Šta je novo?

Microsoft Project

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Pozdrav,

Da li neko od forumaša radi ili poznaje nekoga ko radi u MS Project-u pa da prenese prednosti i mane, koliko se prosečno zarađuje u Srbiji, da li se može savladati program preko tutorijala ili bi ipak trebalo ići na kurs, da li je na duže staze težak i naporan posao ili vremenom postaje laganica kada se uhoda itd?

Uffff ja sam to jedared učio davno na nekom kursu ali ga nikada nisam praktično koristio. Inače koliko se sećam nije zahtevan za učenje lako se uči ja preko knjige ko Word da učiš . Ako se sećam on se koristi u menadžerske svrhe da organizuješ projekat na kome radiš.

Kupio sam knjigu pa počinjem da se igram :)

Skinuo sam i u PDF-u na engleskom ali mnogo se više umorim kada čitam na ekranu u odnosu na knjigu.

Prilozi

• viber_image_2023-02-23_10-53-49-084.jpg
    viber_image_2023-02-23_10-53-49-084.jpg
    157.4 KB · Pregleda: 16
Da li si negde slušao (na faksu, npr) predmet Upravljanje projektima?
Imao sam predmet na masteru Upravljanje projektima, mislim da je tačni naziv bio Komunikacione tehnologije u upravljanju projektima tako da znam osnove (radio sam seminarski).

Teško je ovladati svim MS Project opcijama ako ne vodiš neki složeni projekat. Koristi se svuda, pa i u Srbiji, ali nije zastupljen kao ostali MS alati, jer je na tom polju konkurencija velika. Možeš se igrati malo, ali po mom mišljenju ne treba trošiti previše vremena. Kada dođeš u poziciju da ti treba, lako ćeš se uhodati.

Ja nisam bas razumeo da li pitas za za MS Project ili PM posao - plata, da li je laksi posao vremenom itd?
MSProject je samo alat koji manje vise ne znaci nista ako se ne zna posao za koji sluzi.

Pa bitno mi je koliko zarađuju osobe koje rade 8h dnevno u MS Project-u. Ako neko ima info neka napiše koliko se kreću plate.

to ti je za pocetak vrlo beskorisna informacija, jer onaj ko zna sta radi siurno ne radi 8 sati u MS projectu a ima ozbiljnu platu. Ukratko kada naucis osnove vodjenja projekta, strateskih projekcija, planiranja i jos dosta drugih stvari shvatices da je project samo pomocni alat, slicno beleznici. Sve sto moze u njemu da se uradi moze i u excelu ili bilo kakvom listu papira :) Ja sam cesto radio bazicne postavke na salveti :D

Upravo to. Nema osobe koja sedi i cvakara 8h u MSPu niti kojima je to opis posla.
Pmovi, koordinatori, administratori na projektu rade inicijalno planiranje, azuriranje, reporting iz MSPa, ali i excela (u firmama koje ne zele da plate licencu ili osoblje ne zna da koristi MSP).
Gledaj program samo kao alat a ne kao career path.

Kreiranje dokumentacije i vođenje evidencije o napretku projekta obično radi projektni menadžer.
Dakle, tu oblast treba prethodno savladati pa onda odabrati alat za ažurno i transparentno vođenje projekata.

Zavisi dosta i od vrste projekata. Ako je u pitanju npr. razvoj softvera, potrebno je upoznati se prvo sa agilnom filozofijom i raznim metodologijama (Scrum, Kanban, Lean...) pa onda odabrati alat. MS Project jeste dugo na tržištu ali je više orijentisan ka planskim (prediktivnim) projektima, mada sadrži Kanban i slične nadogradnje, ali su za agilne projekte pre JIRA, SmartSheet, Asana, Nifty... i slične novije alatke. Pristižu i A.I. paketi koji koriste mašinsko učenje za kreiranje izveštaja, predikcije, balansiranje resursa... itd. Očekuje se da u sledećih 10tak godina 80% sadašnjih poslova u upravljanju projektima preuzme "veštačka inteligencija"...

Nazad
Vrh Dno