Šta je novo?

mdadm pitanja

Chex

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2000
Poena
619
Imam 2 diska koja su konfigurisana kao RAID 1. Izgleda da je bio problem sa strujom i jedan je sigurno crkao. Drugi izgleda ok. Mountovao sam ga i prekopirao podatke tako da sam barem sto se podataka tice ok. Medjutim ne mogu da podignem sistem sa njega a po meni, trebalo bi da mi podigne sistem sa ovog hard diska najnormalnije. Moje pitanje je, kako izbaciti hard disk iz raid-a i koristiti ga kao regularam disk?
A raid je konfigurisam kroz mdadm.

Verovatno nije instaliran bootloader na drajvu koji je preziveo pa zato nece da podigne sistem sa njega. Udji u rescue mode i instaliraj bootloader, ako je u pitanju grub:

Kod:
grub
grub> device (hd0) /dev/sda
grub> root (hd0,0)
grub> setup (hd0)
grub> quit

Poslednja izmena:
Nikako nisam uspeo da sredim taj disk. Ma sta ja uradio on vidi taj md0 i sa njega hoce da digne sistem. Gledao sam fstab, menjao sstem id, raskidao mdadm, update-initramfs,.. Grub nikako nisam uspeo da instaliram na sda1. Samo izbaci error da nemoze? U svakom slucaju imao sam podatke tako da sam podigao novi sistem, malo je bilo problema jer je morao postgresal 8.3 na ubuntu 14.04 ali je uspelo, na silu doduse :)

Ako kucas /dev/sda1 onda je to instalacija na prvu particiju. Medjutim da bi instalirao grub na master boot record disk-a kucas samo /dev/sda, bez brojeva.

Stvar je u tome da kada prvi put kreiras soft-raid i instaliras sistem, pri instalaciji grub bootloader ce biti instaliran samo na MBR primarnog diska, recimo /dev/sda. Soft-raid nece sinhronizavati MBR na oba diska, i samim tim grub bootloader nece biti instaliran na MBR sekundarnog diska /dev/sdb. Nakon instalacije sistema instaliras grub i na /dev/sdb, i onda nema problema, u suprotnom ako rikne primarni /dev/sda, sistem se nece podignuti jer nema bootloadera na sekundarnom /dev/sdb.

Poslednja izmena:
Ako kucas /dev/sda1 onda je to instalacija na prvu particiju. Medjutim da bi instalirao grub na master boot record disk-a kucas samo /dev/sda, bez brojeva.

Stvar je u tome da kada prvi put kreiras soft-raid i instaliras sistem, pri instalaciji grub bootloader ce biti instaliran samo na MBR primarnog diska, recimo /dev/sda. Soft-raid nece sinhronizavati MBR na oba diska, i samim tim grub bootloader nece biti instaliran na MBR sekundarnog diska /dev/sdb. Nakon instalacije sistema instaliras grub i na /dev/sdb, i onda nema problema, u suprotnom ako rikne primarni /dev/sda, sistem se nece podignuti jer nema bootloadera na sekundarnom /dev/sdb.

Hvala na objasnjenju. Za sledeci put, doduse :) . Jos mi je to palo na pamet da probam u jednom trenutku, ali nisam.

Nazad
Vrh Dno