Šta je novo?

Menjanje ploce pod XP

dell

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
619
Mozda je subject gramaticki glupo upakovan , ali treba da menjam plocu KT266A sa KT400 pa me interesuje kako ovo prolazi, cistio prikljucim ili ima nekih "trikova" za ovu radnju. Ostatak konfiguracije je isti. Inace i predlog da li instalirati SP1 ( moguce komplikacije ili problemi u vezi sa tim, a i prednosti)

dell je napisao(la):
Mozda je subject gramaticki glupo upakovan , ali treba da menjam plocu KT266A sa KT400 pa me interesuje kako ovo prolazi, cistio prikljucim ili ima nekih "trikova" za ovu radnju. Ostatak konfiguracije je isti. Inace i predlog da li instalirati SP1 ( moguce komplikacije ili problemi u vezi sa tim, a i prednosti)

Da li ce da radi ili ne to NIKO ne moze da kaze, deshava se da sve lepo radi, a bogami i da ne radi... Znachi probaj pa vidi... Preporuchio bih ti da sve lepo ponovo instalirash da bi bio kasnije siguran ukoliko neshto nije u redu.

Inache bilo je threadova na ovu temu, pritisni SEARCH

dell je napisao(la):
Ja kada sam menjao sve je odradio super.Sve novo sto je bilo od hardwera je nasao xp ali kada sam krenuo novi format da radim nije hteo da prekopira nista sa cd-a.Morao sam i 98 da radim ponovo.Nece nista da kopira na C particiju dok nisam formatirao i nju.Tek oda je hteo da uradi i xp.

Kao sto septimus rece moze da se desi da ce da proradi, ali postoje i velike sanse da nece hteti (jeste da su ploce u neku ruku kompatibilne zbog slicnog cipseta, ali uvek ima gomila stvari gde se bitno razlikuju, na primer USB2.0, FireWire i gomila zezalica).
Moj bi ti savet bio da ipak odradis reinstalaciju XP-a za svaki slucaj, jer ces jedino tako biti apsolutno siguran da je sve OK.

Ja sam upravo sa 266A, presao na 400 i proslo je bez problema. Moraces da stavis ponovo 4in1 i drajvere sa CD za nove uredjaje, a ostali hardver koji je menjao adrese( modem, zvuk, graficka ) to ce on sam srediti. Cak su i migracije sa 133A na 266 ili 400 odradjivane bez problema na nekoliko masina pod XP-om. Naravno uvek moze nesto da se desi nepredvidjeno, ali u principu sa istim chipsetovima nema vecih problema, dok bi sa VIA na NForce vec bio nemoguc zahvat.
Eventualno deinstaliraj zvuk, ako je integrisan na ovoj ploci i vozi.

Mihha je napisao(la):
Ja sam upravo sa 266A, presao na 400 i proslo je bez problema. Moraces da stavis ponovo 4in1 i drajvere sa CD za nove uredjaje, a ostali hardver koji je menjao adrese( modem, zvuk, graficka ) to ce on sam srediti. Cak su i migracije sa 133A na 266 ili 400 odradjivane bez problema na nekoliko masina pod XP-om. Naravno uvek moze nesto da se desi nepredvidjeno, ali u principu sa istim chipsetovima nema vecih problema, dok bi sa VIA na NForce vec bio nemoguc zahvat.
Eventualno deinstaliraj zvuk, ako je integrisan na ovoj ploci i vozi.

Prelazak sa VIE na NFORCE nije nemoguc.
Probano sa Chaintech 7VJDA (kt266a) na
EPOX 8RDA+. I radi. Bez problema. (WinXP Pro)
Stos je da se pre menjanja ploce
IDE controller sa "via ili sta je vec"
prebaci na standard.
Isto vazi za oba "ide kanala".

Imam tacnu proceduru negde na disku pa cu
je okaciti ako nekom nekad bude trebala.

Pozdrav,
Sasha

Prvo dok je stara ploča u računaru resetuješ se u safe mod XP-a. Zatim tu iz device menager-a poskidaš sve drajvere od stare ploče (sve što je vezano za nju) i windows će ti tražiti na kraju reset (tražiće više puta, ali ga ne moj resetovati) gde ga, umesto da ga resetuješ, ugasiš. Onda zameniš staru ploču novom i upališ. Kad uđeš u windows on će pronaći kompletnu novu ploču i tu mu instaliraj ponovo drajvere (via, nforce...) i to je to.
Sa Kx-7 (kad je crko) sam prešao na kt3ultra 2, pa onda na 8rda+, pa sam se vratio na kt3 ultra 2 i na kraju kad sam definitivno prešao na 8rda+ sam odradio čistu instalaciju:D .

Kada menjate plocu a pogotovo chipset reinstalisite operativni sistem.
Racunica je jasna
predvidjeno vreme potrebno za otklanjanje raznih potencijalnih problema koji se uvek mogu pojaviti >> vreme potrebno za clean install

U svakom slucaju se slazem sa Jaksom, to je i moj rezon. Cista inatalacija i nema sta da pripisujem starom Win-u, ili je ploca OK ili leti napolje.

jaksa je napisao(la):
Kada menjate plocu a pogotovo chipset reinstalisite operativni sistem.
Racunica je jasna
predvidjeno vreme potrebno za otklanjanje raznih potencijalnih problema koji se uvek mogu pojaviti >> vreme potrebno za clean install
ma slažem se ja sa tobom da je čista instalacija najbolja, za to sam i sam na kraju kad sam uzeo 8rda+ reinstalirao ceo windows, samo sa ukratko prepričao način kako može da se zameni ploča i bez reinstalacije.

Nepotrebno je ici u Safe mode i skidati uredjaje. Nema potrebe ni za reinstalacijom operativnog sistema. Sasvim je dovoljno kao sto je rekao Sasha promeniti IDE kontroler i njegove grane u standard kontroler. Nekoliko puta, bez ijednog neuspeha sam tako uradio. Mozda izgleda isuvise jednostavno ali je istinito ili: izgleda sasavo ali mene ledja vise ne bole.

Ma kakvi - ili ja nemam pojma (sto nije slucaj) ili jednostavno nemam srece! Meni je XP pucao pri samoj promeni procesora - sa Durona na XP; a kamoli pri promeni ploce

format

Pozdrav

Kao shto naziv kazhe , po meni je najbolje backup starih podataka
fdisk ,format npr c: i teraj jovo na novo instaliranje ,konfigurisanje
napominjem u mom sluchaju je ovo bilsža procedura i nisam zazhalio

Caos

Vrh Dno