Šta je novo?

Memorija da se slaze sa GA-X38-DQ6 i Q6600

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebna mi je ozbiljna preporuka za memoriju koja ce se dobro slagati sa plocom i procesorom koje imam (GA-X38-DQ6 i Q6600).
Problem imam sa GeIL DDR2 PC2-8500 1066MHz - 2 x 1GB Plus 4-4-4-12 memorijom.
Prvi par nije radio od samog pocetka ( jedan modul) kako sam kupio novi komp, drugi par koji sam dobio posle reklamacije, mislim da je crk'o ( barem jedan modul) iako su oba modula radili samo na 2.4V koliko pise na nalepnici.
Mrzi me da testiram pojedinacno module da se 100% uverim, ali zajedno na goldmemory pada u testu u drugom prolazu.
Dakle ne zelim Geil memorije uopste!
Molim za savet od ljudi koji zaista znaju sta valja i kako radi koja memorija.
Zelim mem. 1066 i oval put moze i CL5, preporucite i neku odlicnu memoriju na 800/CL4 i CL5.
Stabilnost i pouzdanost su prioritet, sto manji napon to bolje, jer Geil evo na 2.4V izgleda ne mogu da rade 1.5 dan a da ne pregore.
Kingston, OCZ ili nesto trece?
Kako biti siguran da ce memorija raditi na ovoj ploci?

Poslednja izmena:
jel si probao ti neku memaru od nekog drugog proizvodjaca sem GeIL-a? Malo mi nelogicno da ti svaka memorija crkne.. Evo ja imam istu plocu kao ti isti CPU i GeIL memoriju koja se OC u nebesa i sve radi extra dobro

Ne.
Masina je nova, kraj decembra 2007.
Sastavio konfiguraciju na papiru, predao u radnju, dobio masinu, kad sam podigao memoriju na 1066 ( sto u servisu nisu ucinili) poceli problemi, testirao, ustanovio da jedan modul nikako ne prolazi testove, reklamirao, dobio drugi par, radilo neko vreme, mozda mesec dana, sad pada sitem u plavo ( a ja bas volim plavu boju i ovo ce mi je ogaditi), testirao samo oba modula zajedno i goldmemory padaju u drugom prolazu.
Memorija bliza procesoru dosta topla, ona dalja malo hladnija, pomakao u susedne slotove i opet pada kad testiram...
Vrtaticu ova Geil "sra..." i kupiti nesto drugo sto rad do recimo 2,2V na CL5 i 1066 ili cak neku odlicnu 800 memoriju samo da se oslobodim bede.
Nisam i necu da OC radim,samo da mi je dobra jaka i stablna memorija da radi sve kako je deklarisano i to 5/24 ne mora 7/24. :)
Sto je zanimljivo da su obe lose memorije izgleda napravljene u 27. nedelje 2006. godine.
To mi govori da je ovo sto nama prodaju za velike pare neko ****** sto nikom drugo nisu mogli da utrpaju pa su nasli volove kod nas kojima su konacno uspeli da uvale.
Ti sad nama to djubre ko da je zlatno prodaju.
Sugestije i predloge za druge nove memorije molim.

nisi naveo koja GeIL memorija je u pitanju iz koje serije, kod mene je Black Dragon DDR2-800 CL5 a radi na 1066 bez problema na dodir je HLADNA i to oba modula jos radi na 2.05V

Geil DDR2 Ultra Plus 1066 CL4 (44412) 2x1gb... GX22GB8500P4DC ...
"Nije bitna lova" (cuj nije bitna lova, svasta) za sada, da mi je znati sta je kvalitet da stvarno radi kako je deklarisano, dakle pouzdano, da radi non stop ako treba, obicno 10-16 sati na dan, a posle cu da vidim da li mogu/hocu da platim ( nadjem u prodaji kod nas) to sto mi preporucite kao stvarno odlicne memorije.
Da je kupim povukli mene tekstovi na forumu o toj memoriji u oktobru i novembu koje sam citao prije kupovine, kao super, odlicna, kad ono ...
Ne trazim ja neku besnocu i izivljavanje kao cuda elektronike.
Da se ne grije previse, jer ove geil su bas vruce kad ih pipnem, radile su na 2,4V i mislim da im je to previse za dugotrajan rad.
U kucistu je pogolemi propuh 2 vuku i jedan ubacuje, noctue 12cm svi, a donja zona odvojena i zasebnu ventilaciju ima ( Antec sta ces bolje)...
Na sajtu geil-a pise da taj tip memorije radi od 2,35V-2,55V.
Da li da ih potjeram jos na vecem naponu, da probam pomalo dizati sve do 2,55V?
Da li je moguce da su neko vreme radile ok na 2,4V i sad vremenom im treba da se jos malo digne napon da bi radile dobro? (gluposti i ja pitam, od muke to dodje ponekad...)
Platio sam ovaj par 150€ i definitivno cu da ih vratim i traziti novac ili drugu robu za njih, stampac laserski sigurno, a za razliku cu jos nesto da uzmem kasnije.

Poslednja izmena:
pa trazi neki OCz kit ili Mushkin ako nadjes, a taj GeIL si preplatio fes, ja sam manje dao za 2x 2 GB koja se klokuje extra (verovatno me usr'o primerak) a sto se tice napona na kome ti je taj GeIL deklarisan je stvarno malo vise u nebesa. Znaci pici na OCz, Mushkin, Kingmax i slicno, kingston izbegavaj slabije serije jer su prsecne memorije

Da li valja Kingston 2GB DDR2 (2x 1GB) 1066MHz KINGSTON HyperX KHX8500D2K2/2G za 63€ (5229 din) u BGd.
Ova bi trebalo da radi na 2.2V sa 1066 i CL5.
Na sajtu Gigabayta sam nasao listu testiranih i potvrdjenih memorija i tu navode Kingston KHX8500D2K2/2GN , dakle razika samo na kraju oznake u jednom slovu 2G i 2GN, pa me zanima da li bi prva navedena kingston memorija takodje kako treba radila ?
OCZ-a na 1066 nema nigdje danas da se kupi, barem ja ne nadjoh.
Kakav bi bio Kingmax KLED48F-A8KI5-EPA ? Puno je jefriniji i bez hladnjaka od ovog Kingstona.

Poslednja izmena:
Evo nekih testiranih i potvrdjenih memorija.

Sta u tabeli SS i DS oznaka znaci i cemu to sluzi u memoriji?

OCZ 2GB Dual Channel Kit PN – OCZ2N1066SR2GK iz tabele je sa crnim hladnjacima.
Da li ste nju vidjali nekad?

Prilozi

• neke testirane memorije.JPG
    neke testirane memorije.JPG
    139.4 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
DS = Double Sided
SS = Single Sided

Kingston HyperX je ok memorija ali ti mi nisi jasan hoces mem na 1066 iskljucivo a ladno mozes da kupis dobru 800 memoriju i da je nasviras na 1066 jer i onako ne ides preko 1066. A ta lista nije bas najbolji pokazatelj koja je memorija kompatibilna a koja ne

Ja sam takodje imao problem sa navedenom memorijom, a nakon sto sam uradio update BIOS-a nisam imao nikakvih problema. Dakle:
1. pokusaj da stavis novi BIOS i proveri 100% da li je memorija za Intel sistem deklarisana na 4-4-4-12 ili ipak na 5-5-5-15(18).
2. Pokusaj da postavis za memoriju ove druge vrednosti.

Javi sta si uradio. Pozdrav

MENTIOR: Ubacio novi bios, sada je F8.
Nije do biosa opet u Goldmemory padose u prvom prolazu.
Memorije su CL4, dakle 44412 sigurno ( barem je tako napisano na njoj, a sto one ne mogu barem kod mene tako na duge staze, e ...)
Prije novog biosa sam testira pojedinacno svaki od modula i jedan ja pao u 1. a drugi sredinom 2. kruga.
Stupidovc: Kad ploca podrzava 1066 i kad sam platio memoriju za 1066 i CL4 onda ocekujem da tako i radi.
Meni treba dobra, kvalitetna i pouzdana memorija sa sto manjim naponom na 1066MHz , a moze i CL5 jer ce ocito CL4 previse traziti visok napon.
Ako nista ne moze da radi kako treba na 1066 i CL5 onda cu morati da uzmem neku 800MHz na 1.8-1.9V i tacka.
Necu da OC memoriju jer evo gore i raspadaju se ( barem ovi Geil) a trebalo bi po deklaraciji da rade 1066 i CL4.
Ima li neka 1066 MHz memorija na CL5 da garantovano radi na 2.1V ili najvise 2.2V?
Koje?!
Gdje to kupiti ovih dana u BG?
Javite jos i koje su to npr. 3 odlicne memorije 800MHz i CL4 a da imaju napon oko 1.9V i 1-2 odlicne memorije 800MHz i CL5.
Moze i na PM javiti.

Hvala svima na javljanju !

Poslednja izmena:
-Transcend AxeRAM DDR2 1066MHz 2GB Kit CL5 (micron, N iza bar koda!!!) dalke 2x1GB je 6765din.
-Kingston 2GB kit DDR2 1066MHz CL5 KHX8500D2K2/2G je 5229 din. Da li neko zna koji cipovi su unutra?
-OCZ ne nadjoh nigde jos i koji bi bio skuplji PUNO od ovih gore.
-Kingmax (KLED48F-A8KI5-EPA) 1066MHz i CL5 ne znam koji chipovi i ne nadjoh da kupim.

STA je BOLJE da kupim (cekam, losa varijanta dobicu manje para mozda za ove neispravne Geil ako ne budu hteli da priznaju cenu koju sam platio pri kupovini)??!!

Pa definitivno najbolje bi ti bilo da uzmes axeram ako imaju mikrone, na taj kingston stavljaju sve samo ne mikrone, promos, powerchip...(u pocetku su bili i mikroni), tako da ti je izbor vrlo lak, pod uslovom da su kao sto sam rekao na tom axeram-u microni.

"Prepade" me jedan iskusni kolega sa P.M. uputivsi me na Newegg sajt gde korisnici pisu da se Transcend aXeRam 1066Mhz dosta greje, da ne smeje preko 2.1V bez dodatnog hladjenja pomocu ventilatora ...
Da li ima u prodaji neki nosaci , zice ili sta god da se negde zakace na neki unutrasni deo, mozda nekako na samu memoriju pa da se na to montira ventilator od 12cm?

"Prepade" me jedan iskusni kolega sa P.M. uputivsi me na Newegg sajt gde korisnici pisu da se Transcend aXeRam 1066Mhz dosta greje, da ne smeje preko 2.1V bez dodatnog hladjenja pomocu ventilatora ...
Da li ima u prodaji neki nosaci , zice ili sta god da se negde zakace na neki unutrasni deo, mozda nekako na samu memoriju pa da se na to montira ventilator od 12cm?

Imas u ovoj temi http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=158321pa pa vidi tu kako su neki, a i ja, namestili 12-ticu da bije preko memare.

Dragi prijatelji, kolege i posjetioci ove teme na forumu,
Imam jednu zalosnu vest, zalosnu po mene naravno.
CRKLA mi izgleda ploca!!!
Da li su mi memorije mogle da javljaju u testu pogresno da su neispravne a svo vreme me zezala ploca?
Sad se javljam sa starog kompa, kog sam uzeo nazad od brata.
Ovo kljuse je neunistivo, 4,5 godine i manje sam imao problema sa njim nego sa novim za 3 meseca.
Da Vas pitam da li vredi da uzimam GA-x38-dq6T maticnu sa ddr3 memorijom ili cak najnoviju ddr3 plocu GA-X48-DQ6T ?
Kave su NPC memorije ddr3 na 1066 i 1333MHz ? Ima ih relativno jeftino kupiti samo dal' valjaju icemu?
Kojih jos ima ddr3 memorija i gde ali po veselim cenama od oko 150 e za 2x1 Gb ?

Poslednja izmena:
nemoj da bacas parte na ddr3 plocu i memaru, NCP je low memory mada ja sam je imao nekoliko puta i to je extra memara za non OC makinu, ako imas kesa i zelja ti je da imas ddr3 pici onda na X48 ko covek

Ja sam se jednom opekao sa NCP memarom. Prvi modul je bio neispravan, drugi nije radio na Gigabyte 946 ploci. Na AMDu je radio najnormalnije :wall:
Apsolutno je ne bih preporucio...

hehe izgleda da ja jedini na ovom forumu nemam problema sa memorijama, da kucnem u drvo, NCP mi uvek radio svuda bez problema,evo sad GeIL koji imam OCu nebesa hladan sa minimalnim naponom, a svi zivi se bune na memare, ne znam sta se zbiva...

hahah pa da budem kao onaj Milan tarot :p ovo za NCP ozbiljno vam kazem vise puta sam imao tu memoriju i ostala mi je u lepom secanju, GeIL imam po prvi put, crnjak je sto je nisam ni birao, narucio je da mi posalju na kucnu adresu znavi mogao sam da dobijem i najgori krs, kingston nikad vise jer je lutrija ziva bar kod mene ili radi ili radi ali ne kako treba ili nema nista od OC-a, u svakom slucaju kad idete za memare zakazite mi termin da znam kad da budem slobodan :D:D:D:D

Poslednja izmena:
Dragi prijatelji, kolege i posjetioci ove teme na forumu,
Imam jednu zalosnu vest, zalosnu po mene naravno.
CRKLA mi izgleda ploca!!!
Da li su mi memorije mogle da javljaju u testu pogresno da su neispravne a svo vreme me zezala ploca?
Sad se javljam sa starog kompa, kog sam uzeo nazad od brata.
Ovo kljuse je neunistivo, 4,5 godine i manje sam imao problema sa njim nego sa novim za 3 meseca.
Da Vas pitam da li vredi da uzimam GA-x38-dq6T maticnu sa ddr3 memorijom ili cak najnoviju ddr3 plocu GA-X48-DQ6T ?
Kave su NPC memorije ddr3 na 1066 i 1333MHz ? Ima ih relativno jeftino kupiti samo dal' valjaju icemu?
Kojih jos ima ddr3 memorija i gde ali po veselim cenama od oko 150 e za 2x1 Gb ?

Tako dobre i nimalo jeftine komponente, a toliko zezancije i nerviranja. Nisam baš siguran da bi još malo bacanja para na DDR3 i odgovarajuću ploču smanjilo osećaj tvog nezadovoljstva. :trust:
Ne koristiš dve grafičke i ne oc. procesor, pa da ti treba ploča sa izrazito dobrom naponskom jedinicim, znači neka bolja P35 ploča (recimo Abit IP35pro ili sl.) i neka fina memorija (pošto ti se Geil ogadio, onda neka druga, recimo OCZ). Ne vidim zašto mora biti na 1066.

Tako dobre i nimalo jeftine komponente, a toliko zezancije i nerviranja. Nisam baš siguran da bi još malo bacanja para na DDR3 i odgovarajuću ploču smanjilo osećaj tvog nezadovoljstva. :trust:
Ne koristiš dve grafičke i ne oc. procesor, pa da ti treba ploča sa izrazito dobrom naponskom jedinicim, znači neka bolja P35 ploča (recimo Abit IP35pro ili sl.) i neka fina memorija (pošto ti se Geil ogadio, onda neka druga, recimo OCZ). Ne vidim zašto mora biti na 1066.

Slazem se.
Ja bih isao na DFI Lanparty. Odlicna ploca, a i na oko je bombona.
A uz takav procesor i budzet, ja bih isao na 4GB.

Nije ploca ( ufff Bogu hvala), crkla graficka ( najskuplja komponenta je bila to u mom kompu) pa sam ubacio jednu 7300GT dok se ne sredi stvar oko reklamacije.

NAJBITNIJE JE DA SADA SVE RADI JER SAM KUPIO 2x1Gb komplet AxeRam Transcend 1066/ CL5.
Da ih je ploca poznala i stavila na 1066MHz ( jos jedan znak da stvarno dobro rade kako su deklarisani) samo sam morao da rucno menjam na 5-5-5-18 a kasnije i na 5-5-5-15 latencije.
Napon je ploca postavila na 2.1V i svo vreme je evo na 2.1V
Testirao sam memoriju 2h, puna dva kruga, sa GoldMemory v6.92 i nije bilo problema.

MOJA PREPORUKA SVIMA KOJI KUPUJU MEMORIJU DA UZMU 2x1Gb komplet AxeRam Transcend 1066/ CL5.
Stvarno radi i nadam se da vise necu imati problema bilo kakvih sa kompom.

BEZITE OD Geil memorija na 1066/CL4/2.4V TO NE VALJA NISTA !!!

POZZZ

Nije ploca ( ufff Bogu hvala), crkla graficka ( najskuplja komponenta je bila to u mom kompu) pa sam ubacio jednu 7300GT dok se ne sredi stvar oko reklamacije.

NAJBITNIJE JE DA SADA SVE RADI JER SAM KUPIO 2x1Gb komplet AxeRam Transcend 1066/ CL5.
Da ih je ploca poznala i stavila na 1066MHz ( jos jedan znak da stvarno dobro rade kako su deklarisani) samo sam morao da rucno menjam na 5-5-5-18 a kasnije i na 5-5-5-15 latencije.
Napon je ploca postavila na 2.1V i svo vreme je evo na 2.1V
Testirao sam memoriju 2h, puna dva kruga, sa GoldMemory v6.92 i nije bilo problema.

MOJA PREPORUKA SVIMA KOJI KUPUJU MEMORIJU DA UZMU 2x1Gb komplet AxeRam Transcend 1066/ CL5.
Stvarno radi i nadam se da vise necu imati problema bilo kakvih sa kompom.

BEZITE OD Geil memorija na 1066/CL4/2.4V TO NE VALJA NISTA !!!

POZZZ

A sta je sa temperaturom? Moduli su mlaki, vruci, vreli?

AxeRam Transcend 1066 je mlak desni, dalji od procesora, a onaj blizi procesoru je nesto topliji rekao bih topao, ne smeta da se drze prsti na njemu vec odaje toplotu koja bi bas prijatno grejala ozeblu ruku ali ne bih rekao da su vruci ili cak vreli (vreli nisu sigurno, vrelo bi peckalo i bilo neprijatno da se pipa rukom)...
Geil je bio topliji dosta topliji meni se cini, skoro vruc i drugi blizi procesoru je bio bas vruc...
Bilo ne ponovilo se , da mi memorije crkavaju, pupu pupu pu daleko bilo, evo sam se i sa mesta pomerio... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno