Šta je novo?

Hardver MB + CPU + RAM za 650€?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Corvus Corax

Console Collector
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
915
Zdravo svima,
Odlučih da uradim upgrade računara. Okvirni budžet za matičnu ploču, procesor i RAM memoriju je 650€.

Razmišljao sam da idem na Ryzen 7 5800x, ali pošto menjam i matičnu ploču, otvoren sam za predloge. Kuler sam već odabrao i poručio - Thermalright FC-140.

Obavezno je da ima 32GB RAM memorije. Neki best buy.

Hvala unapred za predloge.

Mozda je najbolje sacekati zen4 kad vec kupujes plocu+cpu+mem, eh sada da li ce to moci za 650e ostaje nam da se nadamo xD

Šta zanam, ja obično čekam da još jedna generacija izađe da platforma bolje legne. Svi imaju na početku dečije bolesti.

Stigle su mi sve komponente za koje sam se ovde informisao. Zbog promena dostupnosti i cena na tržištu za samo par dana, nisam mogao da uzmem ono što sam inicijalno želeo. Bolji procesor sam uspeo da nađem povoljnije, pa sam i tu uradio upgrade u odnosu na inicijalnu zamisao. Morao sam da probijem budžet za nešto manje od 50e, ali sam zadovoljan dobijenim.

MB: MSI Mag X570S Torpedo Max
CPU: AMD Ryzen 9 5900x
RAM: Kingston Fury Renegade 3600MHz CL16 16GB (x2)

Hvala svima na savetima, puno ste mi pomogli.

Sve sam uzeo novo, neotpakovano. CPU na KP, a ploču i RAM u domaćim prodavnicama. CPU sam našao po dobroj ceni, a za ploču sam iskoristio neke poene koje sam sakupio u Gigatronu. RAM module sam uzeo pojedinačno, jer se uhvatilo 2000din povoljnije nego da uzmem kit.

Cene se brzo menjaju. U oglasima na KP stoji jedna cena, a na upit prodavci kažu po 40% više. Malo sam imao sreće, malo sam se snašao. Zato i kažem, zadovoljan sam dobijenim za tu sumu.

Za kućište ću videti šta će biti, jer sam ga poručio u ponedeljak po jednoj ceni, a malopre vidim da je cena u HU skočila za 40e. Nadam se da je prodavac poručio na vreme, inače ostadoh bez kućišta.

U suštini, sada nije dobro vreme za promenu računara/polukonfiguracije. Za upgrade procesora da, ali za ostalo ne. Da nemam preče stvari o kojima razmišljam, osedeo bih za ovih nedelju dana dok sam sve našao, uklopio i kupio. :LOL:

Hehehe.. Sta si uzeo jos od komponenti?
Uzeo sam i kućište (Fractal Design Torrent White). Ostalo mi ostaje iz trenutne konfiguracije.

Ram si mogao i na kp,vrv isto para kit kao i te "rasparene" u radnji.Ploča ok je u domacoj radnji,kao i gpu..
Zašto bih uzimao RAM na KP po istoj ceni kao u prodavnici, kada ima 10 godina garancije kod nas? Mislim da je čak i nešto skuplji na KP.

Samo da ne bude problema sa RAMom, umeju raspareni moduli, iako identicni, da prave probleme

XPM se garantuje samo u kompletu. Ne znači da će da pravi problem ali može. U najgorem slučaju može se malo napon podići ili eventualno smanjiti brzine.

Ako je identican product code na ta 2 stapa, radice XMP bez problema.

Ja sam kupovao Kingston HyperX Fury RGB 16GB rasparene, u razmaku od godinu dana, i rade kako treba...
Jedino što sam primetio, a što nema veze sa radom memorije i što se možda i tripujem, da onaj mali natpis HiperX na RGB gornjem delu kod novije memorije nije baš na identičnoj poziciji kao na onoj memoriji koju sam kupio ranije i da je na novijoj malo "smaknut" malo više ka ova tri crna podeoka...

Ovaj gornji:
36490.jpg

EDIT: Ovo što kaže @DBraveZ kad sam kupovao gledao sam da oba budu oznaka HX432C16FB3A

Nazad
Vrh Dno