Šta je novo?

Memorija za MSI laptop

UNKnoneNOWN

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2003
Poena
609
Cao,

Imam jedno glupavo pitanje :)
Do sada sam koristio samo desktop racunare pa ne znam sto se tice laptopa kako ide nadogradnja memorije. Verovatno treba da utvrdim koja je memorija (ddr,ddr2... i kolikiko Mhz) i nekako proverim koliko ima slotova za prosirenje kako bih znao dal mogu da dokupim jos ili moram da menjam kompletnu?

I kako da znam dal mogu da stavim brzu memoriju ili da predjem sa ddr 1 na 2 ili sa 2 na 3?

Hvala :)

Sve zavisi od laptopa do laptopa. Neki imaju poseban otvor za memoriju, neki nemaju te se moraju prilično 'raskopusati' da bi došao do memorijskog prostora.

Da bi utvrdio koja memorija ti je potrebna, vrsta, brzina i da li imaš dodatni slot za još koji GB, jednostavno ostavi ovde pun naziv tog MSI laptopa i neko (ili ja) će ti sve napisati. Mada, to možeš i sam utvrditi guglajući, ali da si to znao, ne bi ni pitao ovde... :)

Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom. U pitanju je MSI MS-163D

Ne mozes da predjes sa ddr2 na ddr3.Memorija ti ide u plocu samo ona za koju je predvidjena.Znaci ako ti ploca guta ddr2 onda ne mozes da stavis ddr1 ili ddr3.Koliko sam uspeo da vidim tvoj laptop koristi ddr2 memoriju.Ako se ne varam tvoj laptop je EX610 i izasao je negde 2007 godine.Na netu sam video da se isporucuje sa 2gb memorije a da tvoj laptop podrzava 4gb i da ima 2 slota.

Sto znaci da treba svakako da otvoris laptop i da pogledas koliko imas memorija prvo.Znaci ako imas 1 modul od 2gb onda znaci imas mesta za jos jedan modul od 1 ili 2 gb.Ako imas 2 modula od po 1 gb to znaci da nemas mesta za novu memoriju.Znaci da moras da izvadis 1 modul od 1gb.A ako imas 1 modul od 2 gb to znaci da imas mesta.

Moj savet ti je da odes u radnju i da odneses laptop i da trazis od prodavca da otvori laptop i da vidi dal imas slotova slobodnih i kakva ti memorija treba.U principu novu memoriju ddr2 mozes naci samo na 800 mhz.

Mislim ako imas sada na primer memoriju na 667 mhz ddr2 i ti kupis memoriju od 800 mhz one ce raditi u paru samo nece na 800 nego na 667.Ali nemoj se time zamarati jer novu ces svakako naci samo na 800 mhz.E sad jedino sta treba da utvrdis jeste dal imas slobodan slot za jos 1 memoriju.

Poslednja izmena:
Neki laptopovi imaju malo "prozorce" koje se otvara samo za memoriju, eventualno i za BT chip, nekima se, kao meni, otvara i za HD i sve ostale dodatke sem DVD-a, neki pak imaju slotove na kontra stranama laptopa, znaci otvoris podnozje i vidis samo 1 slot a pise ti da treba da ima 2, onda odsrafis tastaturu i vidis i drugi slot, ne postoji nazalost neki standard, ali u 99,99% slucajeva ti ne treba serviser, koji ce ti to fino naplatiti, samo ugasi laptop, okreni ga i vidi da li na nekom "prozorcetu" postoji ikonica koja podseca na memoriju, tu odsrafi i videces!
A ako bi sam da menjas istu, OBAVEZNO se drzi nekih opstih pravila za baratanje elektronikom i mikrocipovima, kad skines "prozorce" nemoj odmah da se latis memorije i vuces, prvo se oslobodi statickog elektriciteta (pipni nesto od metala, radijator, parce folije...), onda pogledaj da li se memorija samo izvlaci, ili se prvo nagne ka tebi pod odredjenim uglom pa izvuce, ili nesto trece, kad to utvrdis otkaci levo i desno preklopnike koji je drze u lezistu i izvuci je, zatim se za svaki slucaj jos jednom oslobodi statickog elektriciteta pa se lati nove memorije i ugradi je.
Nadam se da znas da ti se nece vise jos 2GB RAM-a u sistemu i samim tim na koriscenje OSIM ako nemas 64-bitni Windows, ako nemas onda ces videti/koristiti ukupno 3GB pa makar imao i 8GB u slotovima, znaci pre upgrade-a zapitaj se da li ti stvarno treba vise od 2GB, zatim da li ti treba jos 1, 2 ili 4GB (koliko je mislim najveci RAM za laptop), i na osnovu toga da li ti treba i Win 64-bit, ako ga vec nemas...
Pozdrav ,)

Tvoj laptop koristi jednu memoriju od 2gb 667Mhz marke transcend .
Kod tvog modela nema poseban poklopac samo za memoriju nego imas jedan poveci poklopac, ispod laptopa koji se lako skida ima 3 ili 4 srafa ,kada njega skines dostupni su ti i memorija,procesor sa hladjenjem i WIfi.
Kada skines poklopac, imaces jedan slobodan slot za memoriju ,treba samo da gurnes memoriju i to je to.Polovne memorije transcend 2Gbddr2 667 ti se krecu oko 2000 din mozes ih naci na netu po oglasima.U servisu ce ti naplatiti bar 5-6k.
Ako ti treba jos neki savet samo pitaj i nemoj da se bojis da skines poklopac, nemozes da omanes :)

Nazad
Vrh Dno