Šta je novo?

mikrotik i telekom adsl ?

coldej

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2008
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600
Matična ploča
Msi b450 Tomahawk max
RAM
Gskill trident z 3000 Mhz Cl16
GPU
Powercolor Hellhound rx6700xt
Storage
Ssd, hdd
Zvuk
Xonar dx
PSU
Corsair cx750w
Kućište
Cooler Master 690 III
Monitor
Dell 2722DGM
Miš & tastatura
Logitech
Mobilni telefon
Poco x3 pro 8/256
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovako problem je sledeci zbog nedostatka vremena za racunar imam sledeci problem.
Imam adsl koji je povezan na mikrotik RB750 MIkrotik na switch router os 5.2 je na njemu i imamo malu mrezu od 6 racunara gaming i slicno. Sadasnja konfiguracija je modem u routing modu vezuje se na pppoe huawei hg520s i korisnici preko ppoea se konektuju na net. Na modemu je ukljucen dhcp prosledjuje ga mikrotiku koji daje dinamicke adrese za interface dsl.Po upustvu

http://wireless.uzice.net/uputstva/mikrotik-osnovno-podesavanje-deljenje-internet-konekcije/

Na lanu ima dhcp server na tiku koji dodeljuje ip adrese, preko simple queues ogranicavaju se korisnici. Odradjen je i basic trafic shaping tj ubaceni layer 7 protokoli mangluje se saobracaj i dodeljuju se priioriteti i to radi super.

A sad na problem hteo bih da prebacim modem u bridge da sve prepustim mikrotiku da radi. Odradim na modemu bridge iskljucim dhcp na modemu podesim pppoe klijent on se veze na pppoe telekom(uzeo sam odavno user i pass za pppoe) npr imenujem ga pppoe-veza protoka ima pise connected.Napravim pppoe server dodelim Secret-se u firewallu src-nat na odlazni interfejs pppoe-veza i nema neta.

Vecinu ovih stvari sam resio preko mikrotik wiki-a i uputstava komsije Uzicanina Pedje supurovica koji se stvarno potrudio da objasni dosta stvari. Ali sada nemam mnogo vremena za komp molim nekoga da pomogne evo i shot iz winboxa. Sadasnja konfiguracija u ruting modu

Poslednja izmena:
Nije mi bas najjasnije ovo prvo kako radi, tj. gde ti je u prvom slucaju pppoe server?

Bridge mod:

Da li si dodao Add def route u pppoe klijentu mikrotika?
Proveri iz terminala ping na neki spoljni IP/host. (ping 8.8.8.8 npr)
Zasto nemas DNS definisan u profilu pppoe servera?

Poslednja izmena:
Problem je bio sto si rekao u dns-u, stavio sam u pppoe client use peer dns. Mora knjiga u sake i vezba za mikrotik problem je bio sto sam ja to sve pretrcao a mora da se krene iz pocetka od osnova umrezavanja pa dalje a ne kao ja od sredine. Hvala puno ziv bio cheers

Sada uzivam u brzini neta i odzivu !!!

Jos jedno pitanje da li iskljuciti firewall u modemu Hg520s ili ne ?

Poslednja izmena:
Da, isključi, njegov firewall je i tako nikakav. Mikrotik ima daleko više opcija i sve će ti biti na istom mestu.

sadasnja konf izgleda ovako modem je na 192.168.1.1, mikrotik na 192.168.1.11

Ranije sam mogao da pristupim hg520c sada nemogu zasto ? adresa mu je 192.168.1.1, kad ukucam ipconfig /all vidim da na lanu nema default getaway verovatno zato ????

Poslednja izmena:
Uh kakvu si papazjaniju napravio :)

Elem, uradis sledece:

- LAN - tvoja lokalna mreza 192.168.1.x
- ADSL - tvoj link od mtika do hg-a 10.1.10.x npr (ili stavis obrnuto adrese da ne menjas def adresu modema)
- napravis maskaradu za taj ADSL interfejs (NE za adsl pppoe)

ne treba stavljati bridge-ove nigde. pppoe klijentima moras u profilu definisati def. gateway, hmmm .... - zasto ti uopste imas pppoe za klijente?

Preko dhcp-a korisnici dobijaju ip adresu za mrezu znaci samo lan ,a preko ppoe-a dobijaju net svako od njih ima username i pass svoj, protok im je ogranicen preko pppoe adrese u svakom secretu svaki korisnik dobija jednu istu adresu koju sam definisao. Tako da ako se vezu sa drugog kompa imaju svoj username i pass i mogu da koriste net.

Takodje link od mikrotika do hg-a dobija dinamicku adresu cetvrti port na lanu hg-a uboden je na prvi port mikrotika posto je bio po defaultu podesen za wan

Nazad
Vrh Dno