Šta je novo?

Midea ili Hisense 18-ica

DjoleMC

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2005
Poena
745
Treba mi pomoc oko izbora inverter klime, budzet 600-700e (bez ugradnje)

Prostor koji planiram da hladim/grejem je oko 50m2 (jedna soba 25m2 i 2 manje, bez hodnika izmedju). Pozicija klime je takva da moze da duva direktno na vrata manjih soba. U pitanju je stan sa izolacijom zidova, iznad je potkrovlje/tavan izolovan kamenom vunom.
Sada imam neku staru 12-icu, koja uspeva da ohladi vecu sobu pristojno, a u druge dve takodje moze da se boravi, ali bi moglo malo bolje da hladi.

Mislio sam da uzmem 18-icu, ne bih nesto najjeftinije, ali nemam ni para za fuji ili mitsubishi, pa mi se cini da je izbor neki od Hisense modela, ili mozda midea?
Po specifikacijama, Hisense ima 50% tezu spoljnu jedinicu, koliko razumem to je znacajno.
Nije preterano bitno da bude tiha, da li krcka plastika, i sl., bitnije je da bude sto efikasnija prilikom grejanja, mozda bih je koristio veci deo zime umesto TA peci.
Da li je mozda ipak bolje ici na neku kvalitetniju 12-icu?

Ovo su neki modeli koje gledam:

Midea Breezeless CB1-18HRFN8
HISENSE Hi-Comfort 18K
HISENSE Easy Smart 18K

Naravno, ako ima nesto bolje za te pare, preporucite slobodno. Kupovinu planiram u narednih mesec - dva.

Ja da uzimam opet sad neku jeftiniju isao bih na ove hisense energy pro x ili neku slicnu, svi je hvale

To su 12-ice? Najveća dilema mi je da li da idem na 12 ili 18 🤔

Easy smart je najniza klasa hisense to nemoj da uzimas…
Od ovih sto si nabrojao, na papiru deluje najbolje Hi comfort 18…
Mada mislim da bi tu mogla i energy pro x…
A ja bih licno dao 800eur i lepo bih uzeo provereni gree amber premium 9, klima koja je jaca od svih ovih…

Ako te ne mrzi pojasni mi kako i zasto je 9000btu jace od 18? Ozbiljno pitam, nisam bas u toku...

A ja bih licno dao 800eur i lepo bih uzeo provereni gree amber premium 9, klima koja je jaca od svih ovih

Ipak je to mala prostorija 25m2 za Amber 9 iako planira jos 2sobe da greje + je ok izolovan :unsure:Znaci non stop kao on/off zbog njeni 500w
Jedino ako se igra sa IFeel opciju iz te male sobe prema klimu pa mozda ce manje da radi kao on/off
Amber je za veci otvoreni prostor
Ja imam Amber 9 Premium ali kod mene je otvoreni prostor 45m2 + 15m2 i ona radi odlicno...

Poslednja izmena:
Ako te ne mrzi pojasni mi kako i zasto je 9000btu jace od 18? Ozbiljno pitam, nisam bas u toku...
Gree Amber 9 Premium:
Screenshot_20240826-163650~2.png
HISENSE Hi-Comfort 18K
Screenshot_20240826-163610~2.png
Amber je na papiru mozda 9btu ali je dosta jaca od mnoge 12 ili 18btu!

Evo jedan komentar od Xepoj87:
Amber nije klima za 20 i 30m2, to je klima za 60+m2, svinja od satro 12ice koja daje 5.6kW na -10C i 4.5kW na -20C, sto je ako vec poredis sa KMTA, na nivou KMTA 24ke.

Poslednja izmena:
Hoćete da kažete da je amber prejaka za ovaj prostor i da bi trošila više nego što je potrebno? Ako sam dobro razumeo prethodna 2 posta.

Šta je onda optimum u tom cenovnom rangu koji sam naveo?

Hoćete da kažete da je amber prejaka za ovaj prostor i da bi trošila više nego što je potrebno? Ako sam dobro razumeo prethodna 2 posta.

Pa ne bi trosila vise nego bi se mozda vise palila i gasila jer kazu da ne ide ispod 500w… mada hisense energy pro x/nordic/pro plus 12ice idu do 400w, a za ove 18ice ko zna… amber premium je sigurno efikasnija i bolja klima od svih ovih… ozbiljno jaka klima…

Prejaka!
I nije resenje da ti klima radi npr. 15-30min pa da odmara 1-2h kad je spoljna temp. +10c ipak je to mali prostor za Amber... I sve zavisi od toplotni gubici
Kod mene tesko moze da radi kao on/off zbog 60m2... Ok gasi i moja ali kad bude spoljna preko +15c ;)
Od Gree: Amber Comfort 12 ona ide provereno ja mislim i ispod 200w
A za Hisense samo znam da mnogo hvale Energy pro X
I bolje krstenju 12btu nego 18btu

Poslednja izmena:
A za Hisense samo znam da mnogo hvale Energy pro X
Odlicna je ovo klima ali deli problem sa amberom sa visokom modulacijom na grejanju.
Minimalno radi na 350-400W na grejanju sto je opet previse za prostorije manje od 20-25 kvadrata.

