Šta je novo?

Menjam sve osim kucista

Gogisha

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2005
Poena
319
Kao sto naslov kaze, razmislajuci kako da podmladim komp iz potpisa, resio sam da kupim sve novo, osim kucista, koje je, normalno, birala zena :D.
To sto cu da izvadim , ide u drugo kuciste (osim HDD od 500 GB i rezaca), ne isplati se da prodajem.
ovde kod nas je mnogo tesko da nadjes to sto oces na jednom mestu, a ima samo nekoliko firmi kod kojih vredi da se potrose pare. Zato sam odabrao jednu firmu, ona uglavnom drzi Asus, i rezultat su 2 opcije dole prikazane:

1. intel
Asus P55DE3 socket 1156
Core i3 530
Asus EAH 5750
2 GB DDR3
CM eXtreme power 460W
440 EURO

2. AMD
Asus M4A785TD-V EVO socket AM3
Atjlon II X4 620
Asus EAH 5750
2 GB DDR3
CM eXtreme power 460W
410 EURO

Stavarno sam pozeleo da promenim firmu (pokraj ovog Atlona imam i Turion u laptopu) ali nesto me vuku ova 4 jezgra i integrirana grafika kod AMD-a (ako menjam grafiku nekad ili nesto se desi, pa da se nadje). Da li dobro rezonujem?
Kompjuter ke da sluzi uglavnom za igranje. Dete oce da se spremi za Star Wars The Old Republic i mislim da ce ovo da posluzi, a za vise nesto i ne mislim da dajem pare (eventualno ako ima Ati 5770).
Umalo da zaboravim , oce li napajanje da izdrzi sve ovo? Ili da uzmem jace?

Poslednja izmena:
izdrzace napajanje bez problema. Naravno garantovano ces dobiti komentare tipa uuu 650w minimum ... :D Ali ne brini brigu , radi posao ovo savrseno. U koliko se ne igras u full hd rezoluciji ne treba ti 5770. Daleko vise ce da znaci 4giga rama.

izdrzace napajanje bez problema. Naravno garantovano ces dobiti komentare tipa uuu 650w minimum ... :D Ali ne brini brigu , radi posao ovo savrseno. U koliko se ne igras u full hd rezoluciji ne treba ti 5770. Daleko vise ce da znaci 4giga rama.

Monitor je taj iz potpisa i ne mislim da ga menjam.
Za memoriju znam da je bolje vise , ali za iste pare bi mogao da dokupim Phenom II X4 925? I za to se mislim, ali ako pocnem ovo jos malo, i ovo , ...
Procesor se ne menja svaki cas, a mem mogu da dokupim kasnije.

Asus M4A785TD-V EVO socket AM3
Athlon II X4 620
Asus EAH 5750 ako mozes da dodas jos 15-20e uzmi 5770
2 GB DDR3
lc 6650gp3,corsair cx400,axp 630w,mada moze i taj CM da posluzi

lc 6650gp3,corsair cx400,axp 630w,mada moze i taj CM da posluzi[/QUOTE]

Ati 5770 ima u drugoj radnji i to Saphire sa 2 god. garancije (Asus dolazi sa 3).
Od napajanja koja si nabrojao, u Skoplju moze da se kupi samo coolermaster.
Od boljih napajanja moze da se nadje samo jos chieftec. Posle njih mozda dolaze u obzir i spire i glacialtech. Za corsair, ocz, lc mozemo samo da sanjamo.

nije ti potrebna maticna sa integrisanom grafikom ako se odlucis da uzmes amd...mozes slobodno da uzmes maticnu sa 770 cipsetom npr gigabyte 770ta ud3...od napajanja ti je ok chieftec pogotovo ako uzmes cft seriju

nije ti potrebna maticna sa integrisanom grafikom ako se odlucis da uzmes amd...mozes slobodno da uzmes maticnu sa 770 cipsetom npr gigabyte 770ta ud3...od napajanja ti je ok chieftec pogotovo ako uzmes cft seriju

Losa ti je preporuka :). CFT je barem 20 evra skuplji od gorenavedenog napajanja (a ocigledno da covek gleda da prodje jeftinije). Mislim da bih se pre odlucio za Chieftec APS napajanje nego Cooler Master-ov extreme.

Poslednja izmena:
preporuka je odlicna jer nema neki izbor,a coolermaster je skuplje ili eventualno za iste pare ali je losije...ako uzme amd varijantu sa 770 plocom imace vise para na raspolaganju pa ce moci uzeti i bolje napajanje i bolju graficku

Poslednja izmena:
Ima Chieftec aps-400s (80plus) koji kosta kao CM460W (koji ima 70 % efikasnost) a isto kostaju ~50 EURO
APS-500S (80plus) ~70 EURO
najslabiji CFT-650-14CS (80plus) ~85 EURO
CM silent pro 500W (80plus) ~85 EURO
CM real power 520W (80plus) ~80 EURO

Koji bi bio najoptimalniji (CM -3 god a chiefetec 2 god garancije
Trazeci dobro napajanje, nasao sam i nesto jeftinije ploce (-10 EURO u cenovniku, pitacu u ponedeljak)
GA-MA770T-UD3
GA-MA785GMT-UD2H
A u najavi je i saphire ATi5770 za samo 10 EURO > 5750 (ali to mi nije bas sigurno , to "soon" je relativna stvar.

Znaci, da sumiram:
1. Ako ima APS-500S (80plus) i GA-MA770T-UD3 bi mi dosli samo 10 EURO vise od predvidjenog, sto je vise od prihvatljivo.
2. Ako nema , vracam se u prvu radnju da uzmem prvobitnu AMD konfiguraciju,
ali sa CM real power 520W ?

Evo da se javim posle duzeg vremena, gde je bilo i surfanja i telefoniranja i setanja i cekanja.
Nova konfiguracija je, na insistiranje sina, bazirana na intelu, i nije Asus, nego MSI, prvenstveno zbog graficke i nacina plakanja :d

MSI H55M-E33
Intel Core i3 530
MSI Ati 5770 Hawk (da , na slici je onaj sto ste oborili:banana:, zato sam je najvise i uzeo)
Kingmax 4 GB DDR3
WD 500AAKS - kupljen ranije
Chieftec GPS 450A
performance indeks od win7 je:
HDD i RAM 5.9
CPU 6.9
Grafika i 3D 7.4
temperature procesora su 22-29 C, a graficke 35-39 (ventilator je na 35%).
Kada ih sinovi budu opreteili igrama javicu se da kazem utiske.
Hvala svima na savetima. Nekih kompromisa je moralo da bude (ploca, PSU i RAM)), u ova vreme, leto, pre odmora, slabo nabavljaju novu robu.

Samo da znaš da taj i3 nije "pravi" četvorojezgrani procesor...

Nazad
Vrh Dno