Šta je novo?

Maxtor Power Max "Low Level Format"

Dejan1972

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
320
Interesuje me opcija low level format u power max programu za maxtor hard diskove.Cemu sluzi ta opcija?Dali se sa tom opcijom moze isformatirati hard disk i koja je razlika u odnosu na ostale nacine npr. iz partition magic,fdisk i dr.Dali neko ima iskustva sa ovim?Radio sam oba testa i ispisao mi je da je hard disk ok ali nisam siguran za ovu opciju.Ima quick i full format.Molim sve koji imaju iskustva sa ovim da odgovore :wave:

to je fabricki format,upisuje 0 na ceo disk,a ne samo na pocetku kao sto rade ovi ostali
U principu se koristi samo kod softwerskih bad sektora

U sustini, fabricki softveri firme maxtor, powermax i maxblast su ono cime se testira ispravnost njihovih modela, ukoliko u istu niste sigurni, i ko sto rece shku moze vrlo da pomogne ukoliko se na hd-u razviju tzv. softverski bad sectori (dakle oni koji ce nestati nakon primene powermax-a) ili ukoliko vam je npr. stalo da satrete tragove podataka koji su postojali na hd-u.

Moje iskustvo je medjutim pokazalo, da iako mi npr. powermax prijavi gresku na osnovu koje mi je maxtor organizovao RMA broj preko koga sam mogao da zamenim hd - ipak je nakon visestrukog ("low level") formatiranja ispalo da je hd sasvim ok, i da radi bez problema vec godinu dana.

Elem, kod sumnjivih situacija vazi, kao i za ostale delove racunara - pre nego sto optuzite neku od komponenti za problematicnu, budite bas sigurni da ste joj ponudili adekvatnu struju i vezu (kablovi) sa ostatkom racunara.

Sto se tice formatiranja - ja npr. volim da sa powermaxom potpuno izbrisem hd koji je neko koristio, a da ga particionisem i formatiram sa maxblastom. Usput hd prodje i testove, pa sam onda siguran da je hd ok. Tada je spreman da se na njega instalira win. Sve to moze da se uradi i npr. sa pomenutim partition magicom ili fdiskom, al kako sam par puta bio neprijatno iznenadjen od strane partition magica njega izbegavam.

Nazad
Vrh Dno