Šta je novo?

Memorija za 3930k i overclock

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Sastavljam novu masinu, i uzeo sam skoro sve osim cpu i memorije. CPU sam izabrao, samo cekam sredstva da ga narucim :) i bice 3930k. Memorija.... gledam ovo:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231508

najvise iz morbidne radoznalosti, jer ne mogu da verujem da je sad izvodljivo imati 64gb rama za ovako smesne pare. Dobro, nisu bas smesne pare i trenutno mi ovo udara malo na budzet, ali nisu hiljade i hiljade u pitanju. Da li uzeti neki jaci kit od 8x4, ili bih mogao i sa ovim da odradim posao?

G.Skill je najbolje rešenje za X79 platformu, to si dobro uradio. Takođe ima i Geil Corsa memorije, koje su isto odlične.

G.Skill je verovatno previše skup, ja bih ti preporučio neku 2133 ili 2400 MHz memoriju marke Geil Corsa ili Corsair Dominator Platinum.

64 GB je previše skupo, ako imaš dovoljno para pazari 32 GB u kombinaciji 4x8 GB.

Ili, pogledaj ovo: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231589 naravno uzmi dva kompleta ove memorije da bi imao 32 GB.

P.S. Ova mašina traži KVALITETNO napajanje, sve ispod 850 W nema mnogo smisla, pogotovo ako očekuješ da klokneš mašinu na nekih 4.5 GHz i da pazariš neku besnu grafičku kartu. Nemoj da se prevariš u vezi napajanja, ovo je izuzetno bitno, moja preporuka je Seasonic X850.

Poslednja izmena:
Uf, da ne ulazim u detalje oko finansija, nije da bas imam para za razbacivanje. Da mogu uzeo bih ovo sve na kredit i povecao jos malo budzet, ali ipak sam gledao da ustedim na nekim stvarima (cak sam mislio da uzmem neku najobicniju graficku za 30 dolara). U drugoj temi, maltene sam bio ismejan sto sam gledao 1000W ili 1200W napajanje, i na kraju sam ponistio narudzbinu za CM silent pro od 1000W. Ovaj pc power and cooling je bio na rasprodaji, ali eto sad sam na 750W, stiglo je vec.

Graficku sam na kraju uzeo galaxy 560 sa 2gb memorije. Rekli su mi na G.Skill forumu da nije pametno uzimati razlicite kitove, odnosno vise istih, jer je jako bitno da je skoro identicna, i zato ih prodaju u kitovima. 32 bi mi resavalo sve probleme, mislim da bi i 16 bilo udobno za rad (manje vise za 3d mi i ne treba, vise za photoshop), ali kazem, uzasno me zanima kako je raditi na masini od 64 gb :)

Mislite da cu moci da postignem neki ok stabilan klok sa ovim konkretno kitom?

ma daj, pusti kostu... tebi treba masina za profi rad, da? ne treba ti onda memorija na 2400, placaces to samo da bi mogao da se hvalis... postici ces stabilan klok sa svakom memorijom, jer memorija ne mora uopste da bude faktor u klokovanju procesora. imas multi koji vazi samo za proc i to je to..
ja sam imao x4, dodao jos toliko istog rama, i radi u quad sve kako treba...
masina ti je malo neizbalansirana, ali 'ajde.
ne, nije toliko lose napajanje.

niti mu treba 64gb rama lol. Procesor je dobar,ali veliku igru igra i graficka. Zavisno od programa,ali veliku ulogu igra cuda. Tako da bi moja preporuka bila,slabiji i jeftiniji proc,16 gb rama + neka nvidia quadro graficka.

Ne,daleko bilo,ovo je sasvim solidno napajanje. Malo mu je možda visoka cena, ali dobro. Na kraju si ipak uzeo dobro napajanje, trebalo bi da te godinama služi verno.

Što se tiče memorije, slažem se da je apsolutno nepotrebno ići na 64 GB, pre svega jer je za sada takva kombinacija užasno skupa, a drugo je to što je to trošak para na nešto nepotrebno. Bolje je da si uzeo malo bolju grafiku, ali dobro, kasnije kada skupiš pare uzmi neku malo bolju grafičku i rešio si problem.

Ne reče mi šta misliš o onoj memoriji na koju sam ti ukazao ? Na G.SKILL Trident X Series 16GB (2 x 8GB) mislim. Naravno, možeš da uzmeš i varijantu na 2133 MHz ili na 1866 MHz i uštediš pare, ne moraš da juriš rekorde pa da pazariš ovu na 2400 MHz. Nju sam naveo kao primer samo.

