Šta je novo?

Hardver MB+CPU+M.2 nvme+PSU za ~500eur

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

jozza

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2005
Poena
845
Zdravo drugari, zamolio me sinčić da njegovom drugaru sklopim nešto za 500eur. Trenutno ima i3-4150, 16BG ddr3, neko krš napajanje (jedva 20A na 12Vgrani) i kupio je rtx2060 Super za koju sam mu rekao sa nikako ne ubada u komp dok god je staro napajanje unutra. Elem, realno je da uzme novu ploču, procesor, ram, nvme m.2 disk i napajanje pa da mu sve to spakujem. Molim za predlog komponenti. Ja nisam gadljiv na polovno, ali roditelji malog insistiraju da sve bude novo, što malo otežava uklapanje u budžet, al' ajd' da čujem ima li neko predlog? AM5 mislim da ne može za te pare (ako je malko više recite šta juriti da dodamo ako može), dok su AM4 i lga1700 "mrtve" platforme. Dajte predloge, pa da sklapam.

AM5 mislim da ne može za te pare

Ryzen 7500F/7600/7600X = 18-22K
AsRock B650M-HDV/M.2 = ~13K
Kingston 32GB 5600MHz CL36 kit = ~14K
Kingston KC3000 1TB = 11K
MSI MAG A650-BN 650W = 6.5K

~64K/550e ukupno, cene danas sa eponude.
Komponente "da ne razmišljaš", a ima lufta i da se sa minimalnim kompromisom dođe do 500e (RAM i SSD prvenstveno), ili čak i ispod (16GB RAM-a).

Za 2060 Super bi am4 (5700X, a pogotovo X3D) bio više nego dovoljan, računajući i sledeći smisleni upgrade (~nivo RTX4070), međutim ne vidim da bi značajno uštedeo (~60-70e sa 5700X) s' obzirom na baš visoku cenu (krštene) DDR4 memorije. 🙄

@cofi89 ovaj 7500F sa eponude je box ili oem varijanta? Tj da li mi treba i kuler? Ako treba šta juriti? 2060 Super je dvoventilatorska, Gigabyte Windforce, i koliko znam nije baš "kraljica tišine" kao npr Asus STRIX varijante sa tri venta, tako da nije ultimativno sa cpu kuler bude nečujan, samo bih izbegao BOX ako već mora da se kupi bilo kakav. Kakve su tu opcije "best bang for buck"? Ispao sam iz forme totalno... Poslednje što sam uzimao je neki LC 120 ARGB

Poslednja izmena:
Tray/MPK (koji na nekim slikama ima kuler 🤔 )...
Najeftiniji box je 7600 za 21200din. Međutim, koliko znam uz AM5 beše ne idu kuleri (ili idu za R5 non X)!? Proveri!
Kako god, ja nigde nisam ni čuo ni pročitao da je neko imao zamerki na Ryzen box kulere, pogotovo na R5 varijantama a još više na non-X am5 (nisu ništa posebno, ali su daleko od lošeg, u svakom smislu).

Što se aftermarket modela tiče, i ja sam skroz van toka u zadnje vreme.
No predpostavljam da ću minimalno pogrešiti ako ti kao "catch all" varijantu (a da ne košta bubreg) preporučim LC-CC-120 (2400din).
Za 7600X je više nego dovoljan (samim tim i za potencijalni upgrade CPU-a) i nije bučan.
Takođe, barem moj primerak nakon ~6 godina deluje da nije ni blizu "raspada" tj. ne primećujem ga uopšte. Mislim naravno na buku tj. ventilator koji još uvek nema nikakve simptome starosti (a radi mašina minimum 4-6h dnevno). :)

@cofi89 ovaj 7500F sa eponude je box ili oem varijanta? Tj da li mi treba i kuler? Ako treba šta juriti? 2060 Super je dvoventilatorska, Gigabyte Windforce, i koliko znam nije baš "kraljica tišine" kao npr Asus STRIX varijante sa tri venta, tako da nije ultimativno sa cpu kuler bude nečujan, samo bih izbegao BOX ako već mora da se kupi bilo kakav. Kakve su tu opcije "best bang for buck"? Ispao sam iz forme totalno... Poslednje što sam uzimao je neki LC 120 ARGB
Kad se uklapa u budzet, kad je tesno, ne gledas bas da li je graficka kraljica tisine ili ne vec da izvuces sto vise preformansi za sto manje para :)

Vrh Dno