Šta je novo?

Maxtor vs Western Digital ???

ne

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2003
Poena
609
Svi mozemo videti da se sada ovi Maxtori na 7200 prodaju kao ludi. Isto je bilo i pre neku godinu kada su "bili u modi" sada vec ozloglaseni Quantum lct.

Drugar ima WD 80Gb i kaze da je samo malo bucniji prilikom startovanja ali da ima 8Mb buffer (ili tako nesto) i da je ATA133. Nekako mi se cini da je WD pouzdaniji.

Koji da kupim?

Bučniji, od čega? Pazi, ja imam matrox, ali sam čitao na 100 mesta kako je WD svakako tiši. Uzmi WD ako ga ima...

ne je napisao(la):
Svi mozemo videti da se sada ovi Maxtori na 7200 prodaju kao ludi. Isto je bilo i pre neku godinu kada su "bili u modi" sada vec ozloglaseni Quantum lct.

Drugar ima WD 80Gb i kaze da je samo malo bucniji prilikom startovanja ali da ima 8Mb buffer (ili tako nesto) i da je ATA133. Nekako mi se cini da je WD pouzdaniji.

Koji da kupim?

WD. Mnogo je tisi, odprilike se necuje, ima 8 MB bafer i skuplji je (ovo poslednje mu doduse ne ide u prilog :D ).

Bane® je napisao(la):
Bučniji, od čega? Pazi, ja imam matrox, ali sam čitao na 100 mesta kako je WD svakako tiši. Uzmi WD ako ga ima...

Mislim da ti se taj Matrox nista ne cuje, posto Matroxi uglavnom nose pasivne kulere?

:d

Nisam probao taj WD ali znam da ga zestoko hvale po casopisima i tech sajtovima. Naravno, zato mu je i cena veca.

silverglider je napisao(la):
...

Mislim da ti se taj Matrox nista ne cuje, posto Matroxi uglavnom nose pasivne kulere?

A prvi koji je bio "za 3D" (mystique) nije imao ni pasivni. Ja sam na mom! mystique prihevtao jedno parce koje sam sekao bonsekom. Slicno bi izgledao i da ga je neki vrlo pijani metalostrugar sekao, al` i dan danas vrsi posao.

Zamal` da pitam od kad su to poceli u WD-u da fabricki kace ventilatore na svoje hd-ove.

ne je napisao(la):
Isto je bilo i pre neku godinu kada su "bili u modi" sada vec ozloglaseni Quantum lct.

Meni se cini i da ce neki od danas najprodavanijih modela na trzistu, za godinu-dve postati takodje ozloglaseni ovde na forumu.

Quantum nije imao jednu seriju lct diskova, vec serije lct8, lct10, lct15 a mislim i (ako se ne varam) lct20 (koja je izbacenau vreme kada je Maxtor za ~ 1milijardu$ kupio quantumov deo koji se ticao proizvodnje HD-ova).

lct8 i lct10 serije su hd-ovi koji se obrcu na 5400 obrtaja, a cini mi se i da imaju 512kb kesa
Za razliku od njih, lct15 i lct20 serije diskova se obrtala na manjoj brzini (cini mi se 4300), sto im je prilicno umanjivalo performanse, a mislim i da su imali i manji kes (za sta mi se cini da im je najvise umanjivalo performanse).

Dakle, lct nije jedna serija diskova razlicitih velicina, vec su to sasvim razlicite serije koje su (svaka od njih) u okviru svoje serije imale hd-ove razlicitih velicina.

Osloglasenost "lct serije" potice od vise stvari.

1. Neki ljudi (a po svemu sudeci ima ih poprilicno na svim stranama sveta) su imali nesrecu da im na hd-ovima lct10 serije rikne philipsov chip (ume tako da vrisne da ostavi rupu u cipu i nagori stampu u okolini).

2. Neki (drugi) su ozloglasavali lct15 i lct20 serije, kada su su ih (po brzini npr. kopiranja podataka) poredili sa drugim diskovima. Verovatno bi to cinili sa manje zestine da su imali informaciju o brzini okretanja tih diskova, i velicini njihovog kesa. Kada su bili aktuelni (lct15 i lct20) mislim da je njihova cena pokazivala jasno da se radi o uredjajima od kojih ne treba traziti brzinu. Nisam mnogo uveren da bi ovi diskovi mogli da budu ozloglaseni zbog npr. povecanog broja otkaza, u odnosu na neke druge serije hd-ova.

Ja bih sebi uzeo onaj disk (po mogucstvu 8MB kesa), za koji znam da ga ima i neki moj rodjak ili blizak prijatelj. Ako neki svisne, bice nesto jednostavniji pokusaj spasavanja podataka.

Moj drugar za svoju firmu kupio 8 Quantuma lct. (ne znam jesu li lct 8,10,15,20) i dok si trepnuo riknuli mu 7. Sve iz razlicitih serija!!

Imao sam 3 god. Quantum 15Gb lct. 10 i sluzio je super. Bio je malo bucan ali mi nije smetalo. Prodao sam ga za svaki slucaj jer evo bas sada na Benchu tip kuka kako mu je otiso jedan takav.

Dve strane iste medalje. Znam ja to.

Pravo da vam kazem, brzina i buka mi uopste nisu bitni. Ne visim za racunarom po ceo dan. Najbitnije mi je da znam koji je POUZDANIJI jer nikako ne bih zeleo da mi se pokvari posle godinu dana. Znam da je to relativno i da je pitanje srece, lose serije,... da li ce se pokvariti ili ne i da sigurnost sa tim stvarima nikada nije 100% ali kada vec kupujem pitam da li je neko negde citao, cuo ili iskusio koji bi od ova dva HDD bilo SIGURNIJE kupiti. Dakle sta kazu casopisi.

Drugar ima WD i samo kada dize sistem bucan je do zla Boga ali pri radu je O.K.

Cuo sam za "kliktanje" Maxtora.

DS9 je napisao(la):
Dakle, lct nije jedna serija diskova razlicitih velicina, vec su to sasvim razlicite serije koje su (svaka od njih) u okviru svoje serije imale hd-ove razlicitih velicina.
To je kao kad bi reko da je Fireball serija ovakva ili onakva, a to je u stvari serija raznoraznih serija koje su u svom vremenu predstavljale top IDE modele Quantum-a i nosili su isto ime, mada kako je u ovom slucaju u pitanju serija za serijom imaju one itekako dosta slicnosti, pa neki iz tog razloga sve 4 serije trpaju u isti (LCT) kosh jer su najbitnije razlike promena gustine zapisa na ploci i rpm...

...

E slušaj ti zaludni administratoru, dođi dole da malo pomogneš oko čišćenja oglasa, bolje to nego što ovde juriš ljude na lapsus :eek:

ne je napisao(la):
Pravo da vam kazem, brzina i buka mi uopste nisu bitni. Ne visim za racunarom po ceo dan. Najbitnije mi je da znam koji je POUZDANIJI jer nikako ne bih zeleo da mi se pokvari posle godinu dana. Znam da je to relativno i da je pitanje srece, lose serije,... da li ce se pokvariti ili ne i da sigurnost sa tim stvarima nikada nije 100% ali kada vec kupujem pitam da li je neko negde citao, cuo ili iskusio koji bi od ova dva HDD bilo SIGURNIJE kupiti. Dakle sta kazu casopisi.

Drugar ima WD i samo kada dize sistem bucan je do zla Boga ali pri radu je O.K.

Cuo sam za "kliktanje" Maxtora.

Pa, ono sto tebe najvise zanima, a to je POUZDANOST,oni u casopisima ne opisuju, jer ni ne mogu, a to u apsolutnim vrednostima (za pojedini primerak nekog modela) ne moze da izrazi ni proizvodjac diska (osim vrednosti za MTBF, sto je takodje uprosecena vrednost i na neki nacin spada u pretpostavku)
Za smnajivanje verovatnoce otkaza diska, ja bih birao disk koji se obrce na manjoj brzini, koji ima jednu plocu, i koji ima sto vise (8Mb) kesa. Ne bih ga vadio iz kucista radi nosenja, stavio bih dodatni ventilator da ga hladi, klimatizovao sobu na 23 stepeni Celzijusa preko cele godine, izbegavao UV zracenje,nabavio best money can buy IDE kablove, i slicno napajanje i UPS.

A i tada postoji verovatnoca otkaza,koja bi mogla da se kvantitativno izrazi.

Don`t worry, ne mozes mnogo da utices na to, budi siguran u svoje napajanje i hladjenje kucista, uzmi onaj sa 8MB kesa pa ako se primetno greje dodaj i jedan ventilator. Sigurnost podataka lezi u "drustvenoj svesti" da treba raditi backup sto je cesce moguce.
Mislim da ce se pravi odgovor na konkretno pitanje "koji od ta dva?" naci tek za koju godinu. Sada je prakticno sve jedno, osim ako mozda uzmes u obzir koji se manje greje. Ja bih birao po tome koji ima bolju podrsku preko interneta, cija firma daje iscrpnije informacije, novije firmware-e i sl. (ako oba imaju po 8MB kesa)

E da, rece da ti i buka nije bitna.
Meni licno jeste, ako se pod bukom podrazumeva i zvuk koji se cuje kada gleve upisuju/citaju podatke. Navikao sam da se dobro osecam kada cujem taj zvuk jer onda "znam" sta se desava, odnosno znam kada zaista postoji problem, sa samim diskom ili sa npr. windows-ima. Sadasnji diskovi su mi takvi da bih najradije na taskbar instalirao neki util koji simulira led hd-a., da ne bih morao da skrecem pogled ili saginjem glavu da bih bacio pogled na kuciste.

sa moje strane da kazem da ipak izaveresh WD... sa maxtorom sam imao previshe problema (i sa 40 i sa 80 gb-> malo falilo da ode u vechna lovishta)

a ako to nije problem da nadjesh mozesh da uzmes i barakudu :D

Taj western digital od 8MB cache-a JB shto J*BE je HD koji ja imam na piku neshto malo manje od godinu dana *maltene od kako je izashao*.
Shto se tiche razlike u pouzdanosti izmedju maxtora i wd-a reci cu samo jedno:
Pocrkalih maxtora : 10-15 komada od kako ja radim
Pocrkalih WD-a: 1 i to stari CAVIAR od 2.1 GB ja mislim

Uvek ljudima preporucim WD ali zapinju za Maxtora ko ludi. Za sada nisam imao crknutih iz DM9 serije pa sam i ja jedan uzeo za sebe jer tada nisam imao u ponudi WD od 60GB. DM9 i WD se chuju podjednako dok je DM8 7200 rpm ubedljivo najtisi mada crkava ko lood i on i onaj iz fireball serije 5400, 30GB posebno a i 40-ice su tu negde.

Tako da ako imate priliku da capite WD-a UZIMAJ I NE PITAJ KOLIKO KOSTA!!!!!!!!!!!

Hvala na savetima. Iz vasih komentara zakljucujem da je najsigurnije uzeti WD i to cu i uciniti. Interesuje me samo da li je pametno ustedeti koju kintu i uzeti neki manji WD npr. 40 ili 60 Gb jer sam u frci sa lovom a i 40 Gb mi je i previse za moje potrebe. Vidim da svi hvale samo ovaj WD 800JB (ili tako nesto nisam siguran ali je JB). Da li su i ostali tako dobri?

ZNAM DA SU RAZLIKE U CENI MALE ALI ZAR NIJE PAMETNIJE UZETI MANJI I SACUVATI KINTU PA AKO MI KASNIJE ZATREBA VECI MOGU OVAJ DA PRODAM I SA ONOM LOVOM STO SAM USTEDEO TADA CU ZA TE PARE MOCI DA KUPIM 120 Gb JER CE CENE PASTI !!
Na taj nacin sam na dobitku a ovako mi samo zuji nepotreban prostor na disku koji ce mi verovatno zatrebati ali sigurno ne u toku ove godine.

Dobro, ne bih bas da uzimam 30 Gb @ 5400. Ipak se to polako povlaci sa scene. Ja bih bar malo da odrzim korak sa tehnoloskim napretkom :)

ne je napisao(la):
Hvala na savetima. Iz vasih komentara zakljucujem da je najsigurnije uzeti WD i to cu i uciniti.

U svakom slucaju, bilo koji da uzmes stavi ispod neki ventilator da ga hladi.

Ljudi...?

Maxtor je najbolji poodavno ali samo zbog patentiranog software-a koji sa malim cash-eomod 2Mb radi bolje od 8 i VISE Mb.

U doba ludila za Quantum-ima Maxtor je bio majka! Ali u to doba kod nas je postojao samo Quantum i kao i danas, tragovi WD-a a najvise diskova (ne kod nas) prodavao Seagate. Onda se Pojavio IBM i puko ki tikva!

Sad je u toku ludilo za Maxtor-ima iz istog izvora kao i za Quantum-ima (nekad) jer je Maxtor kupio ne Quantuma (to je razbuco, manje vise) vec njegovu prodajnu mrezu.

Maxtor je od starta DM9 serije imao verzije sa 8Mb cache-a ali mi to nismo videli... Tek danas se pojavljuju jer verzije sa 160Gb i vise se ni ne prave sa cach-m od 2Mb koji je naravno citavih 300 Dinkica jeftiniji...

I WD je imao svojih ultra uspesnih serija ALA Quantum i IBM!
Samo Maxtor DM jos nije... Da li ce ta zaraza biti uspesna je tehnicko pitanje. Sto se tzv buke tice ja stvarno ne znam o cemu vi to. NE smeju da se cuju!!! (Ne vazi za ultra fine usi i Compe bez coolera! Jos ako se svi jave sa ovim ultra finim i klempavim onda...)

Meni su DM9 radili i na temperaturi usijanja ono kad je ovde bilo 45C u hladu sto stvarno nije za ljude a kamoli za HD!

Slazem se. Probao sam skoro sve shto se moglo i od Maxtora i od WDa i nijedan mi nije pravio probleme. O toj fantomskoj buci stvarno nemam pojma. Chujem ga samo kad se upali ali to je normalno.

dejandj je napisao(la):
Ljudi...?

I WD je imao svojih ultra uspesnih serija ALA Quantum i IBM!
Samo Maxtor DM jos nije... Da li ce ta zaraza biti uspesna je tehnicko pitanje. Sto se tzv buke tice ja stvarno ne znam o cemu vi to. NE smeju da se cuju!!! (Ne vazi za ultra fine usi i Compe bez coolera! Jos ako se svi jave sa ovim ultra finim i klempavim onda...)

E zato treba uzeti Seagate Barracudu ako cemo o tisini, vidim da je dobio pozitivne kritike.
Ako ga neko ima neka napise kako mu radi, jer bi ga mozda i ja uzeo.

Matthias je napisao(la):
...

E zato treba uzeti Seagate Barracudu ako cemo o tisini, vidim da je dobio pozitivne kritike.
Ako ga neko ima neka napise kako mu radi, jer bi ga mozda i ja uzeo.

ja sam imao neko vreme barracudu III, i mogu ti reci da je super radila i da je bila necujna. malo zaostaje sto se tice performansi, ali ako ti zivot ne zavisi od HDD, tu razliku neces ni osetiti. ove nove serije stvarno ne znam kakve su, a takve stvari se teze nalaze ovde kod nas.

DS9 je napisao(la):
...
lct8 i lct10 serije su hd-ovi koji se obrcu na 5400 obrtaja, a cini mi se i da imaju 512kb kesa
Za razliku od njih, lct15 i lct20 serije diskova se obrtala na manjoj brzini (cini mi se 4300), sto im je prilicno umanjivalo performanse, a mislim i da su imali i manji kes (za sta mi se cini da im je najvise umanjivalo performanse).

1. Neki ljudi (a po svemu sudeci ima ih poprilicno na svim stranama sveta) su imali nesrecu da im na hd-ovima lct10 serije rikne philipsov chip (ume tako da vrisne da ostavi rupu u cipu i nagori stampu u okolini).

ne je napisao(la):
Moj drugar za svoju firmu kupio 8 Quantuma lct. (ne znam jesu li lct 8,10,15,20) i dok si trepnuo riknuli mu 7. Sve iz razlicitih serija!!

Imao sam 3 god. Quantum 15Gb lct. 10 i sluzio je super. Bio je malo bucan ali mi nije smetalo. Prodao sam ga za svaki slucaj jer evo bas sada na Benchu tip kuka kako mu je otiso jedan takav.

Dve strane iste medalje. Znam ja to.

lct10 ima 256KB ,a lct20 128KB kesha i obrce se na 4200,
da crkavaju samo oni sa philipsovim chipom, ostali sa panasonicovim rade ok.

Ovi novi maxtori na 7200 nisu pozdani jer se pregrevaju, vise puta mi je
pucala fat tabela, i umeju da se blokiraju kada se pregreju- tada kada sam resetovao racunar, igla zaparala disk- gomila bad sektora.
Od 4 maxora koja sam uzeo za sebe 2 sam vracao na garanciju.
Jednostavno im u uslovima spoljne temperature od preko 30 stepeni treba dodatni kuler,
ali posle svega ima da ga i zimi drzim.

misterno je napisao(la):
...

lct10 ima 256KB ,a lct20 128KB kesha i obrce se na 4200,
da crkavaju samo oni sa philipsovim chipom, ostali sa panasonicovim rade ok.

Gresis.
lct10 serija ima 512KB kesa (ili internog bufera)
http://www.maxtor.com/en/support/products/ata/legacy/fireball_lct10/
Btw, u atachu je deo report-a kreiranog pomocu programa AIDA32, a odnosi se na lct10 (velicine 10GB) koji imam u kucistu.

Sto se tice lct20 serije, proizvodjac navodi da je taj disk Drive Class - 4500 RPM, pa bi bilo super da navedes kako si dosao do informacije od 4200 RPM

U ovom atachu je datasheet za lct20, takodje sa maxtor-ovog sajta

ima par godina odkako sam ih imao, i koliko se secam cini mi se da mi
je sandra prijavila da lct10 ima 256kb kesa, a da lct 20 ima 4200 rpm,
nisam se tad bas zanimao time i da to proverim na internetu.

izgleda da gresim ;)

Ja se nadam da ce neko ko trenutno ima lct20 proveriti sa vise programa (npr. aida32), stvarne podatke. Aida32 napominjem jer je jedini (koji sam probao) koji mi je dao informaciju o broju ploca u kucistu diska, pa mi se cini vrlo informativan (ne vezano za ovo oko brzine okretanja i kolicinu kesa).
Za sandru su se mnogi uverili da nije bas sasvim pouzdana (ne znam kakva je poslednja verzija), ali postoji mogucnost i da 4200 RPM bude stvarna cifra s obzirom da se u datasheet ne navodi da je to ekplicitna brzina okretanja vec se navodi "Drive Class [ovo bi mu doslo nesto kao PR - performance rating]".
Kolicina kesa od 512KB bi trebala da je tacna vrednost, jer je 256KB buffer koliko mi je poznato, vrlo redak slucaj kod hd-ova.

U svakom slucaju, ovaj primer dobro pokazuje da informacije i proizvodjaca, a i softvera umeju da budu prilicno diskutabilne.

&pozdrav!

4200rpm je tacna cifra.

Nije prvi put da firma za low proizvod izrazava specifikacije preko "klase". Prva specifikacije koja je kod njih stajala na sajtu je bila "sub-5400rpm class". Naravno, kada se desi da je proizvod super, onda svi navedu u rotaciju tacan podatak :)

DS9 je napisao(la):
Kolicina kesa od 512KB bi trebala da je tacna vrednost, jer je 256KB buffer koliko mi je poznato, vrlo redak slucaj kod hd-ova.

Btw, gornji navod bi neko mogao da shvati da se odnosi na lct20 seriju posto sam prethodno komentarisao nju (oko brzine okretanja), a u sustini se ovde misli na baffer lct10 serije.

Prva specifikacije koja je kod njih stajala na sajtu je bila "sub-5400rpm class".

Jos gore. Disk je bio deklasiran kao "sub-7200", tako da su ga naivnima prodavali ka 7200 rpm disk :hump: .... Marketing...

Ma zna se da je seagate najjachi, samo slushajte priche: maxtor najbolji, WD najbolji...

Vrh Dno