Šta je novo?

Micro SD 32GB

xcentric

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
169
4df314c0-e392-9c66.jpg

Posto jos uvek pazarim memorisku karticu 32GB moze li mi neko od vas reci da li je ovaj test ok i da li mozda treba da trazim sliku jos nekog testa da bi se uverio da kartica radi kako treba? Slabo se razumem oko tih stvari... A koliko sam skapirao ovo je samo test brzine. Inace je kartica ne brendirana pa odatle i ovolika predustroznost...

Jedno su siroko rasprostranjeni testovi, a nesto sasvim drugo ponasanje svake komponente, pa i micro sd, u realnom radu. To je moje iskustvo.

Pa ok kapiram to,ali posto nemam mogucnosti da je isprobam. Onda bi bar i testovi neki dobro dosli,cisto da vidim da li radi kako treba. Pa zbog toga pitam,koji bi testovi otprilike koliko toliko olaksali kupovinu i bili dokaz da kartica radi onako kako i treba...

Ko ti garantuje da je taj test sto vidis radjen na toj kartici?
Ako imas mogucnosti napuni karticu filmovima, vrati ih na hard i pusti ih sa harda (da proveris i write i read).

Ja kol'ko vidim kod nas ima da se nađe samo SanDisk microSDHC kartica od 32GB i ona je klase 2. Njene performanse nisu baš neke, ali to i nije previše neobično za kartice tolikog kapaciteta.

Imajući u vidu cenu, ja bih ipak sačekao još malo jer će se uskoro pojaviti kartice sa UHS kontrolerima.

Pa ova kartica je izvucena iz kamere pa je tako prodaje covek,i nije brendirana. Cena je oko 4000 din koliko se nova krece na amazonu ili e-bayu pa zbog toga i sumnjam da je neka prevara sto je toliko jeftina. Ali ipak posto nije brendirana nema garanciju pa mi nije sgoreg da se informisem malo. Citao sam i koliko vidim ne zale se ljudi na no name kartice... A i 4 klase je sto se i vidi na slici.

Pa ova kartica je izvucena iz kamere pa je tako prodaje covek,i nije brendirana. Cena je oko 4000 din koliko se nova krece na amazonu ili e-bayu pa zbog toga i sumnjam da je neka prevara sto je toliko jeftina.
Zar? 32GB kartice su do juče koštale preko $100, a sada je SanDisk klase 2 na Amazonu $80, a kod nas >15000 din. :S:

Ali ipak posto nije brendirana nema garanciju pa mi nije sgoreg da se informisem malo. Citao sam i koliko vidim ne zale se ljudi na no name kartice... A i 4 klase je sto se i vidi na slici.
Niko ti ne može garantovati ni za jednu karticu da će ti super raditi u svakom uređaju, a kamo li za neki no_name.

I kako se to sa slike vidi da je klase 4? :trust:

I kako se to sa slike vidi da je klase 4? :trust:

Po brzini upisa i citanja sa iste. Ako je brzina upisa na karticu OKO 4MB/s onda je klasa 4... Ako je 6 onda je klasa 6 itd... A brzina citanja sa nje je gotovo uvek visa od brzine upisa za duplo.

Nisam ni od koga trazio da mi da garanciju,samo sam pitao da li se sa ove slike moze reci da je uredjaj koji je testiran ispravan jer se ne razumem u hd tune,dakle nisam pitao da mi garantuje da radi i da mi neko garantuje da kartica pre testiranja nije zamenjena vec samo da mi protumaci sliku prosto i jednostavno i da mi eventualno kaze da li je potrebna slika jos nekog testa sa hd tune-a da bi se uverio da radi kako treba.

Btw. Potrazi no name karticu na amazonu i videces da je tolika cena,tako je uvek i bilo,davno bese kada sam kupovao no name diskove,koji su bili dosta jeftiniji od obicnih brendiranih...

^ Kako ti to vidiš sa te slike da je kartica klase 4 a ovamo kažeš da ne znaš da tumačiš te rezultate? :trust:

Prvo... Na slici je rezultat testa očitavanja, a ne upisa. To se i lepo vidi iz odabranog radio dugmeta sa desne strane.
Drugo... Ne znamo u kakvom je stanju bila kartica kada je testirana, jer fragmentacija FS-a pa čak i samo habanje NAND-a može da napravi veliku razliku.

