Šta je novo?

Maxtor i tisina?

djuk

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
630
Imam Maxtor 6L040J2 od 40GB na 7200 obrtaja.
Cuo sam da postoji nako programce koje malo obori performanse HDDa ali zato on bude znacajno tisi. Na sajtu Maxtora sam tragao za tim ali nista nisam nasao. Da li neko nesto zna o ovome?

Naravno - programcic se zove Acoustic Manager. Probaj da ga nadjes na Maxtorovom sajtu, jer sam ga ja odatle skinuo. U slucaju da nemas srece, ja cu ti poslati.

Amon_Ra je napisao(la):
Naravno - programcic se zove Acoustic Manager. Probaj da ga nadjes na Maxtorovom sajtu, jer sam ga ja odatle skinuo. U slucaju da nemas srece, ja cu ti poslati.

tamo nista nisam nasao. pricaju o Quiet Drive Technology i o tihim diskovima ali program nisam nasao.

U poredjenju sa diskom na 5400 obrtaja ovaj moj se bas cuje

U "nesretna" vremena dok sam imao Maxtor-a probao sam sa tim da se igram i ne pomaze bas mnogo. Maxtor uvek kako god okrenes krlja i drlja :(

Sto ne znaci naravno da su losi...ali ako hocete apsolutnu tisinu + bolji kvalitet (ili u najmanju ruku isti) kupujte samo Seagate i WD (Barracuda odnosno BB serije)

drapin je napisao(la):
Sto ne znaci naravno da su losi...ali ako hocete apsolutnu tisinu + bolji kvalitet (ili u najmanju ruku isti) kupujte samo Seagate i WD (Barracuda odnosno BB serije)

Jes, ali barracuda je sporija od maxtora, a ibm ja licno ne bih kupovao zbog onih otkazivanja, ali to ne mora da znaci...

Pazi ovo...

... programce za "tishinu" su sklonili sa sajta. A iskreno, i nije bilo nesto efikasno, jer JESTE pokazivalo da je disk u "silent" modu, ali ne i da je u najglasnijoj verziji istog!!
Na IBM-ovom sajtu postoji programce, "ibmftool-install.exe", radi sa bilo kojim diskom koji podrzava ove opcije, iako je naravno pravljen za njihove hardove:D
Budi oprezan prilikom koriscenja, mada ako pazljivo citas uputstvo(program pravi butabilnu disketu, sa svim potrebnim), i znas engleski, ne mozes da zabrljas.
Ovaj program definitivno STVARNO funkcionise, samo smanji nivo buke na najtise, 192 je cifra na skali.
Sto se tice performansi, nisam primetio neku degradaciju u radu, mada sinteticki testovi kazu da postoji(nije velika). Ipak buka je primetno manja.

Geek_master je napisao(la):
Jes, ali barracuda je sporija od maxtora
daj molim te, par stotina kb u sekundi, razlika se ne primecuje... barakuda rula, totalno se necuje...

Miroslav je napisao(la):
daj molim te, par stotina kb u sekundi, razlika se ne primecuje... barakuda rula, totalno se necuje...
Tacno - razlika u performansama ( ako je uopste ima - sto je veliko pitanje ) je totalno neprimetna a razlika u zvuku i opstem utisku pri upotrebi je dramaticna !
Barracuda jednostavno uliva poverenje :)

Posle izuzetno povoljnih iskustava sa Seagate i WD, ja barem nikada vise ne bih uzeo nista drugo, pogotovo ne Maxtor - IBM, da ne gresim dusu, nisam nikad ni probao ni posedovao...

drapin je napisao(la):
...Posle izuzetno povoljnih iskustava sa Seagate i WD, ja barem nikada vise ne bih uzeo nista drugo, pogotovo ne Maxtor - IBM, da ne gresim dusu, nisam nikad ni probao ni posedovao...

