Šta je novo?

Microsoft Flight Simulator 2020 for dummies

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Kakav hw mi je potreban da bih poterao MSFS na iole pristojnim podešavanjima?
U kući imam PS4 od sina, a najjači x86 koji imam je laptop sa:
Intel(R) Core(TM) i7-8850H CPU @ 2.60GHz 2.59 GHz + 32,0 GB + Nvidia Quadro P1000.
Mnogo bi mi bilo zgodnije da ne mora na PS :) Edit - kaže sin da ni nema za PS, ne da MS

Pretprostavljam da bez joysticka to nije to? Postoji li joystick za PS?

Inače sam poslednju igru igrao 2003, tako da imajte razumevanja :)

Poslednja izmena:
Flight Simulator nije dostupan za PS konzole, već isključivo za PC. Moguće je strimovanje na Xbox konzoli, koristeći MS Cloud Gaming, ali nativno ne radi.

Sistemski zahtevi su prilično široki, pa bi mogao da probaš da ga pokreneš i na laptopu sa pomenutim specifikacijama.

1721293154996.png

Mada ćeš verovatno morati da spustiš rezoluciju ispod 1080P da bi to bilo zadovoljavajuće iskustvo:

Edit: Flight Simulator postoji za Xbox Series konzole. To bi ti možda bila najpovoljnija varijanta da igraš tu igru, da uzmeš Xbox Series X. Trenutno je igra na akciji na MS Store, pa je i dobar tajming.

Poslednja izmena:
Kakva je podrska za flight sim opremu uopste na xboxu?

Ne bih kupovao konzolu samo za igru, max je igra plus neki džojstik, za PC.

Najbolje da se raspitas na fejsu, grupa Microsoft Flight Simulator Xbox.

Dosta je aktivna i bave se i tim problemima jer koliko sam skapirao ima nekih caka za namestanje.

Ovo je lik namestio na xboxu

FB_IMG_1721316802351.jpg

Sto se tice procesora, AMD x3d modeli su dobri za FlightSim zbog 3d kesa i imaju lep skok performansi u odnosu na Intel procesore.

Za graficku kartu, neka nvidia 4xxx serije zbog Frame Generation. MSFS je jedna od igara gde FrameGen lepo radi.
Uporedi varijantu TAA naspram TAA + Frame Generation za odredjenu rezoluciju

Za dodatni skok FPS-a mozes da probas i lossless scaling. Mada nisam testirao jer mi sa Frame Generation lepo radi.

Ako ces na PC-u definitivno neki jostick.
Yoke nisam probao, i mislim da su skuplji, ja sam uzeo ovaj gore sa slike Thrustmaster TCA sidestick. Pre svega je namenjen za Airbus A320, ali moze i za ostale avione.

Posto varijanta i novi procesor sa plocom i graficka popirilicno kosta, moja preporuka bi bila barem da uzmes kartu koja podrzava frame generation.
Kao sto je neko gore pomenuo, najjefitnija varijanta bi bila Xbox + jostick. Onaj Thrustmaster TCA ima varijanta iza Xbox, ali je skuplja od PC varijante.
PC verzija ima doduse veliku prednost po pitanju modova jer XBOX ima samo zvanican in-game marketplace.

Poslednja izmena:
Ne bih kupovao konzolu samo za igru, max je igra plus neki džojstik, za PC.
U tom slučaju, u mom postu iznad možeš da vidiš kakve performanse možeš da očekuješ na svom laptopu. Ako ti odgovara, kupi neki od preporučenih džojstika i to je to.

Какав ће ти хардвер требати може да зависи и од врсте летења коју планираш (VFR или IFR).
Upscale може бити проблем за ваздухоплове са glass cockpit-ом (дигиталним инструментима).

Posle nešto istraživanja ispada da je najpovoljnije kupiti konzolu a ne budžiti PC ili juriti jači laptop.
Drugo pitanje sad je da li uzeti odmah msfs 2020 ili čekati msfs 2024.

2020 odma...čekati na nešto možeš doveka. Pri tome taj novi će verovatno da bude i drastično hardverski zahtevniji (bar tako je uvek bilo ranije sa ms simulatorima).

Msfs 2020 hoce da radi pristojno i na mig range hw samo se prilagodi preko podesavanja.
ja ga trenutno teram na 8700G sa integrisanim grafikom. pre toga sam bio na 5600G i to je isto radilo ok cak i na 2k je bilo igrivo meni.
Doduse ja uglavnom teram male spore avione i fokusiram se na predeo vise nego na pilotiranje. Znaci bitna mi je grafika okoline.
Kada bih sad hteo da napucam hw maksimalno isao bi na 7800x3d i RTX 4700 super. Preko toga bi mi bilo besmisleno ulagati.
A radilo bi verujem lepo i sa nekom jeftinijom RX 7800xt ili cak RTX 4600ti ako se preferira nvidia., pogotovo za nekoga ko tek pocinje.
budu akcije na steamu sad je na pola cene sto je bilo ranije. tako sam i ja uzeo. mislim da za tu kintu sigurno vredi sobzirom sta sve moze da se preleti.

Na kojim podešavanjima radi na xbox series s?

Meni je ovo isto :), s ili x.
Pitanje je u stvari - da li na pc to izgleda vidno bolje nego na xbox ili je otprilike ovako?

Flight Simulator XBOX Series X vs PC Ultra - Graphics Comparison

Nije isto, nuporedivo je i vidi se uzivo to bas.

Ja imam XSS i probao sam na XSX. Tamo leti, lepse izgleda mnogo vise. Stabilnija je. Na S ume da zeza u nekim situacijama. Ali meni ne smeta, jer radi korektno uglavnom i odradi posao. A inace sam se bas navukao na igru. Bolesno dobra.

Sto se tice MSFS 24 koliko god da bude zahtevan kvalitetna ocuvana XSX je oko 300e.

Kakav bre Series S, to ne bih gledao ni dzabe da daju. Znaci samo X uzmi u razmatranje ili PC. Definitivno ces vise uzivati zavaljen u fotelju/trosed sa dzojstikom i dobrim tv-om, jer ova igra stvarno nudi prelepo vizuelno iskustvo. Ne sumnjam da ce nova igra biti jos bolja. Grcenje uz PC i monitor, meh, nije to taj immersion.

MSFS 2020 je još par dana na akciji na store-u.
Da proverim s vama - kupljena igra se može igrati i na PC i na xbox-u, može se npr početi na jednoj a nataviti na drugoj platformi?

Playable on

• PC
  • Xbox Series X|S

Može, sve MS igre mogu tako da se igraju MSFS, Forza Horizon, AEO, Motosport...

Ja se ozbiljno razmisljam da uzmem Series X, bukvalno samo zbog MSFS i FH. Jel moguce da ne postoji 60 fps mod na MSFS?
Kakve su kontrole kada se koristi samo gamepad? Secam se da sam na PC-ju koristio gamepad + tastaturu i miša za neke specifične stvari poput kliktanja na stvari u cockpitu.
Koliko je teško koristiti cockpit u avionima samo gamepadom?

Dobro su odradili nema sta s obzirom na broj dugmica a moze da se fino podesava sve. I sensitivity i ostalo.

Ja na XBOX za MSFS koristim gamepad+mis. Najbolja kombinacija.

U FS se može koristiti i tastatura i miš

Gde da kupim FS, na msstore ili steam ili je to isto?
Da li nalog s kojim kupim igru ima uticaja kasnije na npr prenošenje igre s pc na xbox itd?

Ms store i steam su dve različite platforme...ako uzmeš na ms onda važi ono što su gore napisali, za steam ne garantujem da će da radi na xbox spravama ;)

Pokušavam da kupim igru, zapnem kod unosa adrese i region, ne da da se promeni US:

1721926348731.png

Moj ms nalog je sa podešavanjem regiona Srbija. Šta da mu radim?

Ja sam imao neki slican problem, ali ga mislim nisam ni resio. MS nalog mi je bio na Srbiju valjda, a XBox sam davno pravio neki dummy nalog na US, i onda je non stop pravilo neki konflight.
Na kraju sam kupio kljuc sa sajta koji prodaje kljuceve i tako aktivirao.

Moj ms nalog je sa podešavanjem regiona Srbija. Šta da mu radim?
Ovde menjaš region naloga: http://live.xbox.com/AccountMigration

A možda ti je Windows country stavljen na US, pa ti to pravi problem. Sve moraš da usaglasiš i staviš na Srbiju da bi kupovao sa računara. Imaj u vidu da su cene za Srbiju visoke. A na US regionu ne možeš da kupuješ sa računara, samo sa konzole.

So far so good - videti sliku :)
Dobio sam na poklon SoFly complete guide, ima da se čita.
Imate li za preporuku neka druga uputstva i kako krenuti sa učenjem?

Prilozi

• viber_image_2024-08-02_21-55-54-169.jpg
    viber_image_2024-08-02_21-55-54-169.jpg
    320.4 KB · Pregleda: 43
Nazad
Vrh Dno