Šta je novo?

Microsoft upozorava na hakerske napade: 450 miliona Windows korisnika mora reagovati

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-10.webp

Microsoft upozorava na hakerske napade: 450 miliona Windows korisnika mora reagovati​

Microsoft upozorava korisnike na hitne bezbednosne mere zbog otkrivene ranjivosti i nadolazećeg kraja podrške za Windows 10

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...450-miliona-windows-korisnika-mora-reagovati/

Inače, izjava od jednog Amera koji radi u izvesnoj njihovoj državnoj kompaniji od nacionalne važnosti, na forumu podrške
MicroSoft updates have done us more damage than all the hacker attacks combined (which were almost none)

Мајкрософт не зна како да приволи људе да инсталирају 11ицу, па онда као неки пропусти и безбедност у 10ки.

Možda da aktivno ne rade na tome da naprave potpuno đubre od 11i-ce, ljudi ne bi čekali kraj podrške za desetku da naprave upgrade.

Ajde za Home verziju i da razumem kada bi ista bila džabe, ali u Windows Pro nagurati hrpu AI koji ne može da se isključi, oglase, reklame, 10 puta više spyware u odnosu na 10ku, gaming stvari koje slikaju ekran same bez znanja korisnika, previše je…

Ovo kakva je 11ica pro bez nekih debloat alata nije upotrebljiva za iole ozbiljniji posao. A svaki od tih debloat alata, dolazi i sa svojim setom tradeoff-a, a i update može sve da revert-uje.

Zaista je otužno da će pro korisnici uskoro morati da kupuju server verziju Windowsa, jer je jedina od koje se ne diže kosa na glavi.

Увек може да се пређе на Линуx. Није да је толика драма. Огроман део Владе Немачке користи Linux. Минхен је одавно прешао на Linux и LibreOffice.

@dreamer_bgd
Ne možeš da pređeš na Linux ako ti firma za koju radiš zahteva i daje raspali Windows 11 Pro.

Još kad nemaš admin privilegiju da koliko toliko počistis i pogasiš, onda je pravi pakao - uporediv jedino sa time kada te firma natera na Teams posle Slack-a.

Izbor je ili trpeti Windows ili menjati firmu. Al’ kada su sve druge stvari ok, onda ljudi trpe Windows i vent-uju frustracije istim na online forumima.

Btw, za privatnu upotrebu i koristim linux poslednjih 15 godina - izmenjao 6-7 distribucija, poslednja Linux Mint, jer nemam živaca za Arch kao kad sam bio mlađi 🤣

Дуго је Linux доступан. Лично од 2010. године имам dual boot, Windows ретко и боотујем (сада пишем с Windows 11 Pro јер нешто тестирам). Не може осим када има софтверских лимитација (што је све ређе и ређе), када рачунар није личан. Мада, искрено, не знам о чему људи причају када кажу да је 11 Pro bloatware - мени ради перфектно и брзо.

И мени лепо ради, мање-више, али контам и Мајкрософтову намеру да те натера на 11ицу.

Дуго је Linux доступан. Лично од 2010. године имам dual boot, Windows ретко и боотујем (сада пишем с Windows 11 Pro јер нешто тестирам). Не може осим када има софтверских лимитација (што је све ређе и ређе), када рачунар није личан. Мада, искрено, не знам о чему људи причају када кажу да је 11 Pro bloatware - мени ради перфектно и брзо.
Ne ide to tako. Stavi se u situaciju prosečnog Pere Perića koji hoće da kupi komp i da na njega instalira Adobe Photoshop, Cubase Studio, Call Of Duty Black Ops 6 i milion drugih stvari metodom next, next, finish i brzo ćeš skontati zašto se procenat Linux korisnika meri jednocifrenim brojevima koji su već 30 godina manji od 3.

Стоји то што кажеш, али човек који "примети" да је Windows 11 "bloatware" верујем да ће, у највећем броју случајева, разумети Linux и имати довољно знања да га проба.
Мислим да у позадини стоји тенденција људи да кукају, неки више неки мање, али и то ми је јасно - није лако мењати навике. Исто тако, Linux може да се подеси да изгледа изузетно слично Windows-у, да тај просечни корисник не види разлику.

П.С. Пера Перић ће тешко знати да користи PS и Cubase, за видео игру стоји.

Ne radi se samo o brzini.

Evo nedefinitivna lista stvari koje ne pripadaju da budu preinstalirane ili teško uklonjive u sistemu namenjenom profesionalnoj upotrebi ili pripadaju, ali ne sa postavkama koje imaju.

Koji po svom funkcionisanju treba biti klasifikovan kao adware, bloatware ili spyware svojim postojanjem ili defaultnim postavkama, a koje se ponekad teško mogu izmeniti, izbrisati ili ih update vrati čak i kad su za korisnika nepoželjne:
• Microsoft Edge
• Microsoft Teams
• OneDrive
• Cortana
• Your Phone
• Xbox Game Bar
• Microsoft News
• Bing Search
• Windows Copilot
• Microsoft Store
• Mixed Reality Portal
• Office Hub
A ovo su samo prve koje su mi pale na pamet

Стоји то што кажеш, али човек који "примети" да је Windows 11 "bloatware" верујем да ће, у највећем броју случајева, разумети Linux и имати довољно знања да га проба.
Netačno. Samo na ovom forumu imaš tonu ljudi koji su potpuno svesni činjenice da je Windows 11 bloated spyware. Većini to ne smeta uopšte, jer se većina vodi logikom "neka me špijuniraju, ja nemam šta da krijem" ili ih jednostavno sve to ne zanima. Dok god mogu da pokrenu CoD i Chrome, all is golden. Oni koji se iole interesuju za privatnost, najdalje što će otići je neki debloat tool i to je to. Više je korisnika koji na Linux prelaze zbog zastarelog hardware-a nego korisnika koji prelaze jer im je dojadio Windows 11 ili im smeta spyware i bloat. Drugi problem je, šta reč sigurnost znači za mene, a šta znači za tebe. Čisto primera radi, na ovom forumu imaš tonu korisnika koji pod sigurnošću podrazumevaju kupovinu i korišćenje legalnog "antivirusnog" paketa tipa KAV ili NOD. Šta dalje da pričamo...
Мислим да у позадини стоји тенденција људи да кукају, неки више неки мање, али и то ми је јасно - није лако мењати навике. Исто тако, Linux може да се подеси да изгледа изузетно слично Windows-у, да тај просечни корисник не види разлику.
Ima dosta ljudi koji su koristi Wubuntu ili ZorinOS pa su se opet vratili na Windows 11. Problem je mnogo kompleksniji od pukog izlgeda.
П.С. Пера Перић ће тешко знати да користи PS и Cubase, за видео игру стоји.
Misli sam na Pera Perić sa aspekta privatnosti i sigurnosti. Vrhunski muzičar koji koristi Cubase ili Ableton nije ekspert za privacy i security. Potrudi se da razumeš o čemu pričam.
Ne radi se samo o brzini.

Evo nedefinitivna lista stvari koje ne pripadaju da budu preinstalirane ili teško uklonjive u sistemu namenjenom profesionalnoj upotrebi ili pripadaju, ali ne sa postavkama koje imaju.

Koji po svom funkcionisanju treba biti klasifikovan kao adware, bloatware ili spyware svojim postojanjem ili defaultnim postavkama, a koje se ponekad teško mogu izmeniti, izbrisati ili ih update vrati čak i kad su za korisnika nepoželjne:
• Microsoft Edge
• Microsoft Teams
• OneDrive
• Cortana
• Your Phone
• Xbox Game Bar
• Microsoft News
• Bing Search
• Windows Copilot
• Microsoft Store
• Mixed Reality Portal
• Office Hub
A ovo su samo prve koje su mi pale na pamet
98% ljudi nema apsolutno nikakav problem sa svim ovim stavkama koje si naveo. I taj mentalitet je odavno usađen korišćenjem iOS-a i Android-a. Moraš da shvatiš da ljude jednostavno ne zanimaju takve stvari.

98% ljudi nema apsolutno nikakav problem sa svim ovim stavkama koje si naveo. I taj mentalitet je odavno usađen korišćenjem iOS-a i Android-a. Moraš da shvatiš da ljude jednostavno ne zanimaju takve stvari.
Nemam problem s time za Windows Home. Imam problem s time za Windows Pro - lična upotreba nije isto što i profesionalna.

Nemam problem s time za Windows Home. Imam problem s time za Windows Pro - lična upotreba != profesionalna.
U manjini si. Tvoje kukanje ne može ništa da promeni niti imaš alternativu.

Dizemo vec 15 godina pa nista... Teska manjina prijatelju....

On ne kapira da su ljudi odavno svesni svega toga, ali ih jednostavno ta priča ne zanima.

"ESET je identifikovao dve ranjivosti – „CVE-2024-49039“ u Windows OS-u i „CVE-2024-9680“ u internet pregledačima kao što su Firefox i Tor."
Ovo je odlično.

