Šta je novo?

Miele frižider radi ili možda ne radi kako treba?

Shomi22

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2013
Poena
605
Moja oprema  
Laptop
Dell XPS 16 9640
Tablet
iPad Pro M1 12,9” (2021)
Mobilni telefon
IPhone 12 Pro 256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam Miele KFN12923 SDedt/cs-2
 Frost Free Fridge Freezer i pre neki dan sam primetio da zamrzivač sa tri fijoke koji je dole radi, dok frižider uopšte ne hladi - par dana (leđa unutrašnjosti frižidera su skroz suva i nisu hladna, dok se motor čuje da radi (ne gasi se). Izvadim fijoke iz zamrzivača i vidim da se nahvatao led. Isključim ga iz struje tokom noći i ostavim da se otopi. Sutradan ga upalim i posle dva sata sve ponovo radi. Dakle, zamrzivač je ponovo OK, a na leđima frižidera se nahvatao tanak led i to je tako bilo dok nisam legao.
Jutros vidim da u frižideru opet nema leda na leđima i da na dodir rukom nisu baš hladna, a kompresor se ne čuje. Mahinalno pomerim temperaturu frižidera sa 5C na 3C i ponovo vratim na 5C i kompresor se upali i ponovo radi, posle par minuta pipnem leđa u unutrašnjosti frižidera i osetim da ponovo počinju da budu hladna.
Za sad se čuje u pozadini zujanje kompresora.
E sada, šta me buni?
Do sada je sve radilo 7 godina, dakle nikada ga nisam isključivao niti otapao. Koliko se sećam u frižideru je uvek bio tanak sloj leda na poleđini, a jutros je bilo suvo. Kompresor se uvek čuo, čak je u poslednje vreme bio i prilčno glasan, a jutros ga ne čujem. Doduše od ovog otapanja, motor se drastično manje čuje, skoro da je bešuman.
Da li nešto umišljam ili sam navikao da poslednjih nekoliko godina uvek primetim tanak sloj leda u frižideru (možda je to posledica postepenog stvaranja i nagomilavanja leda u zamrzivaču) i da motor non stop radi - ponekad su se čuli čudni i glasni zvuci, ili ovako treba?
Možda se jutros kada sam ustao motor normalno ugasio jer je postigao željenu temperaturu (mada se meni čini da u frižideru nije dovoljno hladno kada se otvore vrata, ne zaplahne me hladan vazduh) i da su baš u tom momentu leđa bila suva (nigde kapljice vode???) jer ih je otopio?
Da li uvek treba da postoji tanak sloj leda na leđima u unutrašnjosti frižidera ili treba da budu suva neko vreme (ne sećam se, možda je tako bilo dok je bio nov)?
Evo sada dok pišem ovo, motor radi već 20 min, skoro bešumno i ponovo se stvorio vema tanak sloj leda na leđima.
Da li sam ga otapanjem vratio u normalan mod rada na koji nisam navikao u poslednje vreme, ili tripujem da ponovo ne radi frižider, jer mi se samo čini da u njemu nije dovoljno hladno i što nije bilo tankog sloja leda na leđima jutros i motor se nije čuo više od pola sata dok nisam menjao temperaturu?

Pa gurni neki termometar u njega pa vidi jel temperatura ta zadata...

Nažalost, nemam termometar u kući.:)
Svakako, pratim. Za sada je sve u redu (led na leđima je formiran i tako stoji već pola sata), ventilator u frižideru radi, kao i kompresor. Samo se bojim da se opet ne isključi na neko vreme, jer na to nisam navikao, odnosno nisam primetio da stane kompresor i da leđa budu bez leda i suva. U zamrzivaču je sve OK, temperatura je podešena na -21C i hrana u njemu je zaleđena.

Poslednja izmena:
Miele pravi samootapajuce frizidere?:oops:

Fali ti verovatno gasa, to je klasican problem samootapajucih frizidera.
Probaj sav led skroz da uklonis iz dela gde je zamrzivac, nadam se da ga nema puno i vidi da li pomaze.

Problem moze da bude ako gas gubi na nezgodnom mestu (nepopravljivo), mozda se samo zapusio (malo verovatno)
u svakom slucaju posao za frigomehanicara.

