Šta je novo?

Memory size error 0164

ziska

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
301
DOdao sam 256MB memorije, u računar IBM ThinkCentre. U računaru je bilo 256Mb potpuno iste memorije(IBM sa Samsung bankama), međutim nakon startovanja računara, računar nekoliko puta kratko zapišti i izbaci ekran gde piše 0164 Memory size error. Postoje opcije da se ode u BIOS ili da se nastavi sa učitavanjem OS-a. Ukoliko se nastavi sa učitavanjem OS-a, sistem se podigne i radi bez problema. Sistem detektuje sasvim normalno 512 Mb rama.
Ukoliko se ode u bios i on detektuje 512 Mb rama, ali posle svakog restarta izbaci potpuno istu grešku.
Ukoliko neko ima ideju kako da rešim problem, molim vas pomozite.

Mozda je glupo ali ... da li si, kada udjes u BIOS i konstatujes da je detektovao 512MB, snimio podesavanja tj. Save & Exit ?? Trebalo bi da onda 'upamti' pa da vise ne kuka pri startovanju.

Jesam naravno, međutim ne pomaže. Čak sam očistio bios, sve ponovo podesio i ponovo mi se javila ista greška. Posle kopanja po helpu na IBM-ovom sajtu, došao sam do nekog saveta da bi možda update biosa pomogao, mada mi je to potpuno nelogično.
Na kraju krajeva bios bi samo trebao da detektuje memoriju i ništa više, jer moduli su identični (256Mb PC2700), čak se i razlikuju za samo dva broja u serijskom broju na modulima. Testirao sam module sa nekoliko testova i zajedno i pojedinačno, svi testovi su prošli bez prijavljivanja ikakvih grešaka. Još jednom da napomenem da sistem radi bez ikakvih problema. Na sajtu IBM-a nema objašnjenja šta bi koji broj greške mogao da znači, tako da mi stvarno više ponestaje ideja.

Pokusaj sa flashovanjem biosa, nemoj da te to cudi, jer ces mozda resiti problem.

Nazad
Vrh Dno