Šta je novo?

Mepis & Sweex 536EP v.92 ???

Čensi G.

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2004
Poena
319
još jedna "davež" tema kako modem...

Instalirao sam Mepis 3.3(kernel 2.6.1 i 2.4.mislim29) na jednu particiju harda uz XP Pro.Sve radi lepo osim modema;dakle,GRUB loader lepo prepozna i ponudi 3 mogućnosti Winjdozu,kernel 2.6 ili kernel 2.4;Xp radi kao i do sada,iz oba kernela lepo radi mp3,avi i sl. međutim kod podešavanja modema nastaju problemi.Na [es] sam pročitao da u kernelu 2.6 nije podržan ovaj modem ali da sa 2.4 sigurno radi.Mislim da sam do sada pokušao sve kombinacije u podešavanju Account-a i modema iz KPPP-a ali se veza nikako ne uspostavlja.Ako sam dobro video kod podizanja Mepis-a prepoznat je modem kao Intel 536 na ttyS0 ali kada mu to podesim i pokušam da se konektujem izbaci prvo poruku "Modem ready" pa zatim "Initializing modem" i tu stoji i ne daje znake da se išta dešava(probao sam ostaviti sat vremena tako ali se ne pomera odatle).Možda bih trebao da napomenem da na Windows-u taj modem lepo radi.Widows kaže da se modem nalazi na COM3;ako sam dobro pročitao u Help fajlu Kppp-a to bi trebalo da bude ttyS2;kada ga tako podesim prva poruka je "Looking for modem",a druga "Modem is busy"(!!!).Nemam baš ideju kako dalje?

Dakle:
-da li neko ima istu kombinaciju modema i OS-a ili zna tačno koja podešavanja su dobra?
-da li može da bude problem u analognoj centrali(probao sam i sa onim p, ispred broja koja pomaže kod XP-a,probao sam i SMIN i "običan"broj provajdera i nema efekta;probao sam i sa DNS-om svog provajdera (Neobee 80.74.160.38) bezuspešno)?
-da li neko zna model modema kojeg Mepis sam prepoznaje(iz ličnog iskustva)?
-da li je možda jednostavnije rešenje eksterni modem(koji?)?
-sada je fajl sistem ext2.Da li bi se nešto postiglo preinstalacijom na ext3?
...

Oprostite na smaranju.Hvala unapred

Ovako bi moglo.....

1)skineš drajvere na intelovom sajtu,
ove-http://downloadfinder.intel.com/scripts-df/proc/T8Clearance.asp?url=/6497/eng/intel-536ep-4.69.tgz&agr=Y&ProductID=977
2)Loguješ se kao root,u konzoli kucaš(u direktorijumu gde si ih raspakovao)
make clean
make 536
Ova poslednja komanda će u tom diru napraviti Intel536.o(u slučaju 2.4.x kernela) ili Intel536.ko (kernel 2.6.x)
3)probaj zatim komandu make install,ako javi da je nepozanta distribucija nastavi sledeće
4)kopiraj hamregistry u /usr/sbin i u /etc
5) kucaj rm /dev/536ep,zatim mknod /dev/536ep c 240 1 (prvo proveri da li je modem "240" komandom cat /proc/devices)
6)kucaš ln -s /dev/536ep /dev/modem
7)u skripti /etc/rc.d/rc.modules dodaš red Intel536.o

Manje-više sve to piše u helpu drajvera

Srećno!
:d

defintivno instaliraj drajver
najjednostavnije resenje je externi serijski modem. bilo je price jedno x^n puta gde je x>100000 a n>46
preinstalacijom na ext3 bi verovatno dobio usporenje jer ext3 ima journaling
inace nista opipljivo i potrebno za kucnu upotrebu

Hvala na odgovorima.
Na jednom drugom forumu su mi i odgovorili da ovaj modem distro ne prepoznaje odmah i da probam sa Lucentom koji je podržan.To mi je trenutno lakše jer mi sutra stiže na pozajmicu Lucent.
Bojim se da je sa mojim trenutnim znanjem instalacija drajvera za modem prevelik zalogaj,no probaću i to.Ako ne uspe,zna se,reinstalacija.

P.S.Inače Mepis mi se za sada jako sviđa.

Tek sam sad pogledao i video da je Mepis baziran na Debianu
Onda sve ono gore staje u ovo:
Kod:
elif [ -a /etc/mepis-version ]; then
{
   if [ -a ./hamregistry.bin ]; then
   {
      mv -f /etc/hamregistry.bin /etc/hamregistry.bak
      cp ./hamregistry.bin /etc/hamregistry.bin
   }
   else
   {
      rm -f /etc/hamregistry.bin
   }
   fi
   install -o root -g root -m 777 hamregistry /usr/sbin
   case $KERNVER in
   2.4*)

install -o root -g root -m 777 Intel536.o ${CharModDir}/Intel536.o || exit 1
      ;;
   2.6*)
         install -o root -g root -m 777 Intel536.ko ${CharModDir}/Intel536.ko || exit 1
      ;;
esac

install -o root -g root -m 777 Intel536_boot /etc/init.d
   ln -s -f /etc/init.d/Intel536_boot /etc/rc2.d/S99_Intel536

ln -s -f /etc/init.d/Intel536_boot /etc/rc3.d/S99_Intel536

}
Znači ovaj kod prosto kopiraš u intstalacionu skriptu "Intel536_instl" ,pomoću nekog editora (kEdit,kWrite),koja se nalazi u folderu u raspakovanih drajvera(naravno sve ovo radi kao root).Kod kopiraš (paste) ispred bilo kod dela koji počinje sa "elif"-npr ispred "elif [ -a /etc/SuSE-release ]; then"

Zatim edituj skriptu "Intel536_boot" pomoću nekog editora (kEdit,kWrite)
tako da promenis sledeće
Kod:
mode="664"
promeniš u
Kod:
mode="777"

Zatim ponoviš onaj postupak...
1)Uloguješ se kao root,startuješ KDE(Gnome)
2)Staruješ konzolu
3) u konzoli kucaš cd /root/intel-536EP-2.56.76.0 (pazi na mala i velika slova)
4) dalje u konzoli kucaš
make clean zatim
make 536 zatim
make install
5)pališ kppp,za modem kažeš da se nalazi na /dev/modem,namestiš setovanja za tvog provajdera
6)javljaš se ovde na benchu iz linuxa 100%

Ukoliko posle make install naredbe javi da je nepoznata distribucija javi se,ispravićemo kod.

Ovo je toliko prosto da prostije ne mož' biti:type:

Poslednja izmena:
Intelov modem je u linuxu bolje podrzan od lucenta. Sa drajverima koji postoje radice samo stari lucentovi modemi (rev 1), ovi novi (sada poznati kao agere) nisu podrzani.

Osim drajvera mozda bi trebao da osvezis i kernel - pouzdano znam da sa 2.6.9 kernelom intel 536ep radi. Na 2.6.10 kernelu sam imao problema, a mozda je intel update-ovao drajvere da rade i na cutting-edge verzijama kernela.

Најзад да се и ја јавим са Линукса.
Пробао сам све што знам и што сте ми препоручили али никако нисам успео да оспособим тај Интел536.Данас ми је најзад стигао неки прастари Луцент ,није Агере од пријатеља и из прве је прорадио само сам променио са тонског на пулсно бирање јер ми је таква централа.

Хвала вам свима на труду

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno