Šta je novo?

Mikrotik HAP AC

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Ima li neko iskustva sa ovim ruterom (RB962UiGS-5HacT2HnT), interesuje me kako se snalazi vecim internet brzinama (optika) sa i bez fasttrack-a? bez komplikovanog setapa, da kazem sa fabrickim setom podesavanja. RB951G-2HnD mi je imao poteskoca sa 300mbit linkom, uglavnom je uspevao da nategne oko 270 sa velikim cpu iskoriscenjem.

Procitao sam blog, ima dosta korisnih testova. Ostaje mi da bridzujem mts ont i isprobam ako uspem da nabavim primerak za test. Kao alternativa namece se i AC3 model koji ima sasvim drugaciji cpu.

Ako planiraš tek da uzimaš neki MT, bolje da dodaš još neki dinar i uzmeš HAP AC2 ili AC3.

Da, preko 100e, dok je AC3 90

Ima li neko iskustva sa ovim ruterom (RB962UiGS-5HacT2HnT), interesuje me kako se snalazi vecim internet brzinama (optika) sa i bez fasttrack-a? bez komplikovanog setapa, da kazem sa fabrickim setom podesavanja. RB951G-2HnD mi je imao poteskoca sa 300mbit linkom, uglavnom je uspevao da nategne oko 270 sa velikim cpu iskoriscenjem.

Meni je RB951G-2HnD radio dosta pristojno sa 400/160 na optici. MTS 400/160. ONT u bridge. Fast track uključen. Relativno jednostavan setup.
U međuvremenu sam ga zamenio sa RB4011 pošto mi je trebalo više LAN portova i POE Out.
Sa sličnim setupom, razlike u brzini su ispod 10% i merljive samo testom. Ne osećaju se u svakodnevnom korišćenju.

Nemam neposredna iskustva sa RB962UiGS, ali po test rezultatima i upoređujući sa ovim što sam korisito/koristim, ne bi trebalo da bude problema do nekih 500 mbps.

Ako u relativno skorijoj budućnsti razmišljaš o 1GBit optici imalo bi smisla, ako postoji mogućnost, odmah ići na neko dugotrajanije rešenje

I dalje bih rekao da su ac2 i ac3 bolja kupovina.
hAP ac2 je famozno jako bagovit zbog nove CPU arhitekture.

(takođe izguglaj generalno "mikrotik hap ac2 freezes" i "mikrotik hap ac2 problems")

Kupio sam navedeni ruter, imao sam takve probleme sa njim u koje je teško poverovati (mnogi nisu 😀), stalno se zaglavljivao i restartovao, na kraju sam ga poklonio, mada se ni novi vlasnik nije usrećio. Te probleme nemam na dva LHG HP5, i oko 6 komada hAP ac Lite i hAP Lite kao i hEX i hEX S.

Dakle - do rutera je. Možda su to sredili, ja sam tu avanturu imao u periodu 2019./2020.

Ja ih imam 3 komada (ac2) i nikakvih problema :) capsman, vlanovi, nekoliko wifi mreža... prošle godine uzeo, nisam zažalio :)

Hap ac se generalno pokazao odlicno, postavljen u par restorana/kafica sa 50+ konektovanih uredjaja na wifi-u ne stuca. Cap ac za prosirenje signala i sve radi kao sat…

Ova poslednja stable, mada ni sa prošlih nekoliko nisam imao problema. Ne sećam se sa kojom je došao, čim ga uključio uradio update na tada stable, pa onda konfigurisao.
A ARM je cpu, kao i u većini novih MT, tako da su do sada sve ispeglali, valjda :)

Nazad
Vrh Dno