On ne kapira da su ljudi odavno svesni svega toga, ali ih jednostavno ta priča ne zanima.
Ово је, заправо, поента. Мада је то и моја теза, од почетка.

Компоненте које је mi105 навео као "bloatware" су производи MS-а, не "bloatware" у класичном смислу. Наравно да неће своје производе да одстрањују из OS-a, чак иако је PRO верзија.

Po toj logici za koju godinu Copilot, Cortana i Xbox game bar stižu na windows server.

Ja se ne slažem, samo zato što kompanija ima neki proizvod, ne znači da mora da ga gura u svaki svoj drugi proizvod, čak i tamo gde mu nije mesto.

Razumem ja da je ovo borba s vetrenjačama.

Neće moje pisanije ovde da išta promeni. Očito je da svet i ja imamo različite standarde očekivanja od proizvoda koje treba da koriste ozbiljni profesionalci za obavljanje važnih poslova i proizvoda koje služe klincima za Minecraft, Lol i CS:Go.

Al ipak, to što je većini nešto u redu, ne znači da je to nužno i zaista u redu.

Po toj logici za koju godinu Copilot, Cortana i Xbox game bar stižu na windows server.
Већа је вероватноћа да ће стићи, него да ће Windows Server заувек бити изопштен. Баш зато што је Windows најпопуларнији десктоп OS, било би добро да га посматрамо као високо комерцијалан. Не као страховито озбиљан, високо безбедан, утилитаристички алат/OS.

Po toj logici za koju godinu Copilot, Cortana i Xbox app onaj suludi Xbox game bar stižu na windows server.
Ne budi bukvalista. Naravno da to nikada neće biti na Windows Serveru,
Ja se ne slažem, samo zato što kompanija ima neki proizvod, ne znači da mora da ga gura u svaki svoj proizvod, čak i tamo gde mu nije mesto.
Niti to rade, niti će to raditi. A ovo što guraju u home i pro verzije, guraju jer im se može. Većina ljudi koristi browser koji dolazi uz OS i nema nikakav interes da skida tamo neki Firefox ili nedaj bože neke pluginove za adblocking.
Neće moje pisanije ovde da išta promeni. Očito je da svet i ja imamo različite standarde očekivanja od proizvoda koje treba da koriste ozbiljni profesionalci za obavljanje važnih poslova i proizvoda koje služe klincima za Minecraft, Lol i CS:Go.
Isti taj Windows 11 Pro na kojem se igraju klinci će poslužiti savršeno nekom profesionalcu za AutoCAD ili Premiere Pro. Prepreka može da bude samo loš ili slab hardware.

A tih priča "pređi brate na linux" sam se naslušao za sve ove godine. Počinje da mi se gadi iskreno. Ima dosta "profesionalaca" koji prosipaju neku priču o privatnosti operativnih sistema, a onda uzmu svoji novi iPhone 16 i okače sliku Linux desktopa na Facebook ili Instagram. Privatnost i sigurnost ne počinje od operativnog sistema. I sav taj bloat i telemetrija u Windowsu 11 je toliko minorna stvar da postaje presmešno.
Al ipak, to što je većini nešto u redu, ne znači da je to nužno i zaista u redu.
Ali većina je ta koja diktira razvoj. Većina odlučuje (to jest ne odlučuje) šta će biti usađeno u Windowsu. To što tebi smeta, ne smeta milionima srećnih korisnika.

Ali većina je ta koja diktira razvoj. Većina odlučuje (to jest ne odlučuje) šta će biti usađeno u Windowsu. To što tebi smeta, ne smeta milionima srećnih korisnika.
U tome je stvar. To je sasvim u redu za prosečnog Peru ili Žiku.

Ozbiljan inženjer koji dizajnira industrijske mašine ne treba da ima alate za zabavu širih narodnih masa na radnom računaru. Da, radiće, ali ponižavajuće je apsolutno prema struci i znanju tog inženjera da mu izlazi oglas za Candy Crush Sagu i Usamljena Vendi je na samo 5km od tebe iz start menija!

I nije samo to i nije samo privatnost u pitanju. Stvar je i sigurnosti, širenja attack surface-a. Skoro je bio članak da je oglas iz start menija vodio direktno na malware download. Zatim, stvar je i bezbednosti intelektualne svojine kojom će Copilot da bude treniran.

Ja čak i nisam od tih koji su u fazonu pređi na Linux brate. Kako starim postajao sam u fazonu samo šuma u nekoj zabiti gde niti nema interneta, al Mask i to u…njao svojim glupim Starlinkom. 🤣

Nazad
Vrh Dno