Šta je novo?

MD walkman, ali kakav!

supernova

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
619
Ja već pitah u domaćem tržištu, ali ste mi tamo dali dvojku, pa rekoh da probam ovde.
Da li neko viđao kod nas Sony-jeve Net MiniDisc Walkman-e? Dakle, naglašavam ono "Net" u imenu, jer se značajno razlikuju od ovih "običnih". Da li ih je neko viđao, ima li nekih iskustava, i da li mogu negde da se kupe ili moram da naručujem iz inostranstva.

net md, ja ga imam, zaista divna sprava. sigurno najbolji prenosni muzicki uredjaj... a imao sam sve sto se moze imati....
u radnjama ga nisam vidjao, verovatno ga ima u sony world-u.
vise puta sam za iste vidjao oglase na www.halooglasi.co.yu pa pogledaj.
ako ti nije potreban mikrofonski ulaz slobodno uzmi i najslabiji model, potpuno radi posao a ulazenjem u skrivene menije mozes aktivirati opcije skupljih modela.

kapiram da te zanima nesto konkretnije na temu tog uredjaja.

tehnicki gledano to je klasican mini disk player/recerder. znaci koristi disketice koje su nesto malo manje od normalnog floppy-a. u normalnom modu na istu staje oko 80 minuta muzike a u lp2 i lp4 do 5 sati bez velikog gubitka u kvalitetu zvuka. ono sto je zapravo glavna prednost (net md) je vezivanje na racunar (usb 1/2) i time snimanje direktno sa cd-a ili iz mp3 fajla. i baterija provereno traje izmedju 30 i 50 sati slusanja (naravno zavisi od tipa baterije i stepena kompresija onoga sto se slusa)
net md uredjaje prave naravno sony, aiwa (verovatno po sony licenci jer su kucista i funkcije identicne) i sharp. cene uredjaja su u rasponu od 160 do 400 eura (vani) u zavisnosti od modela. jedna mini disk disketa obicno kosta od 1-2 eura... 2 eura za 5 sati muzike...diskete su naravno pisi brisi bez ogranicenja. uzasno je zgodno za duza putovanja. sa svega par disketa se pokriva jako dugo vreme sto nije slucaj sa mp3 playerima, naravno ako to nije iPod koji kosta daleko vise....
to bi bilo to, znaci ulaznica i nije toliko skupa....

hvala puno, bash me je to interesovalo :)

koliko traje upis kada se snima iz mp3 fajla?

frenchie je napisao(la):
net md, ja ga imam, zaista divna sprava. sigurno najbolji prenosni muzicki uredjaj... a imao sam sve sto se moze imati....
u radnjama ga nisam vidjao, verovatno ga ima u sony world-u.
vise puta sam za iste vidjao oglase na www.halooglasi.co.yu pa pogledaj.
ako ti nije potreban mikrofonski ulaz slobodno uzmi i najslabiji model, potpuno radi posao a ulazenjem u skrivene menije mozes aktivirati opcije skupljih modela.

U Sony World-u samo što nisu zvali obezbeđenje da me izbaci kada sam počeo da insistiram da me ne interesuju klasični MD vokmeni, već Net MD modeli, valjda su kapirali da ih nešto provociram i pominjem im familiju. Seljani.
Mislim da me najslabiji model ne interesuje jer nema daljinski, a kapiram da bi me dodatna kupovina koštala više nego kupovina jačeg modela. Daj još malo iskustava, koji tačno model imaš, kako je otporan na drmusanje, da li si imao nekih problema u povezivanju sa kompom, bilo šta čega se setiš a misliš da bi bilo korisno. E da, kakav je kvalitet zvuka u odnosu na npr. klasičan diskmen.

da ocigledno je da u sony world-u radi potpuno neobucen svet, sto je cest slucaj i na drugim mestima....
ja imam jedan od slabijih modela mislim da ima oznaku mzn 510 (nije pored mene da bih tacno izcitao). imao sam mogucnost a i nesto love da uzmem neki jaci model ali sam posle malo istrazivanja video da za ne tako malu razliku u ceni dobijam ne dobijam nesto sto bi mi posebno znacilo. inace na nekim trzistima se dobija daljinac i sa naj slabijim modelima. inace odgovara isti od sony cd-a. postoje verzije sa i bez displey-a. ja sam kasnije iz ciste radoznalosti pokusao da nadjem taj neki sa lcd-om... jasno je da kosta....
uredjaj je otporan na sva cimanja pomeranja i sl. neuporedivo bolje od bilo kakavog cd-a. kvalitet zvuka je zaista odlican. po forumima mozes procitati da neki pisu da je za neke modele nesto slabiji nivo jacine zvuke, mada kako sam uspeo da kroz koriscenje utvrdim sa ovim sto imam, tu su presudne slusalice!
povezivanje na racunar je jednostavno i nisam imao ama bas nikakvih problema (w2000). instalira se neka dva sony softvare-a. jedan je za sve moguce manipulacije a drugi za kopiranje cd-ova na md, aki si povezan na net, automatski ti skine nazive pesama. jedini zvrk je sto ono sto je snimljeno preko line-a ili mikrofona ne mozes da vratis nazad u racunar na isti nacin preko usb-a. to je neko sony-jevo s***** koje ima veze sa zastitom autorskih prava. analognim putem to ide i to bez ikakvih problema.
e sad stepeni kompresije. u normalnom i lp2 modu mislim da nema skoro nikakve primetne razlike u zvuku u poredjenu sa cd-om. na lp4 se to nesto malo oseti ali je kvalitet i dalje vise nego dobar. ja skoro da ne koristim nista osim lp4. poredjenje sa mp3-om u bilo kojoj od kompresija nije moguce. mp3 vec na 96kbps je slabiji a na 64 rekao bih skoro neupotrebljiv, sto je od prilike nekakav ekvivalent lp2 i lp4.
sto se tice prenosa mp-3 na md, nema nikakvih problema, lepo prepise id tagove. brzina prenosa traje nesto duze nego sa cd-a i zavisi od jacine procesora masine na kojoj se cela stvar obavlja. sad nisam tacno merio a posto sve to radim kod kuce gde mi je masina slabija (pII300) tesko da mogu da napravim neku odgovarajucu procenu. kada probam na necemu brzem mogu da posaljem informaciju. sa obicnog cd-a je potrebno svega par minuta.
na halooglasima ih je sigurno bilo... video sam da ima i obicnih modela. sad verovatno moras biti malo strpljiv dok ne naleti.
jos nesto ako uzimas koriscen gledaj da ima kabal. on se jako tesko nabavlja. za software nije problem dacu ti ga ja, posto je na netu do nedavno bilo nemoguce (mozda i dalje) naci nekakav driver iako se sami programi daju skinuti... a driver ide uz originalnu verziju programa... no opet neka restriktivna sony politika.
pozdrav

Ovde u Usa se moze kupiti novi Sony MiniDisk za 58 dolara, sto je nekih 45-50 evra. Nemoguce je da je u jugi toliko skuplje? Doduse ovi nemaju daljinski i ne znam za microfon ulaz ali sluze svrsi. Moj drugar je bas kupio pre dve nedelje i zaista fino radi.

amerika je uvek bila raj na zemlji kada je u pitanju kupovina elektronike bilo kog tipa. kada sam ja kupovao svoj net-md na netu sam nalazio cene od oko 100-120$, ako je to sada toliko palo, onda je to zaista neverovatno. provereno znam da je evropska cena nesto oko 200eura, sad mozda malo manje. ja sam bio iskoristio neku e-bay varijantu, u evropi su prodavali uredjaje sa americkog trzista....

Nazad
Vrh Dno