Šta je novo?

MB/CPU/VGA upgrade

• Začetnik teme Začetnik teme Vule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Jedna mala pomoć, pošto sam totalno izašao iz svega ovoga, jako slabo pratim šta se dešava, šta izlazi...

Radio bih jednu nadogradnju na postojeću konfiguraciju, menjalo bi se sledeće:

Procesor - šta uzeti, neki X2, vidim da su jeftini, 3600+ ili npr neki 4400+ ili 4600+, možda čak i 5000+ (ako se isplati, pošto nije neka velika razlika u ceni, bar koliko sam video) ili ići na Intel varijantu, 2160 ili tako nešto?

Ploča - nešto za odabrani procesor, da nema integrisanu grafiku, da bude pasivno hlađen čipset i da bude neka zlatna sredina, ne treba ništa jako, neki best buy...

Kuler - za odabrani procesor, jako jako tih i dobar, koji?

Memorija - 2x1GB definitivno, tu sam siguran, verovatno neki Transcend, svejedno...

VGA - bitno je samo da bude pasivno hlađena, igrice se neće igrati, znači neka iz niže klase, ali da ne bude baš baš krš 🙂

Ostaće mi ovaj Seagate 250GB SATA2 i ovo kućište sa ovim Chief 350W napajanjem, koje znam da ću morati kad tad da zamenim, nadam se što kasnije... I da, naravno, ostaju 112D i sve periferije...

Ne treba mi mašina za neke poduhvate, isključivo za svakodnevno korišćenje, da bude maksimalno tiha i stabilna, neće biti ni overclocka, samo da šljaka 🙂

Ako neko može i okvirne cene da napiše, bilo bi lepo, čisto da znam koliko ću morati da se pružim, ciljam da to bude što manje, a efikasnije 🙂

Unapred hvala na predlozima.

Evo i sam sebi da odgovorim, tj. da suzim izbor, nakon što sam proveo malo više vremena čitajući :smackbum:

Prva kombinacija: uzeti X2 3800+ za nekih 60-tak € i npr. Biostar TA-690G ploču za (valjda) oko 75 €

Druga kombinacija: dodati još malo love za Intel 2160 koji je valjda oko 80-tak € i Biostar 965 ploču, koja bi trebala biti oko 85 €

Treća kombinacija: dodati još malo love pa kupiti X2 5200+ za oko 115 € i staviti ga na gorepomenutu Biostar 690G ploču

Biostar 690G otvara mogućnost da se uštedi malo love koja bi inače otišla za grafičku, pošto bih se upočetku zadovoljio sa ATi integracijom, jer, kao što sam rekao, igrice ne igram, bitan mi je samo dobar 2D prikaz, na DVI... To sve znači da mi možda mogao tu razliku uložiti u brži (5200+) procesor, ili možda neki malo slabiji, 4800+ ili tako nešto, nisam siguran koji se najviše isplati sad.

Kod Intel varijante sve ispada skuplje jer mi treba i grafička, plus što već u startu dajem malo više za samu ploču i procesor...

Naravno, za 2x1GB RAM-a sam se već odlučio, tako da ovo ostaje otvoreno...

pa s obzirom na tvoje potrebe, sam si i odgovorio. AMD sa tom integrisanom plocom je ok. a u osnovi za CPU ne mozes da pogresis, ako ne radis nista zahtevno dovoljan je i 3600/3800+

naravno 2x1Gb obavezno

kuler ti je dovoljan box,tih je i dobro radi ako nema nekog extremnog OC-a

Ma ne radi se ništa jako zahtevno, standardne svakodnevne stvari, MSN, Firefox, Winamp, eMule, Apex DC i možda još po koji programčić (naravno, istovremeno), pogleda se po koji film, nareže malo diskova i u principu to je to.

Doduše, poterao bih sve to na Visti, pa će memorije sigurno trebati 🙂 a ne znam kako će integrisana grafika podneti to, a i velika je rezolucija monitora, 1680x1050, ne znam koliko to utiče... E da, jel je i dalje ista fora da se integruši dodaje memorija od RAM-a ili ima neku svoju?

Lep marketing je odrađen za taj biostar ali pogledaj ovo:
AMD Athlon 64 AM2 3800+ (ipak ima 1m keša umesto 512kb kod 3600) - 4.500,00 din
MB ASUS M2A-VM (AMD 690G, FSB HT 2000/1600, 4xDDR2 (Dual Channel, 800/667/533MHz, 8GB Max), VGA(256), 1xATA133, 4xSATA II, RAID, Graphics slot PCI-E x16, GigaLAN, 2xPCI, 1xPCI-Ex1, 10xUSB2.0, mATX, Audio 6-CH(HD)) - integrisan ATI 1250 - 4.500,00 din.
Memoriju uzmi na 800Mhz jer procesor to podržava, a ploča dual chanel na 800MHz, na ploči takođe postoji i DVI izlaz.
1GB DDR2 Transcend 800MHz - 3.500,00 din. (memoriji skače cena)

Jel ima neko kombinaciju Gigabyte GA-965P-DS3 i Intel Pentium E2160?

