Šta je novo?

micro SD preko adaptera - da ili ne

NTodorovic

Poštovan
Učlanjen(a)
07.11.2018
Poena
95
Pozdrav, od skoro sam vlasnik Mark 3 modela, kupljen preko KP sa nekih 25.000 okidaja. Kupio odmah i 50icu 1.8 objektiv za pocetak. Informativno ako nekome znaci info o ceni 540e aparat(zamenska baterija i punajac ne original, strap) i 100e objektiv. Preplaceno ili ne, uvek je diskutabilno.

Hteo bih savet u vezi SD kartice, sad koristim neku kingston mSD na adapteru koju sam uzeo za telefon nekad.
Voleo bih da koristim oba slota (CF i SD) na jednu raw na drugu jpeg. Koju SD karticu gledati, nesto od 64gb ili 128gb ? I da li za CF mozda uzeti adapter+sd karicu(jeftinija solucija) ili su to bacene pare ?

Planiram kasnije neki 24-70 objektiv ali to ce sacekati.
Jos uvek 'istrazujem' aparat, tako da je svaki savet koristan.

@NTodorovic pošto su brzine SD slota ograničene na oko 80mb/s, UHS-U1 će raditi dobro, mada su sada UHS-U3 zastupljenije, ali njihove prednosti možeš da iskoristiš na aparatima gde je to neophodno (prim. aut. radi 4K ili HD120p video snimanja na a6300 i novije). No, nije zgoreg da koristiš noviju, ali ako već negde imaš brzu U1 karticu, onda nema greške. Što se CF slota tiče, malo je srećnija situacija, ali su kartice podosta skuplje.

@NTodorovic pošto su brzine SD slota ograničene na oko 80mb/s, UHS-U1 će raditi dobro, mada su sada UHS-U3 zastupljenije, ali njihove prednosti možeš da iskoristiš na aparatima gde je to neophodno (prim. aut. radi 4K ili HD120p video snimanja na a6300 i novije). No, nije zgoreg da koristiš noviju, ali ako već negde imaš brzu U1 karticu, onda nema greške. Što se CF slota tiče, malo je srećnija situacija, ali su kartice podosta skuplje.
Nije u planu snimanje, iskljucivo slikanje. Cak i nekad kad predjem na nesto novije snimanje nije nesto sto me interesuje da budem iskren.

Nije u planu snimanje, iskljucivo slikanje. Cak i nekad kad predjem na nesto novije snimanje nije nesto sto me interesuje da budem iskren.
Jasno. Samo sam napomenuo gde UHS-U3 striktno ima primenu. Kroz fotkanje bržim karticama si na dobitku samo kada koristiš veće brzine zatvarača da ne čekaš upisivanje pre nego što kreneš opet. 80mb/s upis i čitanje je i više nego dovoljno za svakodnevne okolnosti.

Nemoj nikako da koristiš adaptere, nisu pouzdani. Gledaj Sandisk kartice, brzina je skoro pa nebitna jer 5d3 ne podržava neke velike brzine (za današnje standarde aparata i kartica).

Takodje glas protivu adaptera. Za fotografisanje, a ne slikanje, svaka iole krstena u proteklih 10g ce da radi posao.

Da se nadovezem zasto protiv adaptera - hoce adapter da sprzi slot (a moze i jos goru havariju da napravi), desavalo se x puta.

Samo original velicina bez adaptera, narocito nikako microSD itd. na CF adapteri.

Malo sam citao o tome i na stranim sajtovima. Recimo kazu da se sa adapterom na CF slotu mnogo gubi na brzini i rizican je po slot tj. moze ostetiti slot. Ne bih se ipak igrao time.
Dok recimo za microSD na SD adapteru kazu da ne postoje nikakvi problemi.

Nazad
Vrh Dno