Da, on je samootapajući.
Kapiram da nema gasa, verovatno ne bi uopšte hladio. Gledao sam iza sve je ko novo, ne verujem da je postojala mogućnost da negde iscuri. Kada sam skroz uklonio led, on je proradio, dostigao super temperaturu i sve je perfektno, dok u jednom momentu (posle nekoliko sati rada), opet na leđima nestane formiran tanak sloj leda, koji je inače, koliko me pamćenje služi, uvek postojao. Ili možda grešim, pa je frižider posle otapanja konačno prodisao i radi kako treba (leđa su sada suva i isključuje češće motor). Inače sad kad vratim film, računi za struju su mi astronomski po 8000-9000 dinara, a imam centralno grejanje. Godinama razmišljam, kako? Možda je kompresor radio 24/7 i trošio struju nenormalno, a sad konačno radi ko pre 7 godina, kad sam ga prvi put startovao.
Da sumiram: buni me samo što nema milimetarski sloj leda na leđima, već su skroz suva.

Kod samootapajucih taj deo u frizideru vremenom postaje porozan i pusta na mikronskim rupicama gas, i bas tako se manifestuje
nadaj se da nije to u pitanju.

Frižider je ispravan, opusti se.
Led se hvata dok radi kompresor, što je ambijentalna temperatura niža, to kompresoru treba manje rada da održava zadatu temperaturu u frižideru, logično.
Da ne postiže zadatu temperaturu svakako bi primetio. Kompresor se ne bi gasio, hrana bi se kvarila.

Dihtuje li guma od vrata? Ja imam neMiele No frost i nigde nikakvog leda nema u komori zamrzivaca.

BTW i meni se desilo jednom nesto slicno. Frizider otisao na 11 umesto na 5. Zamrzivac na -8 mozda. Ugasio sam ga do jutra, ocistio onu posudicu iznad kompresora i ujutro ponovo upalio. Proslo je sigurno 9 godina od tada. Da li se neka sonda zaledila, da li mozda neka elektronika poludela - ne znam. Kad ga ugasis, samo nemoj otvarati.

Frižider je ispravan, opusti se.
Led se hvata dok radi kompresor, što je ambijentalna temperatura niža, to kompresoru treba manje rada da održava zadatu temperaturu u frižideru, logično.
Da ne postiže zadatu temperaturu svakako bi primetio. Kompresor se ne bi gasio, hrana bi se kvarila.
Ima logike. Primetio sam da kada bih ga sad ugasio i ponovo upalio, kompresor bi počeo da radi i brzo bi se formirao led na leđima koji bi posle nekog vremena nestao. Evo baš sad proveravam (priljubio sam uvo na frižider) i ne čuje se kompresor, znači ugasio se.
Koliko vremena treba da prođe da se ponovo upali?

Dihtuje li guma od vrata? Ja imam neMiele No frost i nigde nikakvog leda nema u komori zamrzivaca.

BTW i meni se desilo jednom nesto slicno. Frizider otisao na 11 umesto na 5. Zamrzivac na -8 mozda. Ugasio sam ga do jutra, ocistio onu posudicu iznad kompresora i ujutro ponovo upalio. Proslo je sigurno 9 godina od tada. Da li se neka sonda zaledila, da li mozda neka elektronika poludela - ne znam. Kad ga ugasis, samo nemoj otvarati.
Ma dihtuje perfektno, ko nova je. Vrata se zalepe da ne možeš da ih otvoriš dok ne povučeš ručicu. Sve sam preksinoć odledio, bio je otvoren celu noć u kuhinji gde je inače 23C.:)

Poslednja izmena:
Evo, posle 24 sata frižider radi ko sat. Izgleda da sam sve utripovao, pošto me je zbunio njegov rad u danima pre nego što je prestao da hladi.
Problem je izgleda bio samo u nakupljanju leda u zamrzivaču zbog koga se kompresor nije gasio, pa kad se stvorila i santa na isparivaču nije hladio kako treba.
Otapanjem preko noći, svi problemi su nestali. Kompresor se pali kad treba i ne radi više non-stop. Na poleđini frižidera se formira tanak sloj leda samo kako bi brzo dostigao zadatu temperaturu, da bi se odmah potom otopio i leđa bi bila suva (to me je najviše bunilo, jer je na njima uglavnom bilo leda u poslednje vreme).
Tako i treba da bude, nego to sam izgleda zaboravio, pošto je očigledno tako davno radio.
Sve sam istestirao. Sada upali kompresor, brzo ohladi, a zatim ga ugasi. Vrlo malo radi, tako da će se to verovatno pokazati na sledećem računu za struju.:)
Pozajmio sam termometar od komšije, podesio temperaturu kao na slici
D2F4A890-3B7D-4361-A1A5-47D5479CFE53.jpeg
i sve se gađa u stepen.
EED38289-0C7E-4CB2-AADC-75083C262EFC.jpeg

Nadam se da će ovo nekome biti od koristi, ako mu se desi sličan slučaj, tako da ne mora da paniči i odmah pomisli da je uređaj crko, ili da ne radi kako treba.;)

Nazad
Vrh Dno