Šta je novo?

Mikrotik 2 WAN i vise LAN pota kako podesiti?

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Probao sam na mt da podesim 2 WAN porta na svaki WAN port dolzi razlicita internet konekcija napravio sam 2 dhcp servera i ostale Lan portove sam stavio u bridge tako da ima i 2 bridga racunao sam da kroz mt idu dve nezavisne linije. Medjutim sta se dogadja ako iskljucim 1 internet konekciju internet i dalje radi na oba izlaza. Mislim da je greska ovde (/ip firewall nat add chain=src-nat out-interface=WAN1 action=masquerade) (/ip firewall nat add chain=src-nat out-interface=WAN2 action=masquerade). Na koji nacin ovo da resim?

Rutiraj odgovarajuce opsege adrese koje si dodelio na ta dva bridge na odgovarajuce izlazne adrese. Eventulano ubacis kada vec imas dva linije i kada ispade jedna da ide preko druge.
Imam par takvih konfiguracija kao tvoja radi bez problema na Mikrotiku, cak sam bio podesavao nekome sa tri izlazne linije dve je klasika.
Ta dva pravila sto si naveo su neophodna okoliko rutiras lokalne adrese na spoljne u opstem slucaju.

U principu jeste to dobro resenje, nego me zanima dali moze da se odvoji u potpunosti jedna linija od druge znaci potpuno nezavisne da budu?

Da naravno izrutiraj jedne korisnike tj. jedan bridge na jednu stranu drugi na drugu i gotovo pod stranu mislim WAN1 i WAN2 ili kako god ih zvali, u firewall im dodaj pravila da ne mogu iz jedne mreze da pristupaju na drugu i gotovo potpuno su odvojeni ne vide se medjusobno.

Nazad
Vrh Dno