Vidim da su obe komponente dobile Best Buy nagradu na Bench testovima, a i nije toliko visoka cena...

Edit: Ili možda Biostar TForce 965PT?

Poslednja izmena:
Lep marketing je odrađen za taj biostar ali pogledaj ovo

Ja 'ladno nisam uopšte video ovaj post :wall:

AMD Athlon 64 AM2 3800+ (ipak ima 1m keša umesto 512kb kod 3600) - 4.500,00 din

Ako sam dobro pročitao na Benchu, L2 keš nema neki uticaj na performanse kod X2 procesora, ima onaj test Brisbane jezgra na sajtu. Mnogo mi je npr. bitnije da se on manje greje i da manje troši, jer neću biti u prilici da uzmem jako napajanje bar neko vreme, tj. ostajem na Chief 350W do daljnjeg.

MB ASUS M2A-VM (AMD 690G, FSB HT 2000/1600, 4xDDR2 (Dual Channel, 800/667/533MHz, 8GB Max), VGA(256), 1xATA133, 4xSATA II, RAID, Graphics slot PCI-E x16, GigaLAN, 2xPCI, 1xPCI-Ex1, 10xUSB2.0, mATX, Audio 6-CH(HD)) - integrisan ATI 1250 - 4.500,00 din.

Ipak sam, posle svega, odustao od integrisane grafike, pa ću najverovatnije uzeti onaj Biostar sa 560 čipsetom i MSI 7300GT, pasivno hlađenu, za početak sasvim dovoljno, a lako ću je kasnije zameniti nekom jačom, ukoliko bude potrebe uopšte.

Memoriju uzmi na 800Mhz jer procesor to podržava, a ploča dual chanel na 800MHz, na ploči takođe postoji i DVI izlaz. 1GB DDR2 Transcend 800MHz - 3.500,00 din. (memoriji skače cena)

Transcend ide sigurno, ali, zar ima neke primetne razlike između 667 i 800 Mhz? Cena se bogami razlikuje, a klokovati neću...?

Eto, posle aktivnog čitanja sajta, foruma, raznih testova i tema, došao sam do sledeće mašine, koju mislim da ću skoro sigurno uzeti:

Biostar TF560 A2+
Athlon X2 5000+ Brisbane (najverovatnije, osim ako baš ne bude škripalo u novčaniku, pa bude neki 4x00+)
CoolerMaster Hyper TX
2x 1GB Transcend JetRam DDR667
MSI nV7300GT (Silent)

Uzeću još i Creative X-Fi Extreme Audio i sve to lepo spakovati u Chieftec GX-01 sa ovim mojim 350W Chiefom, privremeno, u nadi da će izdržati bar neko vreme, dok ne skupim love pa pazarim pravo napajanje 🙂 (kad stigne onaj Corsair 450W)

Poslednja izmena:
Biostar TF560 A2+
Athlon X2 5000+ Brisbane (najverovatnije, osim ako baš ne bude škripalo u novčaniku, pa bude neki 4x00+)
CoolerMaster Hyper TX
2x 1GB Transcend JetRam DDR667
MSI nV7300GT (Silent)
Gore bih samo promenio,i tu moras da mi verujes na rec 🙂, memoriju i stavio Corsair ValueS 667 ,2x1GB ,cas5-najbolja memorija za AM2 OC do sada.
Inace taj Brisbane je super izbor,mocices da ga poteras na ~3Ghz uz mali vcore bump,a HyperTX ce da ga odlicno ohladi(mada se Brisbane i ne greje uopste mnogo,hladniji je od WIndsor-a -ovde ne mislim na lose CoreTemp ocitavanje vec na realnu temperaturu pri full load-u sa HyperTX-om).

Stavio bih i ja Corsair, ali nemam toliko dobru cenu kao za Transcend 🙂 Doduše, ne verujem da će biti više od par eura razlike, pa ću možda i da je uzmem 🙂

Hvala na savetu 😉

Jel ima neko kombinaciju Gigabyte GA-965P-DS3 i Intel Pentium E2160?

Vidim da su obe komponente dobile Best Buy nagradu na Bench testovima, a i nije toliko visoka cena...

Edit: Ili možda Biostar TForce 965PT?

Ja imam e2140 i ga-965- S3... 2.99@374x8 sve na def, posle igranja Neverwinters night 2 temperatura proc ne prelazi 45-46 C.

Nazad
Vrh Dno