Šta je novo?

Media Vision Zvuk

stojke2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2012
Poena
159
Poz ljudi!
Nedavno sam naisao kod nas na zvucnu karticu Media Vision Pro Audio Spectrum 16. OPL3 kvalitet i klaritet je definitivno najbolji koji sam do sada cuo. Ubija Sound Blaster 16 CT2230 u pojam :)

Da li iko ima mozda neke od redjijih varijatni ovog brenda kao sto su originalna Media Vision Pro Audio Spectrum 8-bitna kartica?
Voleo bih da cujem par komparacija/snimaka za personalno istrazivanje :)

I naravno ako neko zeli da pokloni ili menja/proda svoj Media Vision uvek bih da cujem ponudu.

Evo ga jedan snimak sa moje PAS16 kartice [OPL3] : Silhouetti - Asuenotobira

^
taj primer koji si okacio je neki GM midi?

jel imas mozda i Sound Blaster 16 pa da okacis i njegov primer za uporedjivanje? :)

Nije, to je OPL3 FM muzicki fajl koji koristi OP4 instrumente. Pravljen je uz pomoc NOTE trekera :)

Evo ga SB16 (CT2230): Silhouetti - Asuentobira SB16

Takodje da napomenem da su oba snimanja prosla kroz maksimizaciju tona (Volume Maximize) i samim time se pojacao i signal suma.

Evo je slika Pro Audio Spectrum-a: PAS16 8BIT

Poslednja izmena:
OPL, ah da to je, ako se ne varam, neki Yamaha standard za banku zvukova...? (wikipedia ...)*

inace SB16 je neuporedivo tisi! i samim tim deluje siromasnije...
(kapiram da bi bilo jos vise suma da ga dovedes na nivo Media Vision Pro Audio Spectrum)

ali u svakom slucaju sam se bas zacudio koliko suma ima, pomislio sam da je to normalno :D

EDIT:
zaeznuo sam se: OPL je FM sinteza!

Poslednja izmena:
Da, OPL je FM Operator tip L, postoje vise FM operatora kao sto su FM Operator tip NA koriscen u Japanskim PC88 i PC98 racunarima, kao i FM Operator tip NB koriscen u Neo Geo Arkadnim sistemima (Igre tipa Metal Slug), kao i naravno FM Operator tip N2 koji je korisce nu Sega Mega Drive konzoli (OPN2).

FM sinteza je prilicno veoma cool stvar ako se koristi u fullu.
Obe kartice su glasne i sum se skoro i ne primeti, fora je sto bi onda morao pojacati na novijim racunarima na maksimum da bi dobio nivo koji sam snimio. Ali je klaritet instrumenata mnogo bolji na PAS16 kartici, dok SB16 ima primetniji bas (Sto se moze srediti i na PAS16 bez problema).
Ali u nekom odnosu PAS16 takodje ima vecu glasnocu u odnosu na SB16 sto se tice nivoa suma.

Razmisljao sam da nabudzim jednu od mojih OPL3 kartica da ugradim Digital OUT za OPL3 mikrocip. Jer navodno koristi I2S signal koji moze bez puno problema da se modulise na SPDIF izlaz.

Evo ga jos jedan snimak sa SB16: Silhouette - Triumph

--

Tako da, sve u svemu, Media Vision se dosta super pokazao kao kvalitetna zvucna kartica za FM sintezu.
Ono sto mene zanima je kako bi se originalni PAS16 pokazao kada bi se koristili njegovi Dual OPL2 cipovi. Jer sve ove pesme bi zbog OPL2 radile u 11 kanala Mono reprodukciji (U odnosu na 20 kanala Stereo na OPL3). 2x OPL2 = 22 Mono kanala, ili mozda 11 Stereo kanala? To je ono sto me zanima :)

Vrh Dno