Šta je novo?

Menjanje kulera na grafickoj

bgillegal

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2003
Poena
620
Da li je pametno skinuti kuler sa asusove ati radeon 9550 TD i staviti jedno veliko telo pasivnog hladnjaka. Razlog tome je to sto sam dobio tu karticu, a na njoj je taj mali ruzan kuler, koji nemam pojma koliko efektivno hladi jer je stvarno mali i ruzan i mnogo zuji. Imam od pentiuma I ili cak 485 ili 386 jedan solidno veliki pasivan kuler pa razmisljam da ga nekom pastom koja je ujedno i lepak nakacim na graficku. Ne opterecujem je puno (ne igram igrice, a i da ocu ne mogu, nemam ja mashinu za to) tako da mislim da bi to ok funkcionisalo s obzirom da na dosta novije kartice stavljaju sada pasivne kulere...

Taj kuler koji se nalazi na 9550 je sasvim dovoljan da tu karticu hladi koliko treba u svakoj situaciji. Jedini razlog za menjanje tog kulera je buka, a mislim da ce ti jedan povecji pasivac sasvim dobro ohladiti karticu samo onda je problem sto tezina kulera moze da utice na to da se jednog dana odlepi i da napravi s*nje. Ja bi ipak nekako drugacije taj kuler zakacio na graficku. Majstorisi malo, snalazi se :smash:

Dovoljno je da je "zalepi" tom pastom i, onako za svaki slučaj, provuče gumicu od tegle hladnjak u "Z" smerui onda kroz one rupice na grafičkoj pa je sa zadnje strane veže. Jeste ružna budževina ali je daleko sigurniji...

Mozda bolje da probas sa plastic tie straps nekako da pricvrstis hladnjak.

Poslednja izmena:
Gumica od tegle hoce posle nekog vremena da ispuca, pogotovo ako je izlozena visoj temperaturi. Ja sam u te svrhe koristio zicu (naravno, izolovanu :) ), slicne debljine kao one (3) zice koje se koriste za napajanje kulera.
Posao mogu da zavrse i one crne zice koje sluze za vezivanje kablova.

Ako imaš nešto alata i ako ta kartica ima odgovarajuće rupice (koliko se sećam ima...) probaj sledeće:

Na hladnjaku sam izbušio rupe koje odgovaraju onim na kartici i u urezao M3 navoj u njima. Oprugice drže hladnjak čvrsto uz GPU. Tako je bio montiran i fabrički, al' nije bilo tol'ki :D

Poslednja izmena:
A mozes uvek i da busis hladnjak, kao ja na staroj kartici ovde pa da usrafis ko covek. To ce najbolje da ti drzi. :smoke:

edit: Tek sad videh da je i Speeder takodje busio hladnjak i srafio. :)

Poslednja izmena:
ja sam montirao isto od PI hladnjak na 9600pro radi vecih klokovo i ono najzanimljivije je da su max klokovi ostali isti i pri aktivnom i pasivnom hladjenju
u svakom slucaju to ce ti raditi OK,
da bi sprzio RV350 moraces vise da se potrudis

moja je 9600pro powercolor.....trazio sam prvo standardan kuler ali nisam uspeo da nadjem pa sam uzeo ovaj koji je istih dimenzija ali dosta deblji i brzi....uglavnom posle dosta maltretiranja uspeo sam da ga stavim....

jel valja ovo nesto?

i kako mogu da proverim temp na grafickoj?

Debac, vidjao sam takve aluminijumske hladnjake ali na Ti4200 karticama. Ako joj je to originalan hladnjak, a ti si mu samo dodao bolji ventilator onda je ok. Medjutim, i da joj je to stock hladnjak ja bih joj stavio nesto bolje, jer, priznacete, ne znam da li su mogli manji prcoljak da joj nakace.

@Debac
Što si, kad si se već cimao, montirao tako mali hladnjak? Ja se ne bih maltretirao ni sa čim što je manje od PIII hladnjaka :D

stavio bi ja veci ali mislim da nema potrebe jer se ovaj mnogo brzo vrti....kako da proverim temperaturu na kartici?

Jedino sondom, ta karta nema ocitavanje temperature.

Mozes i prstom da proveris tako sto pipnes hladnjak. Ako je vreo, toplo preporucujem promenu hladnjaka.

ladan ko krompir iz frizidera ;)

vrti se ko lud po mojim nekim procenama sigurno negde oko 2.5X brze od procesorskog box kulera

sacu malo da cackam po ati tool-u ;)

Ma mislio sam da pipas metalno telo (hladnjak), a ne plasticni ventilator. :D
Pokrenes neku igru i posle odredjenog vremena pipnes aluminijum od kulera, sto blize podnozju, odnosno stampanoj ploci kartice. Ako je hladan kao sto kazes, nesto nije u redu. Ili pipas pogresno mesto, ili hladnjak ne naleze kako treba na gpu, ili si izgubio culo dodira. :)

Ja sam se ispekao na takav hladnjak kad mi je ortak pozajmio svoju Ti4200 karticu. Toliko je "efikasan".

Poslednja izmena:
pa pazi igrao sam cs jedno sat vremena iskljucio komp odma skinuo stranicu i sa iskljucenim kompom aluminijum ili to metalno (ima neki mali prostor izmedju kulera i hladnjaka, taman da gurnem prst 1cm ka sredini) bilo je na sobnoj temperaturi i kada sam ukljucio komp oladio ga je za 10sec i onda sam pipnuo dok radi bio je extra hladan

josh kad bi ja znao da radim sa ovim ati tool-om ...pustio sam ga da nadje max core i max memory

max core je bio na 480 ali ga je smanjio i sad radi na 475 po defaultu 389...sto se tiche memorije nije bash neki usmeh mada sam ga pustio da trazi nekih 15min i stajao je dosta na 215 pustio sam ga da radi na 212...po defaultu 203...nije bash neki rezultat...znam da sam citao da ove kartice imaju neku slabiju memoriju

uglavnom posle 3 sata igranja civ sity rome ...skinuo sam stranicu i kad je ugashen malo se oseca se jedva da se razlikuje od bilo cega sto dodirnem ...znaci otprilike sobna temperatura.....a kad je upaljen ladan je extra

iance kuciste je chiftec dragon imam 1 kuler koji ubacuje vazduh napred 2 koji izbacuje i sve je zatvoreno...

temp procesora mi je 55c standardni barton 2500+...treba da nabavim i za njega kuler bolji pa da ga klokujem

Vrh Dno