Šta je novo?

Migracija korisnika sa jednog na drugi domen

r!sc!

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2000
Poena
765
Situacija je sledeća:

Imamo neki domen pod kojim rade korisnici na XP, Vista, Win7 mašinama. Okruženje (desktop, e-mail, programi,...) podešeno svakom korisniku u zavisnosti od potreba.

Ubacujemo drugi domen, prethodni gasimo. Novi domen (novo ime domena) će biti na novom serveru (menja se adresa, recimo sa 15.16.17.2, na 15.16.17.2. Ime starog domena je recimo JA.TI.ON, a novog JA.MI.ONI. NetBIOS ime domena "JA" ostaje identično.

Kako je najlakše i najbrže prebaciti sve korisnike sa njihovim starim podešenim okruženjem na novi domen, a da se ne ide sa napuštanjem domena na lokalnom računaru i pridruživanje novom - na ovakav način se gubi prethodno podešeno okruženje? Menja se dakle samo ime domena, sve putanje ka podacima, programima, korisnicima, drugim serverima... ostaju. Korisnici se nakon promene prijavljuju kao i pre promene, sve ih čeka na tanjiru :).

Veliko hvala unapred.

Ukratko, odradite two way forest trust izmedju starog i novog domena i pomocu ADMT alata odradite migraciju racunara, korisnika (pozeljno prebaciti SIDove i lozinke) i sec. grupa i posle na svakom racunaru posto ih uclanite na novi domen odradite security translaciju korisnickih profila. Na ovaj nacin ostaju sva korisnicka podesavanja na racunarima. Na novom domenu mora biti omogucen i SID history kako bi prihvatao korisnicke SID-ove sa starog domena, ovo omogucava da npr korisnici posle prebacivanja na novi domen mogu da pristupe deljenim folderima koji imaju security podesavanja iz starog domena.

Hvala na odgovoru. Nisam nikad radio ništa slično, pa mi deluje malko komplikovano :). Da li je gore opisana procedura vremenski zahtevna?

Postoji li neko "jednostavnije" rešenje, tipa korišćenja nekog softvera/programa - recimo https://www.forensit.com/domain-migration.html ?

Nazad
Vrh Dno