Graficka mi ne igra skoro nikakvu ulogu, izmodelovao sam sve i svasta, i izbacio prilicno velike arhitektonske projekte i pre a radio sam na 7300GS ili tako nekom govancetu. Jedino sto je pocela da se pregreva posle izvesnog vremena, ali terao sam i dva monitora na njoj 1920 x 1200 i 1280x1024. Ne koristim apsolutno nista sto koristi GPU za render, postoji dodatak za program koji koristim (vray) ali ga ja ne posedujem, sta vise nisam uradio ni upgrad ena novu verziju glavnog programa. Cak i kad bih imao to, mislim da mi ne znaci skoro nista, jer za produkciju to je potpuno neupotrebljivo, a za testove verovatno bih morao da promenim ceo nacin rada, te mi ni to bas puno ne znaci.

Nisam bas puno ni ispratio sta se sa tim moze raditi, po onome sto sam video zaista deluje kao buducnost, ali primera radi nekad nakon sto izrenderujem glavnu sliku prebacim se na scanline sto je prastara tehnologija i izbacim maske ili tako neke elemente za koje mi vise vremena treba da podesim i isplaniram nego da izrenderujem. Isto i kad treba samo neki segment da izbacim poput refleksija ili tako neceg a ono recimo nije podrzano u tom modulu koji radi sa gpu.

Tesla kartice su okolo vec nekoliko godina, al ne znam nikog da to koristi za ono sto ja radim. Isto tako mislim i da je sa grafickim, mislim da je izvodljivo opet u nekom svemirskom scenariju gde moram da naucim potpuno nov pristup radu i programu, a pored toga da sastavim neku masinu sa deset skupih grafickih ili tako nesto.

Sa te strane, mogao sam mozda da ustedim i da ne uzmem ovu 560 sto sam porucio, nego nesto daleko daleko jeftinije, jer trenutno imam i samo jedan monitor.

Turok, sta je konkretno neizbalansirano? Jos nisam narucio ni cpu ni memoriju, ali sam uzeo x79 sabertootha.

Poslednja izmena:
Kosta, procitao sam nesto, ali samo povrsno, da je bolje imati sve slotove popunjene memorijom, ili barem 4 za ovu platformu?

Jos jednom, znam da zvuci cudno, ali iz iskustva graficka zaista ne igra neku preteranu ulogu u ovome sto barem ja radim, tako da je to prvo mesto gde sam planirao da ustedim. 64 gb je izdrkavanje, ali opet, ko radi u PS zna koliko je ram vredan. Mislio sam da ce i 8gb da bude sasvim dovoljno za zivota, ali bas i nije.

Dakle, ako ce neki bolji paket memorije da mi nacini stabilniju masinu i brzi procesor, to je verovatno bolje resenje. Mada opet, ako je par procenata kloka u pitanju i nije neka razlika. Stabilnost mozda na prvom mestu. Ali ovaj paket od 500 dolara za 64gb, mislim da i nije toliko skup, a posto sam sve drugo vec uzeo, jedino sto mogu da uradim je da ustedim na tome i stavim u stek za drugi monitor koji mi je preko potreban.

sa svih 8 popunjenih slotova ces najvise forsirati memorijski kontroler, najvise grejanje ces imati, i verovatno ces imati problema sa kulerom za proc. znas da 2011 procesori dolaze bez kulera, zar ne?
ne treba ti memorija na 2400, niti bilo sta takvo... samo placas premium cenu bez razloga. za klok procesora imas multi koji ne utice na memoriju, i miran si. tebi treba kolicina, moje je misljenje da je 32gb prava mera, u modulima od po 8gb. ako bude malo-lako ces naruciti jos 32.
pod neizbalansirano sam mislio najvise na grafu, i ja mislim da si trebao nesto gde mozes da upotrebis cuda. i na napajanje koje ce trebati da trpi i traje. nije lose, ali je moglo bolje.

Uzeo sam haf XM tako da kontam da mogu da stavim dosta ventilatora, i generalno da imam dobar protok. Takodje sam uzeo h100 za cpu, (gledao sam koolance, ali mnogo skupo za sada, to bi eventualno mogao da mi bude sledeci upgrade), verovatno cu da probam nesto sa push pull i malo boljim ventilatorima, da ne sedim bas pored aviona po ceo dan.

That's the same model sticks in a 32 GB set and with 1600 sticks there would be a good chance you might be able to add another set later, thought there's no guarantee. Any time you mix sets of DRAM, even of the same exact model, it can be problematic. Higher freq and higher density can add to the problems

sa corsair h100, i kad na to dodas krstene ventilatore u push-pull, mogao si na neki swiftech sistem po ceni:)
moje misljenje- vazdusnjak bi ti i dalje radio posao sasvim ok, a prosao bi dosta jeftinije. cors h100 je samo trunku bolji od najboljih vazdusnjaka... a sumnjam da ces terati taj cpu do limita sa oc-om.

h100 me je izasao $95, a kontam da ne moram odma da radim upgrejd venitlatora, swiftech sistem je 200+ najjeftiniji. Za pocetak kontam h100 makar i bucan, eventualno dodati/zameniti ventilatore, i kasnije koolance :)

i bolji dil mi je bio za napajanje, prosao sam sa $80

znam mu otprilike cenu, to je cak i malo jeftinije... ali dobri ventovi su ti najmanje 15 dolara komad, a bogami i vise. dodaj 4 komada na cenu... i blizis se cifri od 200 eura, gde vec imas znacajno bolje performanse...
ok, u svakom slucaju, zdravo da te sluzi.
a za napajanje znam, pisao si u drugoj temi...

