Šta je novo?

Memorijski apgrejd za Socket A, savet potreban

mikele

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
620
Meni i burazeru je na nasim masinama postalo malo pretesno sadasnjih 512 MB ram-a, manje zbog igara a vise zbog multitaskinga i programa koji se vrte. Hteli smo da to dupliramo za sto manje pare, jer nam je trenutno procesorska snaga Bartona dovoljna za ono sto radimo. Ovako stoje stvari:

Platforma 1:

ABIT AN7/Barton XP2600+/Kingston HYPERX 2X256 MB 2-2-2-6 dual channel DDR333

Platforma 2:

ABIT NF7-S/Barton XP2500+/Super talent 2x256 MB 2.5-3-3-7 dual channel DDR333

Dakle, obojici nam treba po jedan modul od 512 MB ram-a adekvatno uslovima rada koje sam gore naveo. Preporucite mi neku jeftinu varijantu od trenutno aktuelnih proizvodjaca u ponudi cije ce memorije moci da odgovaraju (dakle memorija bilo koje CL oznake koja ce moci da radi kao CL2, odnosno CL2.5 na 333 MHz). Nece biti overkloka, vec samo pouzdan rad pod gore navedenim parametrima. Ne pratim toliko u poslednje vreme hardver pa mi je savet dobrodosao. Potpuno mi je svejedno: NCP, Take MS i tome slicno, samo da radi uz ove vec postojece module.

memorija

Posto nece biti o/c-a uzmi najjeftiniju DDR 400 memoriju. PQI, NCP...

Imam PQI DDR400 module koji su po SPD-u 3-4-4-8 moduli. "Idu" do 440MHz pri latencijama 2.5-3-3-11.
Posto ce ti memorija raditi kao DDR333, svaka DDR400 cl3 bi trebala da radi na cl2.5

Ma samo uzmi jos 512MB, za "cl" se ne sikiraj. Razlika izmedju 512MB RAM-a i 1GB je velika

:wave:

Hvala za tip. ;) Bio si u pravu.
Danas sam po tvojoj preporuci krenuo da trazim i uz malo muke uspeo da nadjem A-DATA DDR 400. Radi za sada bez ikakvih problema na bratovljevoj masini zajedno sa Super talentom. Ja cu, ipak, sacekati malo da negde nadjem za svoj racunar neku polovnu kvalitetnu varijantu CL2 memorije: Hyperx, Corsair XMS, Crucial, OCZ ili tako nesto.

Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Ako vec "ganjas" cl2, uzmi obavezno polovnu. Nova je preskupa!
Ja sam uzeo 2X512MB, PQI TURBO DDR400 (2-2-2-5) polovnu ovde na forumu. Platio tada 70eura. Mada opet, ako neces da klokujes taj procesor, uzmi DDR400!

Davno sam mjerio i zapisivao "dobitak" u performansama izmedju cl2 i cl2.5
Sve sam prevrnuo da nadjem papirni omot cd-a na koji sam tada zapisao rezultate, ali ga nema :S:.

U svakom slucaju, ako neces da kolokujes kupi DDR400 memaru i "zatezi" je koliko moze.
Mada bi ja da sam na tvom mjestu uz malo srece potjerao taj Barton na FSB400 i samim tim dobio vise nego da je na defaultu.

Pozdrav i javi sta si uradio

Radi ovaj Kingston kod mene bez problema na 400 i kusur Mhz na 2-2-2-6, ali nesto bas nisam rapolozen da klokujem, (mada nije da nisam probao), prvo jer je ceo sistem zbog brojnih komponenata vrlo vreo,a i nesto mi nije neophodna ta razlika u performansama koju sam dobio. A opste je poznato i da su performanse na Socket A platformi najbolje kada memorija i FSB rade sinhrono, tako da terati Bartona na 2300Mhz i ohladiti ga nije bas jednostavno. A razlika izmedju CL2 I CL3 se zaista oseti, pogotovu u stvarima kao sto su video encoding, sto bas cesto radim. Zato sam i namerio da nadjem dobru CL2 memoriju da ne bi "gusila" ovog Kingston-a. A potpuno se slazem za cene, ali nigde ne mogu da nadjem polovan CL 2 stik od 512 ram-a. Ti si napravio zaista dobar posao. Hvala na pomoci, pa cu mozda i javiti utiske kad se snadjem za memoriju. Inace, drugi racunar je zaista "poleteo" uz novu kollicinu ram-a.

Radi ovaj Kingston kod mene bez problema na 400 i kusur Mhz na 2-2-2-6, ali nesto bas nisam rapolozen da klokujem, (mada nije da nisam probao), prvo jer je ceo sistem zbog brojnih komponenata vrlo vreo,a i nesto mi nije neophodna ta razlika u performansama koju sam dobio. A opste je poznato i da su performanse na Socket A platformi najbolje kada memorija i FSB rade sinhrono, tako da terati Bartona na 2300Mhz i ohladiti ga nije bas jednostavno. A razlika izmedju CL2 I CL3 se zaista oseti, pogotovu u stvarima kao sto su video encoding, sto bas cesto radim. Zato sam i namerio da nadjem dobru CL2 memoriju da ne bi "gusila" ovog Kingston-a. A potpuno se slazem za cene, ali nigde ne mogu da nadjem polovan CL 2 stik od 512 ram-a. Ti si napravio zaista dobar posao. Hvala na pomoci, pa cu mozda i javiti utiske kad se snadjem za memoriju. Inace, drugi racunar je zaista "poleteo" uz novu kollicinu ram-a.

I ja razmisljam da nabavim jos 1GB neke bolje memare pa da sa 2 GB "pucam" igre dok mogu sa ovom konfom u 800X600. Kada to vise ne bude moguce, sve na dobos pa nova konfa.

Obavezno javi sta si napravio

Probaj da nadjesh Kingmax SuperRam 512 DDR400, sa 2,5-3-3-7 fabrichkog tajminga nije nikakav problem da radi na 2-3-3-6, chak i malko klokovana. Imam je i super se pokazala.

Vrh Dno