Šta je novo?

Migracija Intel - AMD

• Začetnik teme Začetnik teme Batica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Batica

Čuven
Učlanjen(a)
03.09.2002
Poena
619
E ovako stoje stvari:
sa TUSL2-C (Intel Tuallatin 1200 i Intel 815 cipset) predjoh na A7V8X - znaci nov AMD Athlon XP1900+ (citaj druga tehnologija) procesor, VIA KT400 IDE kontroler, DDR 266, zvucna (doduse integrisana) i isti HD sa posojecim operativnim sistemima: w2k server (SP3), wXP (SP1) i RH linux 7.3. I upalim ti ja makinu kad ono u MS windowsima BSoD dok se lindza podize i lepo i kulturno pronadje sve kako to i dolikuje jednom OS-u, a jadni windowsi ni u safe mod da udju... Nije mi reostalo mnogo mogucnosti: u recovery conzoli da pogasim servise IDE konntrolera (sto priznajem nisam ni pokusao) ili da reinstaliram postojece, za sta mi je bilo potrebno dodatnih par sati *******cije naspram 2 minuta prolaska kroz par upita da li zadrzati postojece drajvere ili ne prilikom podizanja Linuxa. Eto samo jos da kazem da dajem jedan glas prednosti sto se tice Linuxovog plug'n'play-a, i jedan u korist MS-ovog PLUG'N'PRAY-a.FX

Toliko pa ako imate neka slicna iskustva javite...

PS Jedino mi u Linuxu ne radi zvucna - jel ima neko drajvere?

cheers

Batica je napisao(la):
E ovako stoje stvari:
sa TUSL2-C (Intel Tuallatin 1200 i Intel 815 cipset) predjoh na A7V8X - znaci nov AMD Athlon XP1900+ (citaj druga tehnologija) procesor, VIA KT400 IDE kontroler, DDR 266, zvucna (doduse integrisana) i isti HD sa posojecim operativnim sistemima: w2k server (SP3), wXP (SP1) i RH linux 7.3. I upalim ti ja makinu kad ono u MS windowsima BSoD dok se lindza podize i lepo i kulturno pronadje sve kako to i dolikuje jednom OS-u, a jadni windowsi ni u safe mod da udju... Nije mi reostalo mnogo mogucnosti: u recovery conzoli da pogasim servise IDE konntrolera (sto priznajem nisam ni pokusao) ili da reinstaliram postojece, za sta mi je bilo potrebno dodatnih par sati *******cije naspram 2 minuta prolaska kroz par upita da li zadrzati postojece drajvere ili ne prilikom podizanja Linuxa. Eto samo jos da kazem da dajem jedan glas prednosti sto se tice Linuxovog plug'n'play-a, i jedan u korist MS-ovog PLUG'N'PRAY-a.FX

Toliko pa ako imate neka slicna iskustva javite...

cheers

Nista neuobicajeno, meni cak nije hteo da se podigne winXP kada sam drugu umesto GA BX2000 ubacio ABit BX133-Raid (disk sam zakacio na kontroler na ploci - ATA33) FX

Batice pa sta da ti kazem kad meni nije hteo da se podigne (XP🙂) kad sam umesto tusl2c stavio 6oxt-a. Nije to nista, to ti je sto bi ti rekao plug&pray ili na srpskom pljuga & blej🙂

definitvno ni meni nije htelo da radi kad sam umesto ga7vrx stavio epox-a kt266, ali je radilo sa abit at7 kt333.

dakle prelazak iz chipseta u chipset nece moci, ima tu dosta novih stvari koje se trebaju instalirati, a izgleda da ta win2000 infrastruktura os-a ne moze da se podigne bez nekih esencijalnih drajvera za sam chipset (citaj zbog razlike u drajverima medju chipsetovima)

e sad meni to nije jasno, kako bre moze, kad ni kt333 ni kt400 nisu postojali u vreme izlaska winxp-a i win2000

U principu moze ako je slican chipset (via->via ili intel->intel, i instalirani driveri koji pokrivaju oba chipseta). Ako ima raid, treba staviti hd na IDE, podici sistem, instalirati drivere za raid (ili vec koji god kontroler), i onda dize normalno. Eksperimentisao sam dosta sa tim u poslednjih mesec i po, uglavnom u nuzdi (nedostatak vremena, a previse posla), pa sam ispitao sta sve NT moze da proguta. Probavao sam npr. sa A7V266C (kt266a) na neki matsonic p4x333 i radi besprekorno, kao i sa bilo kojim I845 na bilo koji drugi, ili na i815.

Svaka vam cast svima kojima nista nije radilo, ja sam sa jednom instalacijom w2k promenio sledece chipsetove bez problema TX(Gigabyte), ZX(MSI), BX(Abit), i815(Asus i posle na Gigabyte) i sve je radilo bez problema. Naravno prvo bih usao u safe mod i sve uninstalirao... Koristen je kontroler za hdd iz south bridge-a.

Vocko je napisao(la):
Svaka vam cast svima kojima nista nije radilo, ja sam sa jednom instalacijom w2k promenio sledece chipsetove bez problema TX(Gigabyte), ZX(MSI), BX(Abit), i815(Asus i posle na Gigabyte) i sve je radilo bez problema. Naravno prvo bih usao u safe mod i sve uninstalirao... Koristen je kontroler za hdd iz south bridge-a.

Moguce je to odraditi, ali iskljucivo pre promene ploce: udje se u Win, pa se deinstaliraju uredjaji dok je jos stara ploca unutra, pa se ubaci nova...
Ja kada bih zamenio plocu (bez prethodnog deinstaliranja uredjaja tj. cip-seta) WinXP nije hteo ni u safe mod da udje tako da je jedino resenje bio Repair (Win2K) ili nova instalacija (WinXP)...

Da dodam da nije hteo WinXP bezbolno da predje ni sa GA 7VRX 2.0 (KT333) na ABit KX7-333 (KT333)...

Vocko je napisao(la):
da da to nikada nisam probao, ali uvek sam nekako nove ploce uzimao na brzinu...

Batica je napisao(la):

E jos da sam i dao detaljan opis mozda bi mi neko i poslao navodilo za uporabo za instalaciju drajvera za zvucnu (mada mi se sve cini da je tu problem u rekompajliranju kernela...)

Zvucna je RealTek ALC 650 AC'97 Codec...

Pozdrav i hvala unapred svima...

cheers

Isto je i kod mene bilo na XP. Razocarao sam se kada sam to provalio s obzirom da mi je Win98 radi OK i kada sam menjao i plocu i graficku i sve ostalo.

Ma nikako nece...

... da se instaliraju, tj. sve prodje kako treba i kad ono medjutim... U readme.txt fajl pise pod tackom 5:
Step 5. Edit your /etc/modules.conf or conf.modules depending on the Distribution (Please refer to the attached modules.conf)

E tu mi nije jasno sta da promenim...

Probao sam i sa RH 7.3 i sa RH 8.0 al ne ide...

PS Bas sam glup za ovi Linuxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx🙁
PLZ HLP any1...............!!!

Batice napisi sta pise u readme fajlu da treba da se promeni u modules.conf-u.

DusaN je napisao(la):
Batice napisi sta pise u readme fajlu da treba da se promeni u modules.conf-u.

Evo zip-a. a treci (koji ti ne saljem) je alcsound.tar zapakovana datoteka koja instalira sve ostalo...

Pozdrav i cheers

Batica je napisao(la):
Evo zip-a. a treci (koji ti ne saljem) je alcsound.tar zapakovana datoteka koja instalira sve ostalo...

Pozdrav i cheers

OK, pokusacu da ti pomognem nekako posto sam sada na poslu u Winu 🙁 . Koliko vidim oni koriste ALSA drajvere, mozda bi bilo najbolje da ih i skines sa www.alsa-project.org ali cini mi se da od tih realtek(avancelogic) ima podrska samo do als4000.

Probaj ovo
[code:1]
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-als4000 - ovde treba da stavis drajver sa svoju karticu, po onome sto pise u readme fajlu treba da stoji snd-intel8x0, valjda je sa njim kompatabilna, ne znam, ako nista probaj sa nekim od ovih snd-als/pa broj/
options snd-intel8x0 index=0 id=''ICH'' - ovo i nije toliko bitna linija, moze bez ovoga

# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0

alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
[/code:1]
Ja sam ovako, ili slicno, namestio SB Audigy da radi, i koristio sam najnovije ALSA drajvere. Jedino sto su po defaultu mutirani i utisani na min, pa treba da startujes alsamixer ili neki slican, uradis unmute i pojacas i onda snimis sa alsactl store. Snimice fajl /etc/asound.state (cini mi se, izvini ako pogresim u nekom imenu, posto kao sto sam rekao, pisem iz Wina i to napamet, najgora kombinacija 🙂 ) Onda samo ubacis liniju alsactl restore u /etc/rc.d/rc.local (ovako je kod mene na Slacku, cini mi se da je u RH slicno, pogledaj) i onda ce pri svakom bootu da ucita taj asound.state i tvoja podesavanja. Probaj u konzoli mp123 neki.mp3 treba da se cuje. Onda odes u X, ako koristis KDE cuces zvuk, jedino mozda XMMS nece hteti da radi, ili ce da blokira, nista zato, samo skines xmms-artz plugin i xmms-alsa plugin, pa probas oba, pa koji ti bolje radi stavis da bude default output plugin (naravno skini ih kao source pa ih kompajliraj).
Javi sta si uradio, da li si uspeo ili opet nesto zeza pa da dodamo/oduzmemo nesto. Pozdrav.

Dodatak
Ne znam da li si video ovo u readmeu

Note: 1. The most detail information, can refer the INSTALL file in the alcsound.tar.bz2.
Obavezno pogledaj ako nisi taj INSTALL fajl.

Batica je napisao(la):
E ovako stoje stvari:

E, mrzi me da čitam postove ostalih 🙂 ali situacija je ovakva.
Treba na staroj mašini ako je ikako moguće prebaciti IDE kontroler na Standard IDE kontroler i onda prebaciti hard na VIA-u. Ako ne može uradi samo instalaciju preko postojeće i sve će se dići 🙂 Dakle, ne repair sa Emergency disketom nego cela instalacija preko postojećeg sistema. I ne boj se, neće dirati podešavanja i fajlove.

Eureka!!!

1. Instalirati ili pokrenuti Recovery Console
2. (logicno) ulogovati se kao admin
3. izlistati servise sa listsvc i naci servis IDE kontrolera i
4. ubiti ga...:rocket:
5. exit😛

cheers

Nazad
Vrh Dno