Šta je novo?

Hardver MB + CPU + RAM za 650€?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Corvus Corax

Console Collector
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
915
Zdravo svima,
Odlučih da uradim upgrade računara. Okvirni budžet za matičnu ploču, procesor i RAM memoriju je 650€.

Razmišljao sam da idem na Ryzen 7 5800x, ali pošto menjam i matičnu ploču, otvoren sam za predloge. Kuler sam već odabrao i poručio - Thermalright FC-140.

Obavezno je da ima 32GB RAM memorije. Neki best buy.

Hvala unapred za predloge.

5700x , 5800 je isplativ samo u x3d izvedbi.

Ali 5800x i 5700x imaju istu cenu, zar nije bolje ići na 5800x zbog boljeg binninga? Uz to, uvek je moguće aktivirati Eco mod i na taj način dovesti 5800x na 5700x performanse.

Ako je ista cena onda 5800x. Sam si sebi odgovorio. U eko modu će imati veće klokove od 5700x zbog boljeg silikona.

slažem se. očigledno nisam u toku.

U redu, ako je 5800x najbolji izbor u tom cenovnom rangu, koja matična ploča i RAM se preporučuje?

B550 MPG Gaming Plus? B550 Torpedo? Neka treća?

Lično bih išao na MSI jer je u B550 seriji imao najbolje naponske na pločama. Meni je to prvi izbor uglavnom pored još nekih detalja ako su mi potrebni (front usb-c, broj usb portova).

-B550 TOMAHAWK, ako je ima uopšte na stanju
Ako nema Tomahawk-a može i Torpedo koja je skoro ista ploča samo bez dodatnog lan porta i RGB svetla.

-Memorjiu možeš bilo koju. Idealna bi bila 3600 CL16 memorija. Malo su skuplje. Druga varijanta bi bila 3600 CL18.

Savetovao bih ti da sačekaš novu generaciju ali sumnjam da će se uklopiti u budžet.

Lično bih išao na MSI jer je u B550 seriji imao najbolje naponske na pločama. Meni je to prvi izbor uglavnom pored još nekih detalja ako su mi potrebni (front usb-c, broj usb portova).

-B550 TOMAHAWK, ako je ima uopšte na stanju
Ako nema Tomahawk-a može i Torpedo koja je skoro ista ploča samo bez dodatnog lan porta i RGB svetla.

-Memorjiu možeš bilo koju. Idealna bi bila 3600 CL16 memorija. Malo su skuplje. Druga varijanta bi bila 3600 CL18.

Savetovao bih ti da sačekaš novu generaciju ali sumnjam da će se uklopiti u budžet.
Koliko se ja secam MSI je imao ponajbolje midrange B450 ploce, sa B550 se i nisu proslavili...

Hvala @STORM i @Alex . 👍

I ja preferiram MSI, jer me B450 Tomahawk i sad odlično služi. Od ploča će najverovatnije biti B550 Tomahawk ili B550 Torpedo. Tomahawk nema trenutno kod nas, pa bi to morao od "preko".

@Corvus Corax

Razlike izmedju B550 Gaming Plus , Torpedo, i Tomahawk su jako male i generalno neisplative

1. veci memory OC u nepotrebnom opsegu
2. 2.5Gb/2,5+1 Lan u odnosu na 1Gb
3. dodatni RGB header
4. bolja integrisana zvucna
5. nepotrebno bolji VRM (Gaming Plus je dovoljan i za 5900x, a kamoli slabije

Evo lepog poredjenja na link-u ispod (samo ces placati estetki, i/ili MSI-u podrsku ako ga gotivis xD, oba su sasvim razumljiva)

iz domacih firmi nema bolje opcije od MSI MAG B550 Gaming Plus.

Gore spomenuti Geil je 18-22-22 sto nije idealno, Patriot Viper je isto 18-22-22, Kingston renegage pomenuti je 16-20-20 ali preskup za 21740 din, posto ima da se uzme non-RGB isti KF436C16RB1/16 za 9221x2=18442 din

Poslednja izmena:
U stvari ima bolja kupovina od MSI MAG B550 Gaming Plus, MSI B550-A PRO za 10897 din (u jednoj domacoj koja ne izlazi na itsvet, ali izlazi na eponuda, samo proveri da nije Outlet, pise Bulk pa bi trebalo da je ok)

Kako bolja kad ova druga ima RGB 🤯

@Dogzilla Prema ovoj VRM tier listi, ipak su Tomahawk i Torpedo nešto bolje od Gaming Plus: https://linustechtips.com/topic/1137619-motherboard-vrm-tier-list-v2-currently-amd-only/

U našim prodavnicama ima Torpedo, tako da bi to trebalo da je naj kupovina.

Pogledaću Kingston Renegade bez RGB. Hvala!

Ovo jeste odlična ploča, gledao sam je. Ali košta 28k kod nas. Previše za ono što nudi.

U stvari ima bolja kupovina od MSI MAG B550 Gaming Plus, MSI B550-A PRO za 10897 din
Garantni rok: 3 meseca. Verovatno je neka reparirana.

@Dogzilla Prema ovoj VRM tier listi, ipak su Tomahawk i Torpedo nešto bolje od Gaming Plus: https://linustechtips.com/topic/1137619-motherboard-vrm-tier-list-v2-currently-amd-only/

U našim prodavnicama ima Torpedo, tako da bi to trebalo da je naj kupovina.

Pogledaću Kingston Renegade bez RGB. Hvala!

Ovo jeste odlična ploča, gledao sam je. Ali košta 28k kod nas. Previše za ono što nudi.
Imaš je na KP jeftinije...

Imaš je na KP jeftinije...
Opet je preskupa u odnosu sta nudi za ove MSI. + nije dobro gledati cene za KP na KP (nisu azurne). Najbolje je gledati na https://iponcomp.com/shop pa prebaciti u dinare/evre za vecinu prodavaca. Ili https://iponcomp.com/shop - 10% za odredjene prodavce.

Opet, da ne budem pogresno shvacen xD, sa estetske strane, ili ako nekom bas treba 2.5Gb LAN i slicno, ili bas hoce Asus BIOS za cackanje, sasvim validna kupovina.

Poslednja izmena:
Možda kod nas od jeftinijih 15k din msi b550 A pro,kod ugara 120e Tuf plus matx ili atx 150e..
Ram 2*16 oko 115e,dal 3200/cl16 ili 3600/cl18 dodje mu na isto..
Ako hoćeš 3600/16 mora baciš 30-35e

RAM na 3600Mbitps je neki sweetspot za Zen3.

2x16GB na 3600 je optimalno ako ne planiras da upgradujes na 64GB kasnije. 16GB moduli su u vecini slucajeva Dual Rank, a Ryzen (i Intel) se ne snalaze najbolje sa 4x Dual Rank memorijom. Verovatno bi morao da spustas frekvenciju RAMa da bi bio stabilan.

Poslednja izmena:
RAM na 3600Mbitps je neki sweetspot za Zen3.
Ako neko pita zašto:

So here's the thing about Ryzen CPUs:

Inside the CPU there are chiplets containing physical cores, those chiplets and cores are connected with each other by a system called Infinity Fabric. This Infinity Fabric has its own clock and generally you want it to go as fast as possible. The faster the clock the faster cores can exchange data with other components inside the CPU package.

Now the Infinity Fabric clock, called FCLK works best when in sync with the memory clock (which is exactly half of the Effective Memory Speed). Generally Zen2 Ryzen CPUs can do about 1800MHz FCLK, meaning you want the memory clock to also be 1800MHz, meaning you want your effective RAM clock to be at 3600MHz.

If you use a 3200MHz RAM the memory clock (also called MCLK) and FCLK has to be lowered to 1600MHz directly affecting the speed of data exchange inside the CPU.

You can technically run FCLK and effective memory clock out of sync (for example 1800MHz FCLK and 3200MHz RAM) but that would cause huge latency penalty between RAM and CPU.

If you consider this and the fact that the memory timings don't impact in game performance by much it's clear that you should prioritize faster memory clock over lower Cas Latency (CL). Meaning 3600mhz cl18 is better than 3200mhz cl16.

Also as a side note 3200mhz cl16 will have almost exactly the same latency as 3600mhz cl18 (you can calculate the difference between ram kits by dividing memory frequency by cas latency and comparing the result, 3600/18 is equal to 3200/16)

TLDR: Infinity fabric frekvencija u odnosu na brzinu rama.

S razlogom je jeftinije, u pitanju je outlet/servisiran primerak

U drugoj pise Bulk, sto mu mozda dodje samo kao maticna u obicnoj kutiji bez propratnih delova, a mozda i servisirana... ko ce ga znati...

Ja sam uzeo MSI B550-A PRO za 14k nasao covek prodaje na kp sa sve racunom i garancijom sam dobio.
Dobio sam sve normalno pakovnje kutija sve sto ide uz nju.I garancija na 36 meseci.

Nema ništa od B550 ploča, ljudi. Sve što je vredelo je rasprodato poslednjih dana.

Par porudžbina mi je stornirano, a zvao sam i mnoge prodavnice. Ostale su neke Asrock sa slabom naponskom sekcijom. Ali bio sam uporan i snašao se za MSI X570s. Malo sam probio budžet, ali ne za previše.

Javljam finalnu konfiguraciju kada mi sve bude stiglo.

Hvala za savete svima!

Vrh Dno