Šta je novo?

midi & audio

milanm2

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2007
Poena
304
Mozda je pitanje glupo.Jer postoji nekakva mogucnost,makar teorijska da se konvertuje midi u audio fajl.

Da.

Sta da?Jel ima neki softver? Ili je to samo teorijski moguce

Pa ne znam kako si mislio da ga "konvertujes". Mozes da pustis midi fajl u recimo vanbasco plejeru i da snimas zvuk sa midi kanala pomocu recimo sound forge-a i onda to snimis u wav, mp3 whatever.... Ali onda ce ti sacuvani zvuk biti isti kao i kada pustis midi u vanbasco plejeru. Ako si mislio da midi konvertujes u pesmu koja ce da bude identicna kopija originalu samo bez vokala (pevaca) onda to ne moze. Sto kvalitetniju zvucnu imas to ce ona vernije da reprodukuje pojedinacne instrumente u midiju ali jednostavno kakav god rezultat da dobijes tim "konvertovanjem" to ce biti samo verna kopija, nista drugo.

Mozda je pitanje glupo.Jer postoji nekakva mogucnost,makar teorijska da se konvertuje midi u audio fajl.

Ima vise mogutjnosti ;)
Prvo resenje je recimo program koji se zove Awave studio.(nije besplatan,ali moze da se nadje,kao i vecina programa,jel'te )
Otvoris midi fajl u njemu i zatim odmah na "save as" i tu biras format u koji hoces da ga snimis (ima tonu formata,ali tebe u ovom slucaju interesuje samo wav ili mp3 ,s tim sto kad je mp3 u pitanju moraces da ubacis lame plug-in-encoder...ako se tu vec ne snadjes onda prosto u wav pa nekim obicnim konverterom iskompresujes u mp3) ... i kad izaberesh format cepnesh "save" i cekas da izrenderuje. Kad zavrshi dobices audio verziju midi fajla koji se cuje identicno kao kad ga pustis u winamp-u .van basco-u ili sl.(znaci PC General midi)

Drugi,komplikovaniji nacin (koji vec trazi ozbiljnije poznavanje programa ) je da importujes midi fajl u Cubase(koji je vac "sredjen" sa ubacenim Vst instrumentima recimo )...Tu vec uz znanje i ukus moze od fajla da ispadne i neka prostija matrica : umesto onih glupih PC General midi zvukova da se stave semplovi ...Pa to dalje moze da se" farba" .odradi mastering i na kraju exportuje (mixdown) u wav........ Sad se nesto prisetjam,mozda moze i u Cubase-u da kad otvorish midi fajl ides direktno File>mixdown i on da snimi u wav takav -kakav je.

Treci nacin je recimo ako imas klavijaturu (aranzera ili neki workstation). Pustis midi fajl u klavijaturi,a klavijaturu povezes sa kompom (ne preko midija,nego najprostije,izlaz iz klavijature u ulaz zvucne na kompu) i snimis nekim od programa za audio recording (na pr.Wavelab,Soundforge,Audacity (koji je free) itd...) U ovom slucaju kvalitet snimljenog fajla ce zavisiti od generatora zvuka klavijature sa koje si pustio fajl.

Cetvrti nacin je recimo ako ti zvucna kartica omogucava "What U hear" recording. U tom slucaju u recording control cekiras tu opciju i opet nekim od recording programa (naveo primer u trecem nacinu) snimis fajl na taj nacin sto ces pustiti midi fajl u nekom od player-a a prethodno si kliknuo na "rec" buton u programu da bi mogao od pocetka da snimish sve "to sto cujesh"...Proces,naravno traje u realtime-u ,kad se midi fajl zavrshi iseces tishinu na pocetku-kraju i snimish u zeljeni audio format.

Ovo su ukratko par reshenja koja su mi pala na pamet u trenutku,s tim sto su prva 2 nacina bukvalno konvertovanje dok su druga dva sto bi nas narod rekao" budzenje" mada,i to su u principu vidovi konvertovanja.

Nadam se da sam bar malo pomogao.
PozZ :wave:

Poslednja izmena:
@milanm2

Tako se lepo postavio pitanje da je EM2000 morao da napiše knjigu da bi ti pomogao (a pitanje je jesi li ti ovo razumeo).Znači treba da kažeš lepo šta imaš i šta hoćeš da uradiš sa tim i za koju namenu,pa da lepo dobiješ jednostavan i stručan odgovor.Ja sam mogao da ti kažem da loaduješ MIDI i VSTi u Nuedno i onda to Export-uješ u wav ali mislim da to tebi ne treba,a i ne bi znao to da uradiš kako treba bez cimanja od bar par dana.A lepo u Google ukucaš ''MIDI to Audio'' opciono dodaš convert i eto odgovora na sve strane.Zato sledeći put moraš da budeš precizniji.Pozz

...a postoji i WinGroove midi plejer, koji isto ima ucitane definicije instrumenata (ne znam, ali meni pristojno zvuce) i iz njega moze da se "save" u wav.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno