Šta je novo?

MAYA vs 3D STUDIO MAX

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

andrejmi

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
319
Ljudi koji je bolji? KO daje bolji prikaz,profesionalniji,bolje rendreuje!!!

Nemoj se sa MAYA-OM zanositi previse je kompleksan program i spor.
Govorim iz iskustva. Uzmi MAX, on ionako sve ima sto i Maya, a mnogo je laksi
za ucenje. MAYA je pisana za timove koji cine: animatore, modelere i programere

🙂

Mislim da ti je covek jasno rekao. Ako oces da pravis crtani fiilm gde sve leluja uz vetar i talasa na kisi uzmi Maju, a ako oces da ga i dovrsis onda uzmi Max :S:

Ma ta diskusija je besmislena. Na dizajn zoni su threadovi o tome zatvarani samo tako. I jedan i drugi su odlicni i kraj price. Probaj oba i koristi onaj koji ti vise "lezi" odnosno koji ti se vise svidja. Konkretno i sa jednim i sa drugim mozes da uradis sve ali recimo MAX se prvenstveno koristi za POLY modeling a MAYA za NURBS modeling.

poz

Ovo je pricha kao AMD vs Intel, Ati vs Nvidija ili Opera vs FireFox - bilo koji program da izaberesh necesh pogreshiti.

@andrejmi: Gledano po mogucnostima programa , odgovor na tvoje pitanje je jednostavan - Maya.

Ko ne vjeruje neka pogleda Features jednog i drugog programa, i neka malo procacka po jednom i drugom. Tvrditi da Max moze sve sto i Maya, je blago receno neistina.

Maya je profesionalniji paket i kao sto neko rece na pocetku, njega koriste timovi da bi zavrsili velike projekte. Znaci nije za sire mase. Moja preporuka ti je da pocnes sa MAXom. Daleko je jednostavniji, a dovoljno je mocan da mozes u njemu skoro sve sto zamislis i ostvariti. E ako kasnije osjetis da ti je MAX malo "skucen" u nekim mogucnostima, predji na Mayu ili Softimage-ov paket...

Diskusija koji je bolji za to sto ti zelis od programa je suvisna. Pocni da radis i sam ces vidjeti da li ti nesto odgovara ili ne.

Happy rendering!

Ma BLENDER je zakon.

mozes da ga stavis na floppy pa da ga setas u dzepu 🙂

Niko? Ne zelim da zapocnem neku rivalsku maya vs max svadju, jer se to uvek zavrsi na bespomucnom copy/paste-u specifikacija oba programa, a to nikuda ne vodi....ako neko misli da je max/maya bolji neka pokaze konkretno sta to neki program (ne)moze da uradi.....

Samo sam chekao da neko kaze da je Maya bolja...
Treba shvatiti jednu stvar - najbolji program je onaj u kome se najlakshe dolazi do cilja - e sad, za neke ce to biti Maya, za druge Max, za trece Lightwave, za chetvrte Softimage, za pete Cinema 3D and so on... Hvala Bogu pa postoji tako veliki izbor 🙂

Elem, secam se kako su me smarali pre jedno 10-ak godina kako je Lightwave mnogo jachi od Max-a 1.0, pa me tako svake 2-3 godine smaraju sa nekim novim 3D programom za koji su otkrili da je bolji od Max-a. A ja za to vreme napravio karijeru i gomilu parica radeci u tom "jadnom i neprofesionalnom" Max-u 😀

Meni je profesor rekao, a bogami i ljudi koji su radili sa Max-om i Maya-m, da sto se tice pravljenja objekta, pokreta i slicnih stvari, to se brze radi sa Max-om, ali kada dodje u pitanje talasanje dlaka i slicnih detalja koji sluze da samo dopune konacan utisak, tu je Maya mnogo brza za rad. Nista o tome sta ko moze a sta ko ne. Ja licno sam samo nesto radio u mayi, ali me ceka neki malo veci rad u narednih par meseci :smash:

Vidim da se svi opredeljuju za MAX-a ili Mayu a po meni je bolje da se koriste oba.
Najbolje da čovek pre nego što počne da radi proceni projekat i na osnovu toga odluči koji je deo zgodniji za MAX a koji za Mayu.
Na primer, za neke objekte je za modelovanje zgodniji MAX a za neke Maya.
MAX je, na primer, brži i logičniji za upotrebu ali mu, u odnosu na Mayu, fale Paint Efects.
Maya sa druge strane bolje radi NURBS ali je pravi užas kada treba uz pomoć grafova da se napravi neki složeniji materijal.
Po meni, ne treba zaobići Mayu zbog Paint Efects i izuzetno dobro rešenih Fluida a sve ostalo je manje više isto.
Character Rigging je lakši u Mayi ali je animiranje karaktera 100 X bolje u MAX-u (Character studio) mada je za animiranje karaktera najbolje koristiti Motion Builder.

Ako treba napraviti tropsko ostrvo sa palmama, travom itd. onda Maya a ako vam treba geometriski određenija animacija onda MAX.

Radim i u Max-u i u Mayi. Postoje stvari koje su lakse u Max-u, i obratno. Konkretno, kada zelim da odradim neku arh. vizuelizaciju, dakle enterijer ili eksterijer bez razmisljanja koristim Max. Za vecinu ostalih stvari koristim Mayu. Tacno je da danas vecina stvari moze da se odradi i u jednom i u drugom programu, ali kada naviknete na paket Maya, postoje mnoge situacije posebno u modeliranju gde se odredjeni problemi resavaju mnogo, ne lakse vec nekako "fluidnije", postoje mnoge cake koje su na prvi pogled sitne, ali kad na to naidjete u radu, kazete "Boze, hvala ti na Mayi". Osim toga kad su se kompanije Alias i Wavefront udruzile i stvorile Power Animator koji je uz softimage i lightwave koriscen u vecini hollywood-skih projekata, reklama i spotova 3d studio je jos uvek bio DOS aplikacija cija je i prevashodna namena bila vizuelizacija i animacija AutoCad projekata.
Da je za pocetnike Max jednostavniji, to stoji. Ali mislim da vredi pokusati sa oba. Ako vam je bitan budzet uzmite u razmatranje i Lightwave.

Jel ste primetili KAD je uopste pocelo da se nasiroko i naveliko u "sirokim" masama govori o MAYI? pre chirona mayu niko nije ni pominjao (ovde mislim na ljude koji NE rade 3D), e a sad se svi pitaju sta je bolje, i sta da pocnu da rade
nek svako radi sta hoce, al posle 4 godine rada u MAX-u, kada sam otvorio MAYU prvi put (v 5.0) nisam imao pojma gde sam
sto recimo nije bio slucaj sa LW-om, znao sam gde sam al MAX je MAX 😉
otvorenost za druge formate i programe je najveca u MAX-u, tu je ceo autodesk, dfx, dwg, 3ds.....
zagor ili blek nebitno.....

A sta si ocekivao od programa koji je portovan sa linux-a (sto se primecuje u samom izgledu programa). Dobro je sto nesto ne radis i u komandnoj liniji 😛

Sta je ZARULJA

Da se ogradim od ovog shilje(nemam nista protiv coveka) Ovde pravi i jedini shilja king pin of 3d 😀 i naravno da odgovorim da ne budem off topic max i brazil ili Vray ali ti pocinjes pa ti i nije toliko vazno ali cisto da znas... poz MATORE

Ja ne znam sta da vam kazem, nemate pojma, i max i maya su ##@$%@%, ko hoce da bude profesionalan on koristi Houdini.

LJUDI :

NE POSTOJI NAJBOLJI !!!!!!!!!!

POSTOJI SAMO ONAJ KOJI KORISTIO ONOME STO VAMA TREBA.

za nekoga je 3D home architect najbolji jer brzo radio ono sto njemu treba.
Cela ova tema mi zvuci kao: do juce sam se cesao po dupetu ali sam danas resio da se bavim 3D animacijom pa sam u skladu sa ti m resio da se malo raspitam u cemu da radim 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno