Šta je novo?

Mikrotik + 3 sektor antene.

Sarah Carigan

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2004
Poena
319
Drugarici moji. Evo moje dileme pa da vidim ima li ko neki pametan predlog.

Stanje je sledece. Zbog odredjenih nedostataka resili smo da omni antenu i mikrotik ruter board zamenimo sa 3 sektorske antene i PC sa Mikrotik softverom. E tu nastaje problem. tj nije da je problem, poshto resenje postoji, ali ja bi neshto elegantnije. :S:
A evo i problema.

1 antena - jedan opseg
3 antene bi znaci bilo 3 opsega. E sad ja bi to da izbegnem. Na pristupnoj tachci imam recimo 100 registrovanih korisnika od kojih je oko 50 aktivno tj radi neshto. Samim tim ja bi da izbegnem da stavljam 3 razlicita opsega (prim 192.168.1.0/24 - 192.168.2.0/24 -192.168.3.0/24) Ja bi ih sve stavio na 192.168.0.24. E sad moja zamisao je bila sledeca.
Svaka antena ima svoj ip 192.168.0.1-2-3 a DHCP deli adrese od 4-254. i gateway je uvek 192.168.0.1. S obzirom da se nalaze na istom segmentu mreze nebi trebalo da bude problema. Ali naravno ima ih. Nema nikakvog saobracaja. Moja predpostavka je da ne postoji veza izmedju antena i to pravi problem. A opet sa druge strane ne istom segmentu mreze su shto me baca u rebus. Problem koji se josh javlja je shto za svaku antenu moram da imam poseban DHCP server koji deli adrese iz istog opsega. Pa fakticki imam 3 DHCP servera za isti opseg.
Znaci ako neko ima ideju kako da izvedem da 3 antene rade a 3 kartice a da su sve na istom opsegu bio bih mu veoooooma zahvalan.

p.s. Samo molim bez onog "shto izmisljas stavi na 3 razlicita opsega . . . "

s' postovnajem JA:smoke:

Koliko sam razumeo shemu, sve antene su vezane na posebne portove...
onda svaki klijent mora za gateway da stavi adresu svoje antene

A ako je u pitanju jedan AP sa vise antena (da li to postoji?) koji ide na jedan Mikrotik ili PC port, onda valjda svi mogu da imaju isti gateway - adresu tog AP-a

Da li postoji mogucnost na Mikrotiku da imas adrese /26 ? onda bi mogao sve da ih ubudzis u 192.168.1.0 opseg

Koliko sam razumeo shemu, sve antene su vezane na posebne portove...
onda svaki klijent mora za gateway da stavi adresu svoje antene

Upravo tako. Svaka antena je sektorska i pokriva ugao od 120 stepeni. I svaka je zakacena na zasabnu karticu. Ali to sa gatewayem i jeste problem. Jer bih ja da sve tri antene stavim na isti opseg i pod istim subnetom bash zbog toga da nebi bilo 3 gatewaya nego 1 ali to izgleda nece bash tako da funkcionishe.

Da li postoji mogucnost na Mikrotiku da imas adrese /26 ? onda bi mogao sve da ih ubudzis u 192.168.1.0 opseg

Ovo je i meni palo na pamet. Mislim svodi se na isto. Samo shto ne koristim 3 opsega nego 1 podeljen na vishe subnetova. Resenje jeste elegantnije ali ne dovoljno :S:

s' postovanjem JA:smoke:

Za to sluzi bridge. Stavi sve tri kartice u bridge tj. ta tri interfejsa koja su ti AP i to ti je to.

ima neki deo kao razdelnik onaj za TV samo kontra ti spajas sve 3 sektorke u njega a iz njega ti izlazi jedan N konektor koji posle spajas na karticu . tako da ti te tri sektorke rade kao jedna !nazovi netiks pa vidi sa njima dal oni imaju

Domet?

Uz pretpostavku da zelis omni antenu da izbegnes samo zbog dometa (konfiguracije terena) imas dva jednostavna resenja:
1. Zadrzavas OMNI-ant uz dodatak linernog pojacivaca (1-10W) koji u zavisnosti od snage i samim tim dodatnih STRIP filtera kosta izmedju 180 i 300 evra.
2. Sistem sa 3 ili 4 direkcione (sektorske antene) uz koji ide STRIP FILTER i RAZDELNIK (50-150 evra bez antena) ali zbog gubitaka obicno se dodaje i mali linearni pojacivac (50 evra) koji samo odrzava ulazno/izlaznu impedansu sistema (ne povecava snagu).
----------
Mislim da u varijanti sa 3 kartice ne mozes da izbegnes 3 DHCP servera ... bar ja ne bih pokusavao da izvedem tu varijantu 3 ant. -> 3 kartice na jednom opsegu.
POZDRAV!

Zaboravite pojacivace, zaboravite splitere. Lepo koliko sektora toliko kartica jeftinija varijna nego bilo sta drugo cene wireless kartica su sada smesne ( neke normalne kartice su plafon do 50 evra, PCI kartica sa Atheros cip setom krecu vec od 20-ak evra, otprilike tu su i miniPCI), i naravno ako hoce da mu to redovno radi i da se korisnici ne zale sto manje korisnika po kartici bice korisnici srecniji tj. mnogo bolje ce da im radi.
Pojacala i ostale zezancije zaboravite toliko su niske cene opreme da mu je bolje da ponovo kilometar ili dva stavi novi AP nego da gura gomilu korisnika na jedan AP verujte bice korisnici mnogo, mnogo srecniji i puno bolje ce da im radi. Preko 60mW ne vidim neku potrebu da se koristi pogotovo na sektor ili omni anteni.

Proshlo je malo vishe vremena nisam stigao da odgovorim u medjuvremenu sam se i ozenio. :D pa izvinite na kasnjenju.

E sad.

Stavljene su 3 sektorke svaka na zasebnu karticu i tri odvojena DHCP-a tj sve je odvojeno kao da je svaka kartica sama za sebe AP pshto u krajnjem slucaju i jeste. Probao sam razne gluposti od bridgea, razdeljenog segmenta ... bla bla bla ma svasta neshto. Ovo vako najbolje radi. Postovacu i neke slicice samo malo da sve vratim u normalu. Vratio sam se sa medenog meseca u nedelju razumete me :p:smoke:

U svakom slucaju ako nekom zatreba ovako neshto rad sam da pomognem.

s' postovanjem JA:smoke:

Vrh Dno