Šta je novo?

Memorija 1,8V + Memorija 2,2V da li moze?

3D-Elite

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2007
Poena
345
Pozdrav, nisam siguran pa eto bolje da pitam...

Imam Kingmax 2x 1GB 1066 CL5 koji radi na 1,8V a zeleo bih da dodam jos 2x2GB neke memorije, a vecina memorija koje sam nasao radi na 2,2V.

Predpostavljam da je nemoguce da se za svaki slot memorije odredi posebna voltaza (bar nisam nasao na mojoj ploci p35-ds4 2.0)?

Dajte mi neki savet sta da radim, jer nisam siguran da ce Kingmax izdrzati da ga napucam na 2,2V? (ili mozda hoce :-devil-: )

Nikako nemoj da uzimaš 2x2 GB, jer ti već imaš 2x1 GB, memorije ti se ne bi slagale. U tvom slučaju je najbolje da trenutnu memoriju prodaš, i uzmeš lepo 3x2 GB (ako ti je baš potrebno 6 GB, ali ne vidim razlog zbog čega toliko?)

Kako se to ne bi slagale?

na 6GB idem zato sto ne mogu vise da stavim jer imam 4 memorijska slota (a 2 su puna)

Razmisli malo. Imaćeš 2 modula od po 1 GB i 2 modula od po 2 GB. I to ko zna koji proizvođač. Kako misliš da se slažu?

I dalje ne znam o cemu pricas, ti mislis da memorije mora da budu sve iste i od istog proizvodjaca i da se "slazu" da bi radile?

Za dual channel mora da budu 2 iste memorije u 1. i 3. tj. 2. i 4. slotu a to ce i da bude tako...

Poslednja izmena:
I dalje ne znam o cemu pricas, ti mislis da memorije mora da budu sve iste i od istog proizvodjaca i da se "slazu" da bi radile?

Za dual channel mora da budu 2 iste memorije u 1. i 3. tj. 2. i 4. slotu a to ce i da bude tako...

Bilo bi poželjno da budu identične, niko ne može sa sigurnošću da ti kaže da će ti raditi ovako kako ti hoćeš. Moj savet ti je da ideš na iste memorije.

Da, ali ti ćeš imati Quad Channel. Znači, u sva 4 slota moraju biti identične memorije.

Iz uputstva..

When enabling Dual Channel mode with two or four memory modules, it is recommended that
memory of the same capacity, brand, speed, and chips be used and installed in the same
colored DDR2 sockets
for optimum performance.

Cak i kada..

When memory modules of different capacity and chips are installed, a message which says
memory is operating in Flex Memory Mode will appear during the POST. Intel® Flex Memory
Technology offers greater flexibility to upgrade by allowing different memory sizes to be
populated and remain in Dual Channel mode/performance.

BTW. Quad Channel ne postoji..

Po ovome gore trebalo bi da je jedini problem kod mene razlicita Voltaza a to je i bilo moje pitanje na pocetku teme...

Poslednja izmena:
Pa pazi, ta razlika u voltazi ce biti problem. U biosu mozes da postavis odredjenu voltazu i svi moduli koje imas ubodene u plocu ce raditi bas na toj voltazi. Ne moze se ponaosob podesavati voltaza. Tesko je to uskladiti, a da sve radi kako treba. Druga stvar su latencije na kojima rade odredjeni moduli, mada to bi se vec nekako podesilo. Da li bi radio tvoj Kingmax na 2.1V, tesko je to reci. Nije to bas tako mala voltaza i vjerovatno bi nekako morao da ga ohladis, ako nema neke hladnjake na sebi. Mozda bi mogli ovi drugi moduli koje uzmes da rade na recimo 1.8 ili 1.9v, ali downclockovani. Cak nisam siguran koliko bi ih bilo dobro drzati tako , svejedno sto su downclokovani. Ma sve ti je to lutrija i petljavina i ne moze ti niko sa sigurnoscu reci da li ce raditi ili ne.
Takodjer imas dosta ploca koje pocnu da zezaju kad im popunis sve slotove. Nece da se upali racunar, tj samo se vrte kuleri. Meni se to desavalo sa Asus P5Q Pro kad sam probao da stavim 4x2gb memorije. Jedva sam ustelovao da radi raznim egzibicijama i premjestanjem modula iz slota u slot.
Bolje ti je da prodas ta dva modula, pa da uzmes 2x2GB. Je li ti bas potrebno 6GB memorije? Ako ti je racunar za igre, 4GB je i vise nego dovoljno.

Ok onda cu ipak potraziti module od 2GB koji rade na 1,8V CL5. Moram da probam..

Komp nije za igre vec za ozbiljnije stvari zato i idem na dosta memorije pa mozda cak i na 8GB..

Ova moja KingMax moze da izdrzi 2.1V. Na 2.2V nece da se upali PC.
Inache imam 2x1GB + 2x2 GB memorije i to radi bez problema.

^Hvala, tvoj odgovor mi je najvise pomogao. Koji Kingmax imas, tj. koji mu je def. clock? (800Mhz?)

Evo kod mene, 6 GB -> moja masina. Sve radi bez problema, (Kingston je u slotovima 1 i 3, a Elixir u slotovima 2 i 4) iako sam se vratio na 32-bitni sistem (Vistu), tako da mi 2 GB sad zvrje prazna :)

Prilozi

• mem1.jpg
    mem1.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 46
  • mem2.jpg
    mem2.jpg
    45.9 KB · Pregleda: 41
  • mem3.jpg
    mem3.jpg
    36.3 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
^Hvala, tvoj odgovor mi je najvise pomogao. Koji Kingmax imas, tj. koji mu je def. clock? (800Mhz?)

1066 Mhz i 2.1 V bi trebalo da joj je default napon. Samo mi nije jasno zashto nece da bootuje sa 2.2V...

Iz uputstva..

Cak i kada..

BTW. Quad Channel ne postoji..

Po ovome gore trebalo bi da je jedini problem kod mene razlicita Voltaza a to je i bilo moje pitanje na pocetku teme...

Negde sam video da ima Quad Channel mode, ili mi se pričinilo. Nebitno.

Jedino si mogao da vidis u najavi za AMD-ovu buldozer arhitekturu ;)

Vrh Dno