Šta je novo?

"medicinski" problem s kompom

deemon83

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2008
Poena
304
Pozdrav svima na forumu,ja sam pre par meseci potrazio vasu pomoc u vezi pomenutog racunara,naime imao sam problem sa svojevoljnim restartom kompa,tj.bez ikakvog specificnog razloga je imao obicaj da se restartuje uz poruku disk read error....press to restart:smash:taj problem je postajao sve ucestaliji,cak su se i poruke smenjivale od te disk read error do ntdrl is missing,itd.nista,nakon sto sam odlepio od menjanja servisa koji su izgleda samo softverski proveravali komponente,kupio sam novi hdd posto sa starim nisam mogao danima uopste i da upalim komp:wall: I bilo je lepo,skoro mesec dana uopste nisam imao problema,ali odjednom, eto ga opet,pocelo je sa laganim usporavanjem kompa,npr.kad u nekoj igri ucitava,on na tom ekranu jednostavno stoji,zvuk normalan,pici mjuza u pozadini ali on ucitava u nedogled,odnosno dok ja ne restartujem komp i dobijem poruku disk read error,ili nakon ponovnog restarta,ntdrl is missing,ili windows cannot find blablabla:wall::crash: sustina je sto je ovo samorazvijena bolest mog kompa,tj.nema veze sta radim i koliko radim,npr.jedan dan cu 5 sati biti na njemu,bez problema,a drugi dan nece ni hteti da se upali:mad: ne znam vise sta da radim,jer stvarno nemam ideju sta bi moglo biti,nadam se da vi imate nekih misljenja :)

Testiraj memoriju za pocetak. S obzirom da je nov hard, ne bi trebalo da je do njega. A mogao bi i da preinstaliras taj win, mozda zeza.

hmmm,sad sam mislim bar dosao do nekog proboja,naime,malo sam probao da ocistim kuciste,tj.gomiluuuuu prasine sa svih kulera,narocito onog na maticnoj,tj.hladnjaka iza kulera,i odmah sam uspeo da upalim komp,a bogami sad i sljaka brze,posto vec sat vremena pokusavam da upalim komp.sto se tice win-a,menjao sam vise puta,uzimao od drugara,ali nije do toga:type: da li je moguce da prasina pravi toliko problema,to bi cak objasnilo zasto bude nakon servisa ok 2-3 ned pa onda pocnu problemi:wall:

Jel si probao da zamenis napajanje...???Takvi random problemi su cesto izazvanii losim napajem...ili pregrevanjem neke komponente...

nisam,ne mogu da nadjem napajanje za probu :-( pa da,to u vezi pregrevanja mi nekako dodje na um zbog te silne prasine,zato sto sam i inace u jako prasnjavom kraju,dosta one sitne prasine

Probaj i drugi sata kabel ili drugi port na ploči.

Problem

mogu da prave dve komponente a to su hard disk i ploča, tj kontroler na ploči. Nisi naveo koja je ploča, ali ako je sa VIA ili SIS čipsetom biće da ona pravi problem, pošto si naveo da si kupio drugi hard

pa ne znam gde da pogledam tip chipseta ovo mi je izbacio cpuid:
model:ms 7392 chipset: intel P35/G33/G31
southbridge: intel 82801 GB(ICH7/R)
pa sad....

ljudi,pozdrav svima eto mene sa nastavkom problema,racunar je i dalje u svojeglavom fazonu,te radi,te ne radi,pa ga je moj ortak koji se razume malo bolje uzeo na nedelju dana,i dosao do zakljucka da je 99 % otisla memorija na grafickoj kartici.ima li neko misljenje da li je moguce da su ta zakucavanja sa restartom povezana sa grafickom?

Zavisi. Problemi sa grafickom karticom cesto mogu da se manifestuju na vise nacina. Cesta je pojava artefakata na ekranu, ili npr. zacrnjivanje ekrana u nekim situacijama. Sta je prijatelja konkretno navelo da pomisli da je graficka?
Takodje, (mozda nebitno) pitanje, da li kojim slucajem koristis NetLimiter?

pa cini mi se da je bas to i navelo na zakljucak u vezi kartice,u toku igranja nekih malo jacih igara povremeno su se iscrtavali neki obojeni vektori,ili bi se tokom menjanja procesa na desktopu zadrzavali delovi poslednje koriscenog programa,a danas mi se cak i desilo potamnjivanje ekrana,tj.sam od sebe je stavio crnu pozadinu i izmestio sve ikonice.a sto se tice net limitera ne koristim ga

Pogledaj temperature graficke, procesora, hard diska Everestom. Ako mislis da je do graficke optereti je nekim 3D Markom pa gledaj da li ce proci test, ako prodje nije do graficke. Procesor optereti Prime 95 i ako prodje bar sat vremena onda nije ni do procesora. Vecinom se ovakvi problemi manifestuju kada je napajanje oslabilo ili hoce da rikne :smash:

U 99% slučajeva nakon ovakvih simptoma, sam odmah otvarao napajanje (ako nije u garanciji) i skoro uvek su uzrok bili loši kondenzatori (vidi se odmah po njima nabubreli ili čak u pukli na gornjoj strani)... Što se tiče problema sa HDD koji malo radi malo ne, tu sam prvo menjao kabl (mahom su se ti problemi manifestovali sa IDE kablovima)...

Nazad
Vrh Dno