Šta je novo?

Maxtor ili WD Caviar ?

MarNED

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2004
Poena
309
Kratko pitanje - Da li da uz konfiguraciju kupim:

MAXTOR 120GB, 8MB, 7200rpm, 9ms, ATA/133
WD Caviar 120GB (WD1200BB), 8MB, 7200rpm, 8.9ms, ATA/100
WD Caviar 120GB (WD1200JB), 2MB, 7200rpm, 8.9ms, ATA/100

?

Koji je kvalitetniji, Maxtor ili Western Digtal,
koji se manje cuje, manje greje ?
Ovo (makar za WD) zavisi koji trenutno imaju na lageru,
a ako postoji samo ovaj sa 2MB cacha, jel nije losa opcija ?

Hvala unapred.

p.s. S-ATA-u definitivno necu. a i ploca je ne podrzava (EPOX 8RDA+)

||NeX|| je napisao(la):
Ja samo znam da je 2MB malo.

Pa i ja znam da je 2MB 4x manje od 8, ali sta mi to vredi.
Sta taj cache na disku u stvari predstavlja ?
Jel to mozda ono, kad npr. startujem Photoshop, pa mi se
tri sata otvara ?
Ako je to TO , onda da ladno trazim sa 8?

U svakom slucaju, MAXTOR il Western Digital ?

MarNED je napisao(la):
Jel to mozda ono, kad npr. startujem Photoshop, pa mi se
tri sata otvara ?
Ako je to TO , onda da ladno trazim sa 8?

Nije baš tako... U principu uzmi disk sa 8MB keša, ali nije tragedija ni ako kupiš neki sa 2. Jeste da je to četiri puta manje, ali praktično rade isto brzo.

Poslednja izmena:
I ja imam istu dilemu. Maxtor je nekako smorio, a WD kazu da je sasvim OK za pazariti. A cena je relativno mala izmedju 2 i MB cache-a, pa svakako vredi uzeti sa 8 MB. To bi inace trebalo da bude neko dodatno ubrzanje pri ucitavanju, tipa cekas da ti ucita neku igricu ili nesto slicno, kazu u praxi nije neka velika vidljiva razlika, ali posto je HDD oduvek "usko grlo", vredi pokusati sa 8 MB modelom.
Jos samo neko da kaze jel vredi zaista WD kao sto se prica..

Generalno WD nije los proizvodjac hardova i pogotovo im je serija hardova od 80GB bila dobra,ali sto se tice hardova veceg kapaciteta tu je vec malo drugacija prica i maxtor tu ima po meni prednost i njihovi hardovi od 120GB,a jos vise 160Gb su se pokazali kao veoma dobri i njih bi mogao da preporucima.Takodje posto je razlika u ceni izmedju diskova sa 2MB i 8 dosta mala,ja mislim da bi bilo glupo ne dodati tu razliku u ceni jer su performanse diska od 8Mb ipak poprilicno bolje od onoga od 2.Nije to neka velika razlika kao sto i nije neka velika razlika izmedju npr. ATA100 i ATA133 ali je opet ima i nema razloga ne uzeti onaj od 8Mb.

Poslednja izmena:
Optimus Prime je napisao(la):
kao sto i nije neka velika razlika izmedju npr. ATA100 i ATA133 ali je opet ima

Ajde molim te objasni nam razliku između ATA100 i ATA133... i koliko je ovaj drugi standard brži? :trust:

zeleni_zub je napisao(la):
Ajde molim te objasni nam razliku između ATA100 i ATA133... i koliko je ovaj drugi standard brži? :trust:

Vidim da ovde moram da prevodim sta sam rekao,ali dobro.Dakle rekao sam da je razlika izmedju ATA133 i ATA 100 mala pa ljudi opet uzimaju ATA133.

zeleni_zub je napisao(la):

Sorry za isti post, comp mi se zaglavio, pa sam tek posle pola sata pritisnuo dugme za slanje opet :) :) :)

Sta sam hteo ?
A DA!
Razlika zmedju 100 i 133. Koliko sam ja vrsljao po netu, uglavnom po stranim sajtovima, video sam neka pisanja ...
Teorijski, ATA100 je prenos od 100MB/sec, samim tim ATA133 - 133MB/sec,
sto cak i teorijski nije mnogo vise, a kako kazu u praksi se apsolutno skoro ni ne oseca. Ukoliko je neko vlasnik ATA100, nema nikakve potrebe da ulaze u ATA133, vec je bolje da saceka da se S-ATA malo 'unapredi' sto se tice kontrolera i diskova i svega toga vec, pa da se prebaci na njega, jer je to ipak nesto novo, a uskoro i odlicno (doduse u buducnosti, kad se lagerisane ATA100/133 prodaju :) )
S-ATA ma isto teorijski protok od 150MB/sec ...

I tako ... To je ono sto sam JA ctao (ponavljam da je ovo samo preneseno iz tih tekstova, a ne MOJE znanje i iskustvo).
Uzgred, imao sam prilike da i vidim SATU na delu na KT600 ploci (Asusovoj) koja je poznata po problemima sa SATOM, tako da se na njoj S-ATA i nije bas proslavio (Maxtorova verzja), dok je 100Maxtorova, na drugovoj KT400 ploci solidno radila izvesno vreme, dok nije prolupala (a inace se i dooosta zalio na buku koju je Maxtor ispustao, a posle zamene za WD - sve radi ko podmazano) ... Opet prenosim tudja iskustva ...

Ako sam ikome ista pomogao, MNOGO MI JE DRAGO!!!
p.s. sorry opet za stari post.
CAOS!

Poslednja izmena:
JOOOOOOOOOJ izvinte, ja malo povrsno preleteo preko thread-a, pa mi se ucinilo da neko stvarno pita za ata100/133 razliku ...

A bas JA naso da pricam ... :(

Ups! Povlacim rec.

Vidi se da sam laik duz dibidus! :d

MarNED je napisao(la):
Kratko pitanje - Da li da uz konfiguraciju kupim:

MAXTOR 120GB, 8MB, 7200rpm, 9ms, ATA/133
WD Caviar 120GB (WD1200BB), 8MB, 7200rpm, 8.9ms, ATA/100
WD Caviar 120GB (WD1200JB), 2MB, 7200rpm, 8.9ms, ATA/100
Ja sam sebi pre neki dan kupio WD1200JB (okrenute su ti oznake, on ima 8MB cache a 1200BB ima 2MB i ne stiže u poslednje vreme), najviše zbog 3 godine garancije. Nisam ništa merio, a buke i pregrevanja nema. Platio 6200 din u Imtel prodavnici.

Kada se porede dva diska koja su prakticno ista, a razlikuju se samo u kolicini kesa - brzi je ovaj sa 8MB, naravno. Medjutim, ako se radi o diskovima sa razlicitim gustinama zapisa po ploci, moze da se desi da je noviji disk, sa 2MB i vecom gustinom zapisa brzi od onog starijeg diska sa 8MB i manjom gustinom zapisa.

Dakle, necu navijati u ovom slucaju ni za jednu firmu - pogledaj prvo serije diskova prema starosti, pa onda uporedjuj diskove iz iste generacije.

silverglider je napisao(la):
Kada se porede dva diska koja su prakticno ista, a razlikuju se samo u kolicini kesa - brzi je ovaj sa 8MB, naravno. Medjutim, ako se radi o diskovima sa razlicitim gustinama zapisa po ploci, moze da se desi da je noviji disk, sa 2MB i vecom gustinom zapisa brzi od onog starijeg diska sa 8MB i manjom gustinom zapisa.

Dakle, necu navijati u ovom slucaju ni za jednu firmu - pogledaj prvo serije diskova prema starosti, pa onda uporedjuj diskove iz iste generacije.

Kako se to gleda (gustina zapisa), kod Maxtor-a konkretno? Koje su oznake i kolike su razlike u performansama?
:wave:

Odes na sajt proizvodjaca i pogledas tehnicke specifikacije bas za disk koji te interesuje. Pazi - za konkretan disk prema oznaci, ne za seriju. Tako recimo WD 80JB i 250JB imaju isti broj ploca, a malcice i drugacije performanse koje se po testovima u tabelama daju sasvim jasni primetiti.
80GB po ploci bi danas trebalo da je neki minimum na koji treba ici, a da moze da se priusti (Raptor je posebna prica). Polako cekamo 100GB da sidje u narod, a i uskoro i prve diskove sa 133MB po ploci. Ako u specifikaciji ne pise koliko ima gustinu po ploci, onda najcesce pise koliko ima glava odnosno ploca - ako kapacitet znas, matematika je jasna.
Takodje, mislim da je na primer WD pakovao stare JB diskove sa 60GB po ploci, pa onda presao na 80GB. Moz' i to da se desi - u tom slucaju treba samo ostaviti provereni datum prelaska ovde na forumu. A prilikom kupovine se datum proizvodnje vidi na disku i bez da se 'kesica' cepa - dakle, bez da mora da se otpakuje (osim ako se radi o retail hdd-u u kutiji, sto sumnjam da ima po Srbiji).

Slicno je i kod Maxtora. Ranije su koristili 60GB po ploci (DM9+ serija), a negde u avgustu prosle godine potpuno presli na 80GB po ploci, pa se tako na primer pojavila nova serija 80GB diskova sa samo jednom plocom koji su bili tisi, manje se grejali i bili nesto brzi, a razlikuje im se verzija firmware-a, pa se po tome mogu lako prepoznati (YAR41BW0)...

Jeste i njima redom crkava smooth L7250 1.2 koji i kad zamenis nece da radi.
I uopste ne mogu da provalim sta im je ali kad crkne onda crkne do bola. Ali su im mehanike znatno bolje od ranijih VWO.
Nikola

Crni je napisao(la):
Slicno je i kod Maxtora. Ranije su koristili 60GB po ploci (DM9+ serija), a negde u avgustu prosle godine potpuno presli na 80GB po ploci, pa se tako na primer pojavila nova serija 80GB diskova sa samo jednom plocom koji su bili tisi, manje se grejali i bili nesto brzi, a razlikuje im se verzija firmware-a, pa se po tome mogu lako prepoznati (YAR41BW0)...

Da rezimiramo:
Govoris o 80Gb diskovima (...prosle godine potpuno presli na 80GB po ploci...), sto znaci da su "prvi" 80Gb diskovi bili sa 2x40Gb plocama, dosta se grejali (ovoga se i ja secam)... "Ovi noviji" imaju 1x80Gb plocu, (ne)znatno su brzi, (dosta se) manje greju?
Konkretno, meni paznju privlaci 160Gb disk sa 8Mb Cache-a (prvenstveno Maxtor). Jel ovde postoji samo 1 "verzija" = 2x80Gb? (kako uklopiti ploce sa 60Gb, 40Gb ne mogu da verujem da su koristili [4x40Gb])
BTW, mislim na ATA verziju.

SuperStarr je napisao(la):
Da rezimiramo:
Govoris o 80Gb diskovima (...prosle godine potpuno presli na 80GB po ploci...), sto znaci da su "prvi" 80Gb diskovi bili sa 2x40Gb plocama, dosta se grejali (ovoga se i ja secam)... "Ovi noviji" imaju 1x80Gb plocu, (ne)znatno su brzi, (dosta se) manje greju?
Konkretno, meni paznju privlaci 160Gb disk sa 8Mb Cache-a (prvenstveno Maxtor). Jel ovde postoji samo 1 "verzija" = 2x80Gb? (kako uklopiti ploce sa 60Gb, 40Gb ne mogu da verujem da su koristili [4x40Gb])
BTW, mislim na ATA verziju.
Upravo tako, s tim da se nisu koristile 40GB ploce, nego 60GB, 68GB i 80GB, a kad su resili probleme sa 80GB po ploci kompletna serija je presla na tu gustinu.
Sto se 6Y160P0 diska tice (160GB PATA sa 8MB kesha), on ima 2x80GB ploce, a poredjenja radi, evo ti transferi za 160GB diskove sa 60GB, 68GB i 80GB plocama redom:
http://www.storagereview.com/benchimages/6Y160P0_60_str.png
http://www.storagereview.com/benchimages/6Y160P0_68_str.png
http://www.storagereview.com/benchimages/6Y160P0_80_str.png

sve je to lepo, ali ja i dalje ne znam sta da uzmem - maxtor ili WD 120 GB...

po meni je bintije da uzmes sa 8MB cache-a nego da se mucish izmedju Maxtor ili WD! :)

Posto ces u realnom zivotu tesko da primetis brzinsku razliku izmedju WD 120/8 i Maxtor 120/8, neka ti presude stvari kao sto su duzina garancije. Ako im je garancija ista, pogledaj po sajtovima kao sto su recimo storagereview.com druge karakteristike - koliko se greje ili koliko je tih disk.

nesto sam kontao, izgleda se vise isplati 160 GB (maxtor posto cene za WD nisam nasao)
Prostora nikad na pretek, pa za 10 jura vise moze da se dobije 40 GB extra.

@ Administrator: Naravno da cu uzeti sa 8 MB

Znam da nije tema ovde, ali apsolutni shampion odnosa "cena / sta dobijam za nju" je Samsung 1604N; apsolutno tih, apsolutno 'ladan (po testovima jedan od najhladnijih i najtisih diskova - ako se ne varam tisi i od barakude), sa 2MB lupa shamare ne malom broju 8MB-tnih diskova, a kosta kao prosecna 120-tica (barem ovde). Dodatni plus - jako mali broj reklamacija. Nakon svih WD-ova, Maxtora, Seagatova koje sam imao, Samsungova P80 serija me oborila s nogu. Nakon pocetne debele sumnjicavosti, pogledao sam par reviewova po netu i odlucio se da uzmem jedan, posto mu je cena vrlo pristojna. Prvo sam strpao taj 1604N u kucni (file) server i prijatno se iznenadio. Onda sam uzeo model sa 8MB za radni racunar (1213N=120MB, 1614N=160MB) i jos prijatnije se iznenadio :) Steta sto za sada ne prave vece kapacitete od 160MB, ali kome ovi kapaciteti pasuju, moja iskrena preporuka.

Osim sto ces u nasoj divnoj zemlji traziti tog samsunga viskom :p
Preporuka, od raspolozivog, uzeti Hitachi, npr. 200GB 8MB, ili Maxtor 160GB.

Love Hunter je napisao(la):
Prostora nikad na pretek, pa za 10 jura vise moze da se dobije 40 GB extra.
uh pa nisam siguran da se baš za 10e može napraviti razlika od 40 GB !
:trust:

HDD 120.0Gb Maxtor DiamondMax +9, 7200rpm, 8MB 82.00
HDD 160.0Gb Maxtor DiamondMax +9, 7200rpm, 8MB 92.00

:)

^ vidi cena!!!
ej a ja nasao jos jeftinije 120-ke ali i 160-ke ali nikako razliku od 10e!!!

>120 GB Maxtor, 7200 rpm, 2MB 72.50e Microsystems
011/32.83.007
>MAXTOR 160 GB 7200 8 MB kes ATA 133 85.00 PC Project d.o.o.
011/190.029
mada nisu DiamondMax doduse! :)

Vrh Dno