Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Da, subjektivne liste nemaju smisla. Gledam neki dan video, lik nahvali nešto, krene sound test a meni uši krvare...

Prekidači su izuzetno subjektivni, još više od tastatura, pa je to rangiranje nepotrebno. Mislim, mahom može da se složi oko stvari poput "ovaj prekidač ima dubok zvuk, onaj je laki taktilni" ali "dobar ili loš" je stvarno stvar ukusa i retko kad se desi da je nešto na prekidaču toliko loše da odskače i da može da se ukaže na to i da se gro ljudi složi...poput skoro nepostojeće taktilnosti na Cherry MX Brown, heh.

Ja lično bacam pogled na nekoliko resursa kad me zanima neki prekidač...
SwitchesDB je baza force grafikona hrpe switcheva.
Switch Oddities ima podatke o gomili prekidača, kao i poneki zanimljivi članak.
ThereminGoat ima detaljne reviewe prekidača, edukativne članke i hrpu raznih merenja i force grafikona.

Ima još sajtova posvećenih switchevima ali ova 3 su meni najkorisnija, kao i komentari po r/MechanicalKeyboards...

Ja taman da uzmem, stavim u korpu i vidim da su digli min iznos na 2700, dok sam dodao još nešto proda se... 🥲🥲🥲
Ima opet u sklopu black friday akcije. Kliknes na vrhu black friday i pojavice ti se sta je sve na akciji. Ja jutros uzeo crno zutu sa gift switchevima za 2400 rsd. Sa Flying fish switchevima je 2300.Pokupio usput i Aula F75 za 2800 na akciji da imam da menjam kada mi dosadi 😀
Nije sigurno scam. Na Temu jos nisam naleteo na prevaru, a narucio sam preko 10 paketa.

Poslednja izmena:
Uzeo sam baš i ja obe pre koji dan.
Čak i da jeste, može da se vrati i da se dobije refund.

Ај јавите коме стигне ускоро.
Наручио сам већ ак820про за сличне паре, али по јутјуб клиповима, аула са овим reaper свичевима ми звучи доста пријатније у односу на ајазз.

Cene se brzo menjaju, ako planiraš da uzmeš aula-u uzimaj dok cena nije otišla gore. Ajazz je već otišao u 40 evra.

Ja čekam pored f75 i ak820 pro.
Planiram da ostavim jednu od te dve sebi, verovatno f75.
Promeniću svičeve na outemu silent cream yellow koje imam već ili neke druge silent ako pronaðem a da nisu 40/50€ 🙃

Зна ли се који су свичеви у овим аулама са темуа? Leobog reaper у некој можда?
U listingu stoji za bijelu da je "harvester" switch, što je druga riječ za "žeteoca", tj. "reaper". Valjda iz nekog razloga ne mogu da napišu pravo ime. I ja se razmišljam da uzmem F75 bijelu, da imam 75% opciju. Supruga dobija Ajazz kad zamijenim keycaps a moguće i switcheve.

MKBHD ima mat crna + crvena estetiku, Optimum je sav gunmetal + beton.

Ај јавите коме стигне ускоро.
Наручио сам већ ак820про за сличне паре, али по јутјуб клиповима, аула са овим reaper свичевима ми звучи доста пријатније у односу на ајазз.
imam obe. ak820 pro sa gift switchevima je vrlo blizu, skoro isto aula f75 sa reaper

Meni je stigla AJAZZ danas, jako sam zadovoljan svime - gift switchevi iznenađujuće dobri uživo. Naručio sam i Aulu F75 bijelu s Reaperima, da imam opcije.

Stigla mi 820 Pro, moram reći da sam oduševljen, mnogo lepše zvuči nego redragon koji sam platio skoro 8k, a ovo 2300...

U pitanju je Redragon Draconic k530 Pro RGB.

Poslednja izmena:
Ne može ta Redragon Draconic da se meri sa novijim modelima. Ima Redragon dosta novih modela koji su urađeni dosta bolje, ali naši uvoznici ignorišu postojanje tih novih modela i ništa od toga ne uvoze.

ak820pro nije prodajna cena 2300, to je samo na temu. Ovako je 60eur i vecina je toliko platila.
Draconic izgleda identicno kao kumara kad su u pitanju materijali, kineska konzerva iz 2016. AK820 i aula f75 su druga prica

Samo da podijelim finalnu verziju kod supruge na stolu, napokon sam kompletirao njen setup, zbog čega sam i počeo da se zanimam za ove stvari. Samo mi je smiješno što su caps bili skuplji od tastature.

Prilozi

• PXL_20241115_134309283.jpg
    PXL_20241115_134309283.jpg
    115 KB · Pregleda: 112
Počeli su i u Aulu f75 da trpaju south facing LED od skoro, što je meni lično nevidjeno sranje. Nijednu od ovih budžet tastatura ne mogu da kupim zbog toga, jer kucam po mraku i moram da imam shine through kapice, a mrzim side printed jer su nepregledni. Svi ovi Ajazzi, RK, Epomakeri, Keychroni i ostali imaju usrani south facing 🤬🤬 Naručio sam za ovu bagatelu sa Temu Aulu, pa ako je stari batch biće super, ako je novi sa south facing ide odmah na oglas. Usraše ceo smisao osvetljenja zbog 2% nekompatibilnih cherry kapica. Čovečanstvo srlja u propst.

Meni je to isto problem, ali šta sad uzeo sam sa side printed kapicama.

Edit: Djavo me neki natera da pogledam i ja sam ustvari poručio top shine through... 🙄 Ajd videću kako će ispasti...

Počeli su i u Aulu f75 da trpaju south facing LED od skoro, što je meni lično nevidjeno sranje. Nijednu od ovih budžet tastatura ne mogu da kupim zbog toga, jer kucam po mraku i moram da imam shine through kapice, a mrzim side printed jer su nepregledni. Svi ovi Ajazzi, RK, Epomakeri, Keychroni i ostali imaju usrani south facing 🤬🤬 Naručio sam za ovu bagatelu sa Temu Aulu, pa ako je stari batch biće super, ako je novi sa south facing ide odmah na oglas. Usraše ceo smisao osvetljenja zbog 2% nekompatibilnih cherry kapica. Čovečanstvo srlja u propst.
Što je najbolje od svega taj problem sa Cherry kapicama više nije ni bitan, pošto su proizvođači svičeva većinom promenili kućišta svičeva tako da Cherry kapice više ne udaraju u većinu modernih svičeva. E sad, zašto ovi slepci što rade recenzije po jutjubu i dalje kmeče da je položaj dioda nekakva mana, to mi nikako nije jasno.
Evo ja imam Cherry kapice i Outemu Cream Yellow svičeve i nikakvog problema nema iako su diode north facing.

Vidim sliku u recenzijama za Aulu, izgleda je north facing.

Prilozi

• IMG_3086.jpeg
    IMG_3086.jpeg
    170.9 KB · Pregleda: 101
Vidim sliku u recenzijama za Aulu, izgleda je north facing.
Gledao sam danas, ovi što su sveže dobili 15 i 16 novembra, na svim slikama south facing, verovatno su rasprodali lager starih, a nove će sve biti south. Doduše slike su belih, ja sam poručio crnu. Ma za 3000 din me boli uvo i da je bacim u djubre, ali pizdim od tog south facing trenda.

Prilozi

• 1000017833.jpg
    1000017833.jpg
    77 KB · Pregleda: 74
  • 1000017832.jpg
    1000017832.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 62
Ja sam uzeo bijelu i USB-C kabl i dobio 1300 kredita nazad. Smijurija. Nadam se da će ipak biti north facing, ovi gradient caps su isto top shine through pa bih rado poredio.

Ja sam uzeo bijelu i USB-C kabl i dobio 1300 kredita nazad. Smijurija. Nadam se da će ipak biti north facing, ovi gradient caps su isto top shine through pa bih rado poredio.
Je l' su Womier/XVX? Ja imam sive polar day, isto gradient. Hoću ljubičaste i plave još da uzmem, pa da znam da li su oni na slici. Deluju odlično na fotki.

Kako ti sijaju, obzirom da je ta Ajazz south face? Je l' dovoljno da budu čitljiva slova?

Ovi su neki third party, nije neki kvalitet kad se zagledaš ali sasvim fino "šljakaju". Vidljivost je loša, mada supruga toliko voli kako izgledaju da joj ne smeta. Ako Aula bude north facing isprobaću da uporedim razliku.

narucio sam dve aule i pre neki dan su mi stigle. jedna je north druga south, obe bele.

ak820 zicana je north, ak820 pro south

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno