Šta je novo?

Media server na ASUS ruteru ne vidi sve fajlove

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Nisam bio siguran gde turiti ovu temu, pod mreže, ili softver, ili...
...da probam ovde.

Imam ASUS RT-AC51U ruter sa USB portom, i reklamiran je da radi k'o media server. I radi. Ali loše. :(

U USB port je uboden USB flash sa FLAC muzikom. Kada se aktivira media server, ruter "pregleda" šta sve ima na fleški, i od sve muzike, samo nekih 1/4 može da se vidi dalje u mreži na medija plejeru telefona, televizora i HiFi network streamer-e. Na računaru se kroz mrežu vide svi fajlovi na USB-u rutera (ali tu se koristi Samba server, a ne media server).

Medija plejeri mogu da vide samo media server a ne i Sambu, tako da 3/4 fajlova ne vidim tamo gde mi i trebaju, na HiFi uređaju. Kada pogledam šta se sve vidi, vidi se samo muzika u folderima koji se zovu, do slova D abecedno gledano. Već od Erik Claptona, ne vidi se ništa. :(

Nalazim da je često problem da ti neki media serveri imaju ograničen broj fajlova koje mogu da indeksiraju. Asus nigde ne spominje ovo ograničenje, ni koliko je to.

Može li se ovaj problem nekako prevazići?

Hm! Biće da sam promašio sobu gde sam postavio temu, pošto komentara skoro da nema. :(

Ali kod mene se ovo nekako samopopravilo. Tj. ne baš samo od sebe, nego na sledeći način.

Prvo sam od podrške Asus-a dobio ne.baš.korisne savete, tipa resetuj ruter, preformatiraj USB na NTFS, probaj sa drugim USB-om (sve sam to probao i pre njihovog savetovanja).
Sledeći savet je bio da na ruter vratim neki stariji fw, bez da mi kažu koji tačno od tih ranijih?!?
Dakle, nabadaju bez da znaju gde je tačno problem. :p

Posebno zanimljivo je bilo da pri svakom nekom pokušaju nečega, drugačija "količina" fajlova je bila šerovana od strane rutera. Na USB-u je oko 3000 audio fajlova, a ruter ih je šerovao između 600 i 1500, zavisi, ko zna od čega. :d

Onda sam se ja malo igrao, i gle čuda. Kada promenim ime rutera kao media servera, pri svakoj promeni imena, on iz početka indeksira sve fajlove na USB-u, svaki put ih dodajući još malo na spisak. Nakon 3-4 promene imena, svih 3220 fajlova je vidljivo sa različitih medija player-a. Network streamer prijavljuje kada svira high resolution FLAC fajlove, ispisujući pravilno sample rate i bit depth, što znači da ih Asus samo prosleđuje dalje, ne čačkajući ih.

Kasnije sam dodao još 150 fajlova, ali sam ih dodao na USB kroz mrežu sa računara, a ne izvadi USB -> ubodi u računar -> nasnimi -> vrati u ruter. Na ovaj način, svih 150 novih fajlova je odmah bilo na spisku media servera.

Nazad
Vrh Dno