Iz ovoga bih ja pretpostavio da je u pitanju kartica klase 2. Uostalom, šta si ti očekivao za <40€?

Poslednja izmena:
a sto pise 33gb u hd tune?! da nije neki fake?!

Na slici je rezultat testa očitavanja, a ne upisa. To se i lepo vidi iz odabranog radio dugmeta sa desne strane.

Tacno, vidi se da je stavljeno read ali se zato i rezultati krecu od 5,3 Mb/s do 9,1 Mb/s sa prosekom od 8,6 Mb/s sto je malo mnogo za klasu 2 i nekako vise odgovara klasi 4.

E sad da li su to bas rezultati za tu karticu...

a sto pise 33gb u hd tune?! da nije neki fake?!
Verovatno zbog razlike između "giga bajtova" i "giga bi bajtova" odnosno GB i GiB.

Tacno, vidi se da je stavljeno read ali se zato i rezultati krecu od 5,3 Mb/s do 9,1 Mb/s sa prosekom od 8,6 Mb/s sto je malo mnogo za klasu 2 i nekako vise odgovara klasi 4.
To uopšte nije "mnogo za klasu 2". Mnogo ili malo kod očitavanja uopšte nema veze sa klasom kartice. A što se upisa tiče, može on da bude u proseku i preko 5MB/s pa da kartica bude deklarisana kao klasa 2 jer ne može da garantuje tu brzinu i pri visokoj fragmentaciji i drugim težim uslovima eksploatacije.

E sad da li su to bas rezultati za tu karticu...
Nema veze da li jesu ili nisu. Ne možeš od babe napraviti devojku niti očekivati ikakve performanse od 32GB no_name kartice koja košta manje od 40€.

4df314c1-5e8c-331c.jpg
4df314c1-5e9b-0996.jpg

Nadji mi tu karticu druge klase koja ima upisivanje pojedinacnog fajla (ne fragmentovanog) preko 5MB/s molim te...

Kupujem je od coveka sa limunda koji ima preko pedeset pozitivnih ocena bez i jedne negativne ili neutralne,ako je verovati njegovom postenju,i sam kaze da je klasa 4... Poslao mi je i ove dodatne slike. Karticu bih koristio kao storage na mobilnom (samsung galaxy s) a posto imam dosta videa a sgs kada snima u full rezoluciji HD velicina fajla bude ogromna,video od 10 s "tezak je" oko 150MB! Imam 8GB interne memorije tako da ne bih ni morao da snimam direktno na karticu ako se desi da ne bude cetvrta klasa... Dakle eto kako stvari stoje i za sta bi meni sluzila. Pa bih da cujem vase konacno misljenje kada se sagleda cela situacija. Znaci gore pomenuta kupovina,da ili ne po vasem misljenju?

@xcentric:

Prva slika ne govori ništa, jer će kontroler kartice automatski remapirati bed blokove. Taj test uopšte nije podoban za tu vrstu storedža.

Druga slika pak daje samo rezultate testova očitavanja, što opet nema veze sa klasom.

Nadji mi tu karticu druge klase koja ima upisivanje pojedinacnog fajla (ne fragmentovanog) preko 5MB/s molim te...
Ne znam da li postoje kartice klase 6 od 32GB, ali ako postoje to je to. Inače, evo ti rezultata testiranja upisa kod različitih kartica kapaciteta 8GB.

2a0n9ew.jpg

Kupujem je od coveka sa limunda koji ima preko pedeset pozitivnih ocena bez i jedne negativne ili neutralne,ako je verovati njegovom postenju,i sam kaze da je klasa 4...
Pa ako je tako šta hoćeš od nas, blagoslov? :) Drugo, može da priča šta hoće, ako na kartici piše da je klase 4 onda je klase 4, sve drugo okači mačku o rep.

Poslao mi je i ove dodatne slike. Karticu bih koristio kao storage na mobilnom (samsung galaxy s)
Za tu svrhu dosta ti je i klasa 2. Budi bez brige.

Dakle eto kako stvari stoje i za sta bi meni sluzila. Pa bih da cujem vase konacno misljenje kada se sagleda cela situacija. Znaci gore pomenuta kupovina,da ili ne po vasem misljenju?
Da.

@xcentric:

Prva slika ne govori ništa, jer će kontroler kartice automatski remapirati bed blokove.

Pa ako je tako šta hoćeš od nas, blagoslov? :) Drugo, može da priča šta hoće, ako na kartici piše da je klase 4 onda je klase 4, sve drugo okači mačku o rep.

Za tu svrhu dosta ti je i klasa 2. Budi bez brige.

Eto vidis,pojma nisam imao npr da ova "mapa" sa bad sectorima ne vazi za tu vrstu memorije. Zbog toga i slicnih stvari sam i postavio temu,jer do sada nikada nisam kupovao memiriske,uvek sam ih dobijao uz uredjaje...:)

Znam za onu staru "bolje vrabac u ruci nego orao na grani" i da za taj novac imam novu od 16 GB brendiranu ali kada djavo ne da mira...:) vodim se filozofijom samo da bude ispravna pa ako ne zadovoljava moje potrebe moci cu da je prodam po priblizno istoj ceni.

"Drugo, može da priča šta hoće, ako na kartici piše da je klase 4 onda je klase 4, sve drugo okači mačku o rep."- pa u tome je i najveci problem na kartici ne pise nista sem micro SD pa sam zbog toga postavio i ove slike. Prodavac kaze da je klasa 4 po testovima koje je uradio... U svakom slucaju hvala svima,ako je budem pazario javljam vam utiske.

pa u tome je i najveci problem na kartici ne pise nista sem micro SD pa sam zbog toga postavio i ove slike. Prodavac kaze da je klasa 4 po testovima koje je uradio... U svakom slucaju hvala svima,ako je budem pazario javljam vam utiske.
Ako ne piše ništa onda nije sertifikovana ni na jednu klasu, tj kartica je klase 0.

Prodavac naravno nema pojma o procesu sertifikacije po SDA kriterijumima, kao i većina ljudi, pa misli da je jedan sintetički test dovoljan za tvrdnju da kartica ispunjava strogo definisane i javnosti nedostupne tehničke kriterijume.
rolleye0010.gif

Evo stigla je kartica i prvi utisci veoma pozitivni,brzina upisa je oko 4MB/s,HD video koji snimim telefonom se bez problema reprodukuje sa kartice,nije mi usporila telefon. Sve u svemu prezadovoljan sam... E sad jedno glupo pitanje,kako da je formatiram u NTFS ili FAT32,trenutno mi je u FAT32 pa ne znam da li bi radila i u NTFS a ne bih da isprobavam ako ne moram posto sam vec nastavljao gomilu stvari...

To što tako prazna upisuje oko 4MB/s znači da će pasti i spod toga kada se isfragmentira, al' bez brige... za današnje telefone je i 1,5MB/s sasvim dovoljno kada je HD video u pitanju. ,) Daklem, kao što rekoh... kartica je Class 0, ali za telefon to i nije mnogo bitno.

NTFS nikako - telefon to neće moći da pročita. Samo FAT32, a ja je ne bih ni dirao.

Ok,hvala ostavio sam takvu kakva je FAT32... pa fragmentirana je dosta,posto ima oko 21 GB filmova,trazio sam od coveka da ih ne brise,tako da predpostavljam da nije losa brzina naravno padne malo ali se krece oko 3-4MB/s konstantno... Videcemo kako ce na dalje.

Sto kazu koliko para toliko muzike,mada mislim da sam za 3600 din odlicno prosao.:D

Prošao si super, a što se fragmentacije tiče... pošto si dobio punu karticu ne možemo znati kolika je. Možda joj je fragmentacija velika, ako je puno korišćenja u radu sa manjim fajlovima, a možda je gotovo ni nema, ukoliko nije mnogo radila i to uglavnom sa tim velikim fajlovima.

To što ima 21GB filmova ne znači puno, jer su ti fajlovi ~700MB svaki, ako ne i veći, i nema ih više od 30 - taman da su neki filmovi više puta brisani a neki dodavani, fragmentacija bi bila smešno mala, pogotovo kod NAND tipa memorije.

Bilo kako bilo, super si prošao... Samo još da poživi. Al' da te ne malerišem... :)

Nazad
Vrh Dno