ne je napisao(la):
Pravo da vam kazem, brzina i buka mi uopste nisu bitni. Ne visim za racunarom po ceo dan. Najbitnije mi je da znam koji je POUZDANIJI jer nikako ne bih zeleo da mi se pokvari posle godinu dana. Znam da je to relativno i da je pitanje srece, lose serije,... da li ce se pokvariti ili ne i da sigurnost sa tim stvarima nikada nije 100% ali kada vec kupujem pitam da li je neko negde citao, cuo ili iskusio koji bi od ova dva HDD bilo SIGURNIJE kupiti. Dakle sta kazu casopisi.
Drugar ima WD i samo kada dize sistem bucan je do zla Boga ali pri radu je O.K.
Cuo sam za "kliktanje" Maxtora.
Pa, ono sto tebe najvise zanima, a to je POUZDANOST,oni u casopisima ne opisuju, jer ni ne mogu, a to u apsolutnim vrednostima (za pojedini primerak nekog modela) ne moze da izrazi ni proizvodjac diska (osim vrednosti za MTBF, sto je takodje uprosecena vrednost i na neki nacin spada u pretpostavku)
Za smnajivanje verovatnoce otkaza diska, ja bih birao disk koji se obrce na manjoj brzini, koji ima jednu plocu, i koji ima sto vise (8Mb) kesa. Ne bih ga vadio iz kucista radi nosenja, stavio bih dodatni ventilator da ga hladi, klimatizovao sobu na 23 stepeni Celzijusa preko cele godine, izbegavao UV zracenje,nabavio best money can buy IDE kablove, i slicno napajanje i UPS.
A i tada postoji verovatnoca otkaza,koja bi mogla da se kvantitativno izrazi.
Don`t worry, ne mozes mnogo da utices na to, budi siguran u svoje napajanje i hladjenje kucista, uzmi onaj sa 8MB kesa pa ako se primetno greje dodaj i jedan ventilator. Sigurnost podataka lezi u "drustvenoj svesti" da treba raditi backup sto je cesce moguce.
Mislim da ce se pravi odgovor na konkretno pitanje "koji od ta dva?" naci tek za koju godinu. Sada je prakticno sve jedno, osim ako mozda uzmes u obzir koji se manje greje. Ja bih birao po tome koji ima bolju podrsku preko interneta, cija firma daje iscrpnije informacije, novije firmware-e i sl. (ako oba imaju po 8MB kesa)
E da, rece da ti i buka nije bitna.
Meni licno jeste, ako se pod bukom podrazumeva i zvuk koji se cuje kada gleve upisuju/citaju podatke. Navikao sam da se dobro osecam kada cujem taj zvuk jer onda "znam" sta se desava, odnosno znam kada zaista postoji problem, sa samim diskom ili sa npr. windows-ima. Sadasnji diskovi su mi takvi da bih najradije na taskbar instalirao neki util koji simulira led hd-a., da ne bih morao da skrecem pogled ili saginjem glavu da bih bacio pogled na kuciste.