eto sta su ti subjektivna iskustva, moja su nesto drugacija

meni su wd diskovi od 2,5 gb crkavali u velikom broju, pre jedno 2 god.
zbog toga se je razvilo izvesno subjektivno nepoverenje prema wd diskovima
dodje vreme za nabavku, procitam testove novih hd, dam wd jos jednu sansu kad ono:
nov novcijat wd 80gb serija jb sa 8 mb cache koji mi je bio u mashini na poslu 2 dana vracen na reklamaciju zbog velikog zagrevanja i onog metalnog zvuka kao kad radi cirkular (testera).
umesto njega sada je u mashini 80 gb maxtor diamondmax plus 9, savrseno radi.

drapin je napisao(la):
U "nesretna" vremena dok sam imao Maxtor-a probao sam sa tim da se igram i ne pomaze bas mnogo. Maxtor uvek kako god okrenes krlja i drlja :(

Nije tacno, kod mene je dosta utisalo hard. Ko zna koji si ti model imao... Acoustic Manager radi odlicno!

Amon_Ra je napisao(la):
Nije tacno, kod mene je dosta utisalo hard. Ko zna koji si ti model imao... Acoustic Manager radi odlicno!

Voljan sam da ga probam, a posto ga na sajtu vise nema, molim te posalji na mail.

Da li si primetio osim smanjivanja buke bilo kakve druge promene pri radu?

Miroslav je napisao(la):

Koliko se ja secam, na testu na benchu, razlika je bila opipljiva. Inace, seagate rula...

Geek_master je napisao(la):
Koliko se ja secam, na testu na benchu, razlika je bila opipljiva. Inace, seagate rula...

da se ne bi prepirali koji je najbrzi, da se razumemo, sa ovim Maxtorom sam zadovoljan jedino se non-stop cuje galama, ne samo kada radi, to je zanemarljiva promena u zvuku. Jednostavno, on non stop zuji i ima neki pisak visoke frekvencije, kada ga iskljucim buka se primetno smanji, cuje se samo galama od PCa koja je isto velika - Athlon 1800+ i Speeze Raptor satro tihi kuler

djuk je napisao(la):
da se ne bi prepirali koji je najbrzi, da se razumemo, sa ovim Maxtorom sam zadovoljan jedino se non-stop cuje galama, ne samo kada radi, to je zanemarljiva promena u zvuku. Jednostavno, on non stop zuji i ima neki pisak visoke frekvencije, kada ga iskljucim buka se primetno smanji, cuje se samo galama od PCa koja je isto velika - Athlon 1800+ i Speeze Raptor satro tihi kuler

O tome smo razglabali vec x puta: to je buka onih 7200ppm(lezajevi, ploce...). I tu APSOLUTNO nema pomoci.
A sto se tice krkljanja, definitivno najbolje pomaze IBM-ov programcic.

BokiPK je napisao(la):
O tome smo razglabali vec x puta: to je buka onih 7200ppm(lezajevi, ploce...). I tu APSOLUTNO nema pomoci.
kako nema? resis problem ako uzmes barakudu :D :D :D

djuk je napisao(la):
Voljan sam da ga probam, a posto ga na sajtu vise nema, molim te posalji na mail.

Da li si primetio osim smanjivanja buke bilo kakve druge promene pri radu?

Hard radi malko sporije, ali se to jedva oseti. Daj mi mail pa cu ti poslati.

alexa je napisao(la):
Ili npr. Maxtor DM +9 koji je takodje necujan u idle time-u.
u idle time-u? pa meni se barakuda ne cuje kad defragmentiram disk :D :D :D

Miroslav je napisao(la):
u idle time-u? pa meni se barakuda ne cuje kad defragmentiram disk :D :D :D

Ima npr. i onih koji vole da cuju disk u seektime-u (povratna sprega da se nesto desava pri npr build-ovanju velikog projekta).
A Seagate ne volim jos vremena 286-ca, pa to ti je. A i u ovoj IBM NetVista-i na poslu ne cuje se identicno kao da sam i ugasio comp tj isto toliko brzo i radi.
Ovo je samo moje misljenje i ne otvaram polemiku na temu Seagate vs Maxtor.

Pozdrav!

Vrh Dno