freestyler
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 07.10.2010
- Poena
- 169
Dobio sam posao migracije servera na kojem firma host-uje oko 30 sajtova. Ja bukvalno imam nula iskustva sa tim i dobio sam zadatak samo zato što su videli da koristim Arch Linux i solidno se snalazim
. Iako su upozoreni da nemam iskustva i da nikad nisam radio takav posao, dobio sam taj zadatak sa sledećim zahtevima:
- Ubuntu 14.04
- Plesk
- SSL sertifikati (LetsEncrypt)
- Mail migracija
Pristup imam preko SSH za stari i novi server. Stari server je na Debian-u sa Directadmin 1.4x i nije update-ovan nikad i postaje nestabilan.
Ja sam instalirao Plesk i krenuo sa prenosom što ide dobro.
Problem mi nastaje kod migracije mail računa - mail-ovi stižu i na stari server i na novi. Sa gmail-a i ostalih poznatijih mail servisa mail-ovi stižu uredno na novi server ali na primer ako se šalje mail sa računa koji je i dalje na starom serveru na adresu koja je prebačena na novi, mail-ovi stižu i dalje na stari server.
Stari server koristi Exim 4 a na novom sam na postfix-u.
Mail račune sam sinhronizovao korišćenjem Thunderbird-a
Da li imate neki predlog kako bi to moglo lakše da se radi? Morao sam da resetujem šifre za svaki račun kako bi bile identične na novom i starom serveru i korisnicima je javljena ta promena.
Što se tiče DNS situacija je takva da ja na starom serveru postavim rekorde da šalju na ip adresu novog servera jer će DNS biti promenjen tek kad sve prebacim na novi server (nad ovim nemam kontrolu) i mislim da je u tome u stvari problem. PTR je i dalje postavljen na IP adresu starog servera. Kad uradim dig -x ipstarogservera dobijem da je postavljeno na server.glavnidomen.com.
Možda ja ne koristim tačne izraze jer je ovo sve novo za mene i za kratko vreme sam morao mnogo da naučim
Veći deo stvari je na default kako je postavio Plesk, istraživanjem po net-u postavljam preporučene izmene.
Imate li neke smernice za ovu situaciju? Na šta da obratim pažnju pri konfiguraciji novog servera?
Nisam stigao da detaljnije opišem situaciju ali ovo je stanje u kratkim crtama
Bio bi zahvalan na bilo kakvim linkovima jer ja bukvalno učim dok radim.
Okačiću config fajlove ako treba, samo recite koje, kao i informacije o serveru.
- Ubuntu 14.04
- Plesk
- SSL sertifikati (LetsEncrypt)
- Mail migracija
Pristup imam preko SSH za stari i novi server. Stari server je na Debian-u sa Directadmin 1.4x i nije update-ovan nikad i postaje nestabilan.
Ja sam instalirao Plesk i krenuo sa prenosom što ide dobro.
Problem mi nastaje kod migracije mail računa - mail-ovi stižu i na stari server i na novi. Sa gmail-a i ostalih poznatijih mail servisa mail-ovi stižu uredno na novi server ali na primer ako se šalje mail sa računa koji je i dalje na starom serveru na adresu koja je prebačena na novi, mail-ovi stižu i dalje na stari server.
Stari server koristi Exim 4 a na novom sam na postfix-u.
Mail račune sam sinhronizovao korišćenjem Thunderbird-a
Što se tiče DNS situacija je takva da ja na starom serveru postavim rekorde da šalju na ip adresu novog servera jer će DNS biti promenjen tek kad sve prebacim na novi server (nad ovim nemam kontrolu) i mislim da je u tome u stvari problem. PTR je i dalje postavljen na IP adresu starog servera. Kad uradim dig -x ipstarogservera dobijem da je postavljeno na server.glavnidomen.com.
Možda ja ne koristim tačne izraze jer je ovo sve novo za mene i za kratko vreme sam morao mnogo da naučim
Veći deo stvari je na default kako je postavio Plesk, istraživanjem po net-u postavljam preporučene izmene.
Imate li neke smernice za ovu situaciju? Na šta da obratim pažnju pri konfiguraciji novog servera?
Nisam stigao da detaljnije opišem situaciju ali ovo je stanje u kratkim crtama
Bio bi zahvalan na bilo kakvim linkovima jer ja bukvalno učim dok radim.
Okačiću config fajlove ako treba, samo recite koje, kao i informacije o serveru.
Poslednja izmena: