert

Koju adresu ima PPPOE interfejs na MT ?

Ti dobijaš adresu 10.10.10.232 koju provajder NAT-uje na 87.116.155.233. Verovatno vas više deli istu javnu IP (liči mi na MadNET, oni su pre imali takvu politiku). Ako je to tako, nećeš moći pristupati svom MT dok provajder ne otvori port ka tvojoj adresi.

Upravo tako, da li postoji neko resenje za to recimo vpn server ili nesto drgo?

Resenje je ukoliko nemas opcije da imas spoljnu adresu onda treba ti negde neki vpn server koji ima spoljnu adresu, tvoj MT konektujes na njega kao klijenta i ti se konektujes kao klijent pa izrutiras preko njega tj. idealno bi bilo da imas na drugoj lokaciji odakle hoces da pristupis spoljnu adresu i tamo dignes vpn server kakav god gde ce da se konektuje tvoj MT kao klijent ispodesavas i radi.
Od neke 6.x verzije MT podrzava direktno da kucas host name u vecini konekcija ne treba vise ni skripta.

Znaci prakticno nema resenja, sem da trazim od provajdera da mi to omoguci?

Kako nema, posto nemas koliko shvatam nigde gde mozes da dignes neki vpn server, onda resenje broj dva :). Ovo resenje nisam probao nikada ali na papiru radi a ako me nateras mozda probam i uzivo, lepo google neki besplati vpn server konektujes MT na njega dobije neku vec adresu, isti besplatni vpn konektujes racunar samo isljucis default rutu ukoliko koristis windows i probas se konektovati na MT ukoliko na tom besplatom dozvoljavaju izmedju klijenata komunikaciju radice. Ostaje samo problem adrese da znas koja je na MT to resis skriptom.

Obicno ti bespalti servisi koliko moj google kaze imaju limit brzine i protoka ali za ovo sto tebi treba winbox, telnet radice i sa 64k, a nemas tu neki protok neces ceo dan biti konektovan.

Edit: Izgleda ovi besplatni servisi ne dozvoljavaju komunikaciju izmejdu korisnika bar ove koje sam sada probao dva komada nece biti zanimljivo naci neki koji to dopusta.

Poslednja izmena:
MikroTik License level L5 ili L6, dali sa njima moze da se odradi ovo?

Moze,moze i sa level 1 besplatnom licencom za ovo sto si pitao nemas potrebe da kupujes licencu besplatna to podrzava samo se registrujes na sajtu i na nalogu uzmes level 1 licencu.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License

tebi treba samo jedan tunel to podrzava i besplatna.

Nazad
Vrh Dno