Šta je novo?

Maxtor (DM9) daje cudne zvuke

olfrud

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
619
Lm. Drugar mi je pre izvesnog vremena uzeo Maxtor DM9 7200 80GB. Hard radi dobrom, medjutim sa vremena na vreme (najcesce prilikom kopiranja) se cuju veoma cudni, i zabrinjavajuci zvuci. Ne bi to mene zabrinulo, nego kupio sam i ja takav hard, pa su se isti zvuci i kod mene poceli pojavljivati:)D). Zna li neko o cemu se radi, i da li je to cesta(normalna) pojava?

I meni se javlja na istom hardu piskav zvuk nalik na sistanje (tsssssss)!

Pre bi se reklo da je nalik na neko udaranje....something on metal...

da li je neko negde na netu naisao na (ne)zvanicno objasnjenje sta je to???
i zasto se javlja..

inace da kucnem u drvo( kuc,kuc,kuc) radi kao zmaj..
odlican disk....

Izgleda da je svaki DM9+ takav u Srbiji...(i Crnog Gori :))

Calibra 4WD je napisao(la):
I meni se javlja na istom hardu piskav zvuk nalik na sistanje (tsssssss)!

Pa, to se cuje kad se turbo ukljuci, i onda kad se zavrti...
Sasvim normalna pojava. cheers

To je izgleda normalna pojava.Izgleda je fazon u tome sto DM9+ ima hidrodinamicko leziste.Meni se recimo cuje jedno 5-6 puta po ukljucivanju zvuk najpriblizniji onom kao kod starih diskova kad se resetuje racunar (nesto kao zvuk na spikeru kod brojanja rama samo mnogo mnogo tise, morate prineti uvo ka disku da bi se culo) !!
MISLIM DA JE TO POVEZANO SA POSTIZANJEM ODREDJENE TEMPERATURE ULJA U LEZISTU.Samo na optimalnoj temperaturi ima zeljenu viskoznost, dakle nista strasno Maxtor je to predvideo, a trajnost bi trebalo da je bolja od obicnih lezista koja su se do sada koristila!
Pozdrav svima i bez panike :wave;
P.S. Hidrodinamicka lezista su neophodna za postizanje mirnijeg i pravilnijeg rotiranja ploca diskova sa sto manje radijalnog bacanja koje je nepozeljno kod diskova velike gustine zapisa po jednoj ploci : DM9+ ima 60GB 1 PLOCU, 80 GB 2 PLOCE, 120GB=2x60GB dakle dve i 160GB=2x80GB dakle dve :)

GoranM je napisao(la):
To je izgleda normalna pojava.Izgleda je fazon u tome sto DM9+ ima hidrodinamicko leziste.Meni se recimo cuje jedno 5-6 puta po ukljucivanju zvuk najpriblizniji onom kao kod starih diskova kad se resetuje racunar (nesto kao zvuk na spikeru kod brojanja rama samo mnogo mnogo tise, morate prineti uvo ka disku da bi se culo) !!
MISLIM DA JE TO POVEZANO SA POSTIZANJEM ODREDJENE TEMPERATURE ULJA U LEZISTU.Samo na optimalnoj temperaturi ima zeljenu viskoznost, dakle nista strasno Maxtor je to predvideo, a trajnost bi trebalo da je bolja od obicnih lezista koja su se do sada koristila!
Pozdrav svima i bez panike :wave;
P.S. Hidrodinamicka lezista su neophodna za postizanje mirnijeg i pravilnijeg rotiranja ploca diskova sa sto manje radijalnog bacanja koje je nepozeljno kod diskova velike gustine zapisa po jednoj ploci : DM9+ ima 60GB 1 PLOCU, 80 GB 2 PLOCE, 120GB=2x60GB dakle dve i 160GB=2x80GB dakle dve :)

Izvinjavam se zbog greske 80GB=1 ploca :)

ne znam za ulje ali moj DM9+ je znatno glasniji u radu od DM7....mislim hard radi bez problema ali urla samo tako!!!!!!!!!!??????

Zavisi koliko je presao, mozda je vreme da mu zamenis ulje
Ili naravno da kupis ulje, pa da odneses u servis da oni zamene.
:) :D :p :wave;

ne stvarno.....DM9+ mi je star oko mesec dana.....a stvarno je primetno glasniji od DM7!!

Poz!!

ja sam imao dva tri primerkaod 80gb do sad u svom kompu u jednom trenutku kad su dva odjedared bili unutra culo se stvarno nesto cudno - kao da pada kisa napolju i kapljice udaraju u oluke. al dobro - i jos nesto mi je cudno kad izgasim racunar prvo se cuje jedno fiju kad se zaustavljaju ventilatori a onda 30tak sekundi kasnije izgleda da se cuje jedno visokofrekvento fiju sa harda ... ma to tako sve treba izgleda

Vrh Dno