Ukupno je nešto preko 45m2 (bez kupatila)

A da u te sobice ubaciš Vivax AERI 9-ke? Ili ove nove TLC što idu na 100W u hlađenju? A ostaviš staru 12-cu gde jeste. Za hlađenje i nekako, ali ne možeš grejati udaljene prostorije jednom klimom

To je plan za sledeću godinu, u dečiju sobu će neka manja klima, a spavaća se slabo greje tako da nije bitno. Sad te sobe grejem mermernim radijatori.
Stara 12ica nije inverter, a i raspada se unutranja jedinica, mora da se menja

Moj ti je savet da ideš na 18.000BTU.

Ne moze svaka klima da greje 50m2, nije to mali prostor, neka kazu oni sto su grejali na ispod -10C duze vreme, pustite ovu zimu kao reper, ovo nije bilo ni Z od zime, zima je kada zacementira -15C na 20 dana i ne pusta, kada je spoljasnja okovana ledom po limu, a i za to se mora biti spremno.
Ne postoji klima koja se ne gasi u plusu kada radi samo u 25m2 izolovanog prostora, svaka ce se gasiti, samo neke vise.
Klimi je odredjen minimalni period ponovnog startovanja od 3 minuta, nema potrebe da se ne pali pola sata ako padne temperatura.
Meni je 12ica Luca radila na 250W u 20m2 i 2 Viole 12ice na 300W minimuma mi rade u 10m2, nikada nisam osetio nelagodu kada se pale i gase na vecim temperaturama, odrzavale u stepen istu temperaturu(Luca je jedino imala tripove da radi savrseno, a onda resi da ceo dan pregreva za 4C, no to je vise do te klime, nema veze sa modulacijom)...Mitsubishi LN mi se takodje stalno gasi i pali, ni ne osecam to.
Od 4 Amber Premium 12ice koje su jos jace od te 9ke, 3 mi rade u 30ak m2, jedna u 60-80m2, nikada nije bilo problema, osim sa jednom koja je nabijena u cosak i uz plafon, pa isto kako je neko spomenuo, varira temperatura u prostoru do 2C dok se ne upali.

Uzeti dosta slabiji Hisense koji opet ne spusta ispod 400W, pa da bude jako neokonomican u tolikom prostoru kada udari veci minus jer mora da se napreze je bzvz.
Ili neko ocekuje da ce Midea ili Hisense 18ice koje su dosta slabije od tog Ambera 9ke na minusima biti bolji izbor, da ce spustati snagu do 100W kada im 12ice ne spustaju ispod 400?
Ako imas pare, kupi taj Amber, neces pogresiti sigurno jer ta klima ostaje jako efikasna i na minusima, ako ti je to mnogo para, probaj sa ovim Hisense 12icama, takodje su se super pokazale.

Evo kako radi Mitsubishi LN 9ka na 0-8C spoljasnje 29. novembra prosle godine:

Prilozi

• Screenshot 2024-08-27 000326.png
    Screenshot 2024-08-27 000326.png
    182.6 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Hisense spusta potrosnju do 350w energy pro i fresh master modeli.18ice Hisense mislim da ne idu ispod 370-400w nisam siguran.

Koliko dugo radi na 350W? Modulacijom se smatra kada neka klima radi po barem pola sata kada joj tako treba, ne na par minuta.

Uzmi lepo proveren dobri stari amber premium 9… sto je sigurno sigurno je… nece ti biti zima, a to je realno i najbitnije… dzabe tebi i modulacija od 100w ako klima ne moze dobro da greje… ne kazem da ove ponudjene nece dobro grejati, i to su skroz ok klime pogotovo je odlicna energy nordic/pro x/pro plus… dobre su i hisense hi comfort 18… midea breezeless e 18 je ok ali je vise za hladjenje… a hisense easy smart izbegavaj posto je to najnizi model hisense… xeroj ti je sve lepo objasnio

Prosledi mi email. Poslacu ti excel gde imas sve hiseanse modele 12, 18, 24 koliko snage daju na kojim temp. Ne da mi ovde da upload rado bi podelio.

Prilozi

• Screenshot_20240827-021432.png
    Screenshot_20240827-021432.png
    211.7 KB · Pregleda: 97
Znaci sveo se izbor na Energy Pro plus ili Gree Amber 9 Premium. Videcu u narednih mesec dana sta mogu da nadjem po prihvatljivoj ceni.

Da li ima neko preporuku za firmu/majstora u Bg koji to moze da ugradi kvalitetno, a da me ne odere bas previse? (Na PP da ne reklamiramo ovde)

Ne nalazim Amber 9 Premium po prodavnicama na netu... Neki hint gde da potrazim?

Nemaju trenutno... Valjda ce se pojaviti za mesec-dva kad budem kupovao

Nazad
Vrh Dno