Mislim da na H100 mogu i 140 mm ventovi, ne znam da li sam u pravu. Ako hoćeš beskompromisne rezultate, Skythe S-Flex 1600 rpm je odličan izbor, ali uz malo više buke.

Bequiet Silent Wings 2 120 mm ili 140 mm su najbolji izbor ako gledaš tiši rad, ali kod njih dobijaš i dobre performanse.

scythe gentle typhoon... cougar vortex...
sve u svemu, trebaju ti fanovi sa malo jacim statickim pritiskom.

Ovo si veoma lepo rekao, tačno tako. Nažalost takvi fanovi mislim da nema da se kupe u Srbiji, čovek bi morao da se snalazi od preko grane ili da poruči preko prijatelja sa kreditnom karticom preko www.amazon.de

E pa onda nije problem, u USA ima mnogo izbora, tako da nemaš problem. I ta providna vrata za haf xm bi trebalo da se nađu relativno lako. Probaj onda na www.amazon.com možda ima tamo.

Ladno je trebalo memoriju ranije da narucim.... vise je nema. Newegg je jedno jedino mesto gde moze da se nadje ovaj kit. Da li i dalje mogu da uzmem 64gb ali na 1333? Ili ako vec idem na 32, koliko modula i koja brzina... mada dajem prednost 64.

Poslednja izmena:
Dobre latencije su CL8 i CL9, najbolje bi bilo kada bi bila CL8 latencija. Sve preko CL9 je previše, a CL10 i CL11 latencije imaju one ultra high-speed memorije tipa 2400 i više MHz.

Vec neki 3-4 put ponistavam narudzbinu koju sam prvobitno napraivio za ovaj rig. Imam osecaj da sa memorijom bas mogu sve da userem, pa ajd da se bas ne zalecem. Memorija se izgleda pojavila ponovo na neweggu ali pazi ovo:

It shows them IN STOCK on the link you posted (and if they were out, they basically get weekly shipments in). Since you mention 32GB also - do you have a foreseeable need for 64GB? I wouldn't mix sets, especially with the 64GB and more so with the Sabertooth, there are those who had problems with a matched set actually getting the 64 to run on the mobo. If going 32GB I'd go with a 4x8GB set less stress on the MC (Memory Controller) to run 4 sticks than 8 and for a performance boost (and if you want to OC) maybe go a 2133 set like the Ripjaws X F3-2133C9Q-32GXH

Ovo je sa G.skill foruma. Sto je najgore. Sabertootha sam uzeo maltene najvise iz razloga sto je prikazan kao kvalifikovana ploca na njihovom sajtu, upravo za ovu memoriju (doduse, citao sam i ostale reviews deluje ok ploca). I sad ovo.

Ovo najvise odgovara tvom opisu:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231569

sa tolikom kolicinom memorije, neces osecati neke gubitke na brzini, jer neces da bencujes... 1600mhz cl9 ce odlicno raditi posao. ako moze cl8-jos bolje. na 1866 ili jace ta brojka moze da bude veca, cl10-cl11.
poptpuno je u pravu sto se tice stresa na mem. kontroler, zato ti i rekoh da uzmes 4x8. moguce je da postoje odredjeni problemi na sabertooth-u, ali stvarno nisam upoznat... u principu, to se desavalo i ranije kad popunis sve slotove- oc memorije nizi, ili cak mora malo da se podigne latencija da bi to moglo da radi...
eto, i tip ti postavio pitanje, da li ti ZAISTA treba 64gb?

Djene djene, mislmi da ne treba. Dosta stvari je doduse napredovalo, kontam da ce za par godina da bude neki napredak i u softveru gde mozda nece biti lose imati toliko memorije, ali meh, otom potom moze i upgrade.

Kako se uopste manifestuju performanse memorije u odnosu na celokupan klok, ako je rec o par procenata koje bih dobio ili izgubio tokom rendera to je potpuno zanemarljivo.

brza memorija(na vecem taktu) ce ti doneti nekoliko procenata iznad sporije. bitnija je kolicina memorije i brzina procesora.
e, s' obzirom da tebe brzina memorije ne ogranicava za klok procesora, nemas potrebe da juris ultra-skupe 2133 i 2400 kitove. 1600 i neki 1866 su blizu sa cenama, pa uzmi sta ti odgovara cenovno.
ovde je covek dobio 2.8 procenata memorijom na 1600 u odnosu na 800 mhz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno