Šta je novo?

Microsoft Office 2007 final

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
...se spustio u mase :)

Uglavnom, najveca promena na office-u od kada ga koristim. Instalirao sam ga pod Vistom, tako da sada imam ideju da Vista + Office 2007 bude futuristicki orijentisana, a XP + Office 2003 ol' school. Instalacija je prosla sasvim lepo, i novi Office kada se instalira zauzima nesto manje od 2GB, dok sama instalacija tezi oko 600MB (zavisi od toga ko ju je "pakovao" ;) ).
E, sad utisci.
Novi office cini 9 programa: Access, Excel, Groove, InfoPath, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher i Word.
Prvi utisak: OMG koliko vremena ce mi trebati da se naviknem na ovo?!?! U skladu sa trendom koji je donela Vista, File/Edit/View meniji su poslati u penziju i zamenjeni su sa tabovima. Eh da je samo to. Sve je od temelja izmesano i preslozeno, ali, iako nisam imao previse vremena da se igram sa novim Office-om, mogu da kazem da mi se novi GUI zapravo dopada i da uopste nije tezak da se ukapira, cak iako ste godinama koristili stare verzije Office-a.
Kao sto rekoh, nisam imao mnogo vremena da se igram, ali jos mnogo stvari je promenjeno.

Evo par screenshotova, pa prenesite i vi vase utiske ako ste probali novi Office:

Prilozi

• Word.jpg
    Word.jpg
    103.5 KB · Pregleda: 340
  • Excel.jpg
    Excel.jpg
    165 KB · Pregleda: 268
  • PowerPoint.jpg
    PowerPoint.jpg
    158.2 KB · Pregleda: 281
Zaboravio si a mozda nisi ni primetio da je mnooooogo zahtevan. Mislim da mu treba 2GB da bi normalno radio tj. da bi se lagano kretao kroz njegov ribbon, kada zongliras sa velikom kolicinom podataka,slika,tabela idr.

Meni se svidja jer je dosta laksi od 2003(iako na prvi pogled ne deluje tako).
pozdrav

Aijaoj; videvsi ove slike, ZoNI pocinjem da delim tvoj stav ;)

Jer u pitanju Office 2k7 RTM, ili neka druga verzija (imam vec RTM instaliran)?
Koliko znam ta je poslednja...

Kažite najvažnije: da li radi na našem jeziku, ima li proveru pravopisa za srpski jezik?

Ej video sam 2007 kod kolege. Nesto mi se duvao, kao ja imam Office 2007 znas to je ovo ono,.....
Nisam ni hteo da trazim, ali koliko sam cuo dosta se ogranicava od starijih verzija.
Memorisani fajlovi po defaultu ne mogu se otvoriti u 2003 i slicne stvari.

Da, uveli su novi format .docx koji je dosta bolji od starog .doc formata, prvenstveno se prednost ogleda u manjoj velicini fajla.

Da, uveli su novi format .docx koji je dosta bolji od starog .doc formata, prvenstveno se prednost ogleda u manjoj velicini fajla.
Koja je inače veoma bitna u eri huge HDs...

Elem, Office 2003 meni perfektno završava posao.

Poslednja izmena:
Pa dobro Ronnie, nije bitna zbog velicine HDD-a, nego zbog slanja mail-om valjda ;)

edit: ma i ja se drzim jos 2003, probao sam jednom jednu betu 2007 i brze bolje je deinstalirao :D

Poslednja izmena:
I ja jos ne bih skidao ovaj 2003, a sto se tice velicine fajla, mi koji imamo dailup znamo sta je velicina .doc fila.

Pa dobro Ronnie, nije bitna zbog velicine HDD-a, nego zbog slanja mail-om valjda ;)

edit: ma i ja se drzim jos 2003, probao sam jednom jednu betu 2007 i brze bolje je deinstalirao :D

Ma, sada su se setili u 2006. kada cak i u Srbiji sve vise ljudi ima broadband. U principu rec je o pokusaju da se parira PDF-u, posto je Metro format koji je inicijalno bio namenjen za tako nesto doziveo sudbinu kao i mnogi najavljeni ficrsi u Visti koji nisu ugledali svetlo dana...

S obzirom da se novi format u potpunosti oslanja na xml (za razliku od starog koji se donekle oslanjao :)), ostaje mi nejasno kako su zapravo uspjeli da smanje velicinu fajla, ako znamo da xml sadrzi podatke i metapodatke?
Cini mi se da je to vise marketinska zvaka.

BTW evo i ja instalirah 2k7 i mogu reci samo da ce najvise da profitiraju skole racunara i izdavaci knjiga :d

Update! sad sacuvah svoj diplomski u docx formatu: 1.6MB prema 1.2MB u korist docx-a. Ali kad se spakuju: 1.07MB vs 1.18MB. Mislim da je jasnije odakle manja valicina fajla ;)

Svako vuce na svoju stranu. Ne znam kada cu instalirati taj 2007 bas zbog razliku u tom malom IKSICU!!!
Koristim mnogo kompjutera i svi imaju 2003 i to bi me pokopalo. Jos je rano za 2007.

Da li je zaista izasla final verzija ili su to jos bete?

Nije beta, finalna verzija, iliti RTM.

Memorisani fajlovi po defaultu ne mogu se otvoriti u 2003 i slicne stvari.

Da, to je tacno. Ali se fajlovi bez problema mogu zapamtiti i u starom *.doc formatu cime zadrzavaju punu kompatibilnost sa starijim verzijama Office-a.

P.S Ronnie, javi se na MSN ili kuci

Svakako se mogu memorisati, znam, to ne manjka ni jednoj novijoj verziji nekog softwarea.
Ali da pocinju da komplikuju ne moze se osporiti.

Probao ne izgleda tolko lose ali zbog navike se vratio na 2003 kad predjem na vistu precicu i na 2007

Dok ne uzmem neku konfu koja može da tera vistu i office 07, do tada neka hvala.

Pricajte koliko hocete ali ionako ce te za koji mesec svi vi da predjete na 2007 :)

Poslednja izmena:
za koji mesec tesko, ali za godinu dana verovatno. Uglavnom, ne vidim neke znacajne promene, posle malo isprobavanja novog gui-a, dopalo mi se kako je sve organizovano, sem sto trazi navikavanje i kopanje dok se ne otkrije gde su se dele stare komande. Tacno je da je dosta zahtevniji od starog Office-a, da se mnogo sporije startuje itd. Ipak, ostavljena je mogucnost zadrzavanja i starog Office-a tako da se mogu komotno paralelno koristiti i jedan i drugi dok se ne izvrsi tranzicija.

Paralelno koriscenje nema smisla. Sigurno je da cemo se brzo navici, a mozda i odmah sutra preci na 2007. To niko ne moze da garntuje, pogotovo mi koji smo ovde.
Stvar je samo o prvim utiscima.
Skin ima jako lep. To je jedan od detalja koji privuce 80% korisnika. Pa onda sve za tim sto sledi.

koliko sam shvatio kada sam gledao promociju na windows live, prednosti bi trebalo pre svega da osete firme, odnosno koriscenje u kancelarijskom okruzenju...
ne vidim sebe kao ciljnu grupu microsofta, ako ni zbog cega drugog, ono zbog cene paketa.
kada je rec o zahtevnosti po pitanju hardvera, setimo se kako je radio indesign na tada "aktuelnim masinama"... i to je bilo gledanje adobea unapred.

S obzirom da se novi format u potpunosti oslanja na xml (za razliku od starog koji se donekle oslanjao :)), ostaje mi nejasno kako su zapravo uspjeli da smanje velicinu fajla, ako znamo da xml sadrzi podatke i metapodatke?
Cini mi se da je to vise marketinska zvaka.

Osim drugačije strukture dokumenta, novi format npr datoteka docx je arhiviran XML fajl koji je u stvari tekstualna datoteka, a njihov stepen kompresije je veliki. Svojevremeno sam na nekom MS-ovom podcastu video da ti ladno otvori docx Winzipom i direktno u Notepadu izedituje xml dokument. Nisam stigao da se zezam sa tim, ali dokument koji sam konvertovao u docx (u pitanju je običan kratak tekst bez puno formatiranja) je oko 3-3,5x manji. Verovatno je ratio različit za različitu strukturu dokumenta. Provaću kasnije da se još malo igram

Instalirao sam danas Office na virtualnoj mašini, evo najpovršnijih zapažanja. Neke stvari su ispeglanije nego u beta1 koju sam pre toga ovlaš probao. Word, Excel ... Promene GUI će zaista zahtevati navikavanje. Neke osnovne stvari sada je trivijalno uraditi. Novim i manje naprednim korisnicima biće puno lakše. Ne znači da će onim naprednijim biti ne znam kako teško, ali psovaće s vremena na vreme :cuss:
Probao sam i Outlook, koji se još i najmanje promenio. U startu mi se dopalo što su konačno ubacili i podršku za RSS feedove, i lično mi se više dopada da ih pratim odatle nego iz browsera. Mislim da je odlična stvar ona 4. kolona tj. To-Do Bar, ali u sa takvim izgledom mislim da je rezolucija 1280 tačaka po horizontali - minimum.

Prvi (ali bukvalno prvi) utisci su ipak povoljni, više nego što sam očekivao. Prekratko sam se bavio no ima vremena da se sve to promeni i na bolje i na gore (recimo čujem da u Wordu ne radi YuConv). Jedan od utisaka je i da novi Office više nišani korporativno okruženje nego single user. Da li ću preći? Odmah ne, pre svega dok ne isagledam sve moguće situacije i potencijalne mine u vezi novih formata. Neka ga na VM nek se vrti malo. U nekoj budućnosti, najverovatnije da (za razliku od većine iznetih mišljenja). Kada, videćemo, ne zavisi u potpunosti od mene.. Ima poboljšanja, neke promene su zaista drastične, a još uvek nisam toliko mator da ne mogu da promenim neke navike. Uostalom zar nismo do sada naučili ... "Any resistace is futile" :-devil-:

.DOCX preimenujte u .ZIP, otvorite pomocu WinZip-a ili drugog arhivera i sve ce vam biti jasno (bio sam na MS event-u u Johannesburgu i video :d)...

Oni su ustvari napravili (kao sto je neko vec rekao) XML, a zatim i integrisali deo ZIP-a u file format .DOCX cime su dobili manju velicinu fajla (ako pogledate temu o Visti, i strancu gde je neko napravio Kutijin review koji je oko 1,5mb u .docx, a ja ga konvertovao za ostale u .doc koji je oko 5mb, vidi se jasna razlika u velicini,a tekst je isti)...

Sve su to (kako oni kazu) napravili zbog prenosa podataka putem interneta odnosno putem email-a.

Ma vazi, a to sto 99% ljudi jos uvek koristi 2003 a neki cak i 2000, to nema veze. I nece preci na 2007 jos sto godina. Cak i da predju, uvek ce neko imati 2003 i moj super uradjen rad u 2007 nece liciti ni na sta u 2003. Sta mi vredi 2007 kada nije kompatibilan sa ranijom verzijom. Na primer, uzmem 2007 i radim diplomski. Odnesem kod profana a on ima 2003. Naravno, moj diplomski ne lici ni na sta zbog nekompatibilnosti. I meni onda jedino preostaje da se upucam. A da ne pricam sto sa 2003 na 2007 ne mogu cak ni da se citaju fajlovi. Koji su to *******. A inace mnogo lepo izgleda i kada bi fajlovi imali normalu ekstenziju odmah bih je instalirao.

Poslednja izmena:
Ma vazi, a to sto 99% ljudi jos uvek koristi 2003 a neki cak i 2000, to nema veze. I nece preci na 2007 jos sto godina. Cak i da predju, uvek ce neko imati 2003 i moj super uradjen rad u 2007 nece liciti ni na sta u 2003. Sta mi vredi 2007 kada nije kompatibilan sa ranijom verzijom. Na primer, uzmem 2007 i radim diplomski. Odnesem kod profana a on ima 2003. Naravno, moj diplomski ne lici ni na sta zbog nekompatibilnosti. I meni onda jedino preostaje da se upucam. A da ne pricam sto sa 2003 na 2007 ne mogu cak ni da

Pa neće raditi ako odabereš da snimiš goli docx. Uvek možeš da snimiš diplomski u 2003 formatu, a postoji i opcija da se snimi kao xml kompatibilan sa 2003 i radi.

Ok ako je tako, ali sam ja cuo da i kada se snimi u 2003 formatu da to nije to odnosno da ne ispadne kako bi trebalo. Tekst jos i ispadne ali sve preko toga ne.

Ok ako je tako, ali sam ja cuo da i kada se snimi u 2003 formatu da to nije to odnosno da ne ispadne kako bi trebalo. Tekst jos i ispadne ali sve preko toga ne.

Dakle evo šta sam isprobao. Dokument 3 strane formatiranog teksta sam snimio kao "Word 97-2003 Document", Word2003 ga otvara bez problema. Isti dokument snimnjen kao "Word 2003 XML document" Pojavljuje se sa ekstenzijom .xml i Word 2003 ga takođe otvara.Kad stignem isprobaću sa drugim varijantama dokumenata. Sa običnim tekstom radi.

Nazad
Vrh Dno