Šta je novo?

Maxtor D740X vs. IBM 120GXP

Calimero

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
609
Dvoumim se izmedju ova dva diska. Sto se tice brzine, tu su negde - po testovima na Net-u. E sad, protiv Maxtora je to sto u firmi gde moram da pazarim disk (posto imam neke pare "zarobljene" kod njih) imaju samo varijantu sa kuglicnim lezajem i ne znaju kada ce nabavljati sa fluidnim lezajem (a ja bih radije ovu varijantu), a protiv IBM-a je to sto je cuven po crkavanju koje je navodno otklonjeno sa ovom novom serijom 120GXP (doduse, to su rekli i za seriju 60GXP ali se pokazalo da je i ta serija crkavala skoro kao i 75GXP). Cena im je gotovo ista, s tim sto IBM ima i 3 godine garancije.

Sta uzeti? Da li neko ima predlog za neki drugi disk od 40GB (WD, Seagate)?

Koliko ja znam , u yu nije moguce nabaviti Maxtora sa fluidnim lezajem . Mislim da je ovaj disk sasvim ok i vjerovatno bih se prije odlucio za njega nago za bilo koji drugi /osim Sigejta, naravno/ .

Ili mozda WD sa 8Mb kesa?

Jel neko osim mene probao Caviara 40Gb 7200? Verujte mi na rec, u realnom radu je oko 20% brzi od maxtora D740X.
Fantastican je.
Jedino sto ne radi na svim plocama :(

Darko je napisao(la):

Jel neko osim mene probao Caviara 40Gb 7200? Verujte mi na rec, u realnom radu je oko 20% brzi od maxtora D740X.
Fantastican je.

Ne verujem ti. Sanse nema da je toliko brzi. Mozda u nekim testovima, ali u realnom radu, ne verujem...

Matador je napisao(la):
Koliko ja znam , u yu nije moguce nabaviti Maxtora sa fluidnim lezajem . Mislim da je ovaj disk sasvim ok i vjerovatno bih se prije odlucio za njega nago za bilo koji drugi /osim Sigejta, naravno/ .

Ima nekoliko ljudi/firmi koji su ga nabavili...

Pogledaj druge postove na Maxtor temu!

Darko je napisao(la):

Fantastican je.

Sa kojim plocama ne radi? Nema sanse da je brzi od 10% u realnom radu, e sad ima negde gde je brzi i 50%, a negde su isti. Pozdrav.

Misko je napisao(la):
Sa kojim plocama ne radi? Nema sanse da je brzi od 10% u realnom radu, e sad ima negde gde je brzi i 50%, a negde su isti. Pozdrav.

Naravno!
SVE sto staje u cache je ubi boze brze!
Sve resto...???

Glasam za maxtor D740X disk nije los moj komsija ga je kupio, doduse moram da kazem da je prvi pravio neko cudno zujanje i krckanje pa u toku formatiranja particija na njemu, ali kada je taj primerak zamenio sve je mnogo bolje.

Imam WD300 BB, 30 GB iz trenutno najbrze WD-ove serije i ne vidim da je nesto extra brz. (ako se izuzme Special Edition koji ne postoji u malim kapacitetima).

Mislim, na nivou je ostalih 7200 obr/min diskova koji se trenutno prodaju, mozda je negde brzi negde sporiji, ali ukupno, nije brzi 20% od Maxtora sigurno.

Da ne moze da bude nesto extra jasno govori i podatak da je ova serija izbacena pre vise od godinu dana. Tamo negde sa Quantum AS-om, Maxtor DiamondMax-om 60 Plus i IBM GXP60

Pozdrav!

Nisam mislio na stari WD.
Ne znam oznaku nove serije; ali raspitacu se pa cu vam javiti. I dalje: Glava na panj da je brzi 20% od maxtora. Znam. Ja imam D740x. Da vidite samo kojom brzinom instalira i startuje win (na istim masinama). Fantasticno.
Kopiram sadrzaj jednog hdd-a na drugi. Red velicine 17-18 gb.
osetno manje vremena je trebalo WD-u, nego maxtoru.
Da ste me pitali do pre godinu dana sta mislim o western digitalu, ne biste voleli da cujete odgovor. Sada je totalno druga prica. Odusevljen sam. ETO.

BTW, isti WD je i skuplji nekih 10-tak maraka od svoga rivala D740X...

I da ne bude da ga samo hvalim - nedostaje mu podrska za ATA133 standard.
Dakle radi SAMO <=ATA100. Steta. :(

Ne vidim problem sto ne podrzava ATA133 jer je ATA133, naravno, kompatibilan nanize. A da je 20% brzi to je neki tvoj trip!!! I kako to da ne radi na nekim plocama?Da li mislis na novije ploce?

http://www.westerndigital.com/products/products.asp?DriveID=8

To je najnoviji WD-ov 40 GB disk, model 400BB (oznaka serije je XX0BB (xx- velicina u GB)).
Ako imate najnoviji, imate taj.

A, kao sto rekoh, ja imam WD300BB, isto to samo od 30 GB.

Ponavljam, Brzina mene licno ne impresionira previse.
Daleko od toga da je spor, ja sam ultra zadovoljan ovim WD-om, uostalom u svom racunaru samo WD i gajim (Quantum i IBM tesko da mogu i da pogledam), ali moram da kazem da ovaj WD nije tako dobar kao sto neki od vas kazu.
Sasvim u rangu ostalih 20 GB po ploci-7200 obr/min-2 MB cache diskova.

Pozdrav!

Ma ovde se govori bar ja govorim :D o WD-u sa 8 Mega kesa.

Misko je napisao(la):
Ma ovde se govori bar ja govorim :D o WD-u sa 8 Mega kesa.

Takvi postoje u kapacitetima od 100 i 120 GB.
Tvoja prica dakle nema previse smisla kada se ovo uzme u obzir,
:)

Pozdrav!

Ne radi na nekim starijim (manje kvalitetnim) plocama za PI, PII i K61/2/3.

Ortak ima neki stari chaintech za celeron; na njoj ne radi...

A 20% nije trip, vec cinjenica. Nabavi HDD, probaj pa ces videti. Nemoj da pricas u prazno... Nije uctivo. A stara serija; kao sto Sasa kaze 300BB je za dlaku sporija od maxtora D740x; dok je nova osetno brza.
Mozda nije 20% mozda je 19%... A mozda i 21%; isprobajte. Zadivice vas *prakticni* rezultati. Nisam stigao da HDD temeljno istestiram u Sandri ili slicno. Cim mi bude stigla narudzba za jedan; obavicu par testova... Pa cu ih okaciti, da razbijem sumnju. Do tad - besmislena je dalja rasprava.
zev...hrkk

Sumnjam da je toliko brzi , ako je uopste brzi.
Uostalom , treba za koji dan da dobijem Caviar BB special ed. pa cu da ga istestiram.
Poredeci IBM GXP120 i Maxtor 740 , dosao sam do zakljicka da je IBM veoma malo brzi , mozda za 2-3 % , a s' druge strane je dosta skuplji i vishe se greje. Kod Maxtora je jako dobro odradjen prefetch algoritam pa se u realnim radnjama jako dobro snalazi i rame uz rame je sa IBM-om GXP120. Naravno i jedan i drugi disk su testirani na UDMA100 kontroleru. Razlike izmedju ATA100 i ATA133 gotovo i da ne postoje , jer ocigledno diskovi nisu u stanju da to iskoriste.

U test masini u redakcije je upravo WD400BB, nabavljen pre manje od 10 dana.
Znaci, u potpunosti znam sta pricam, i jos jednom tvrdim da taj WD nije nista spec.

Pazljivo poredjenje mog i tog WD-a pokazalo je da su to identicni modeli, samo mom fali jedna glava :)

Pozdrav!

Calimero je napisao(la):
Dvoumim se izmedju ova dva diska. Sto se tice brzine, tu su negde - po testovima na Net-u. E sad, protiv Maxtora je to sto u firmi gde moram da pazarim disk (posto imam neke pare "zarobljene" kod njih) imaju samo varijantu sa kuglicnim lezajem i ne znaju kada ce nabavljati sa fluidnim lezajem (a ja bih radije ovu varijantu), a protiv IBM-a je to sto je cuven po crkavanju koje je navodno otklonjeno sa ovom novom serijom 120GXP (doduse, to su rekli i za seriju 60GXP ali se pokazalo da je i ta serija crkavala skoro kao i 75GXP). Cena im je gotovo ista, s tim sto IBM ima i 3 godine garancije.

Sta uzeti? Da li neko ima predlog za neki drugi disk od 40GB (WD, Seagate)?

Ja ti svetujem da uzmeš WD, ti odluči, a što se Quantuma tiče... to je Maxtor !!!
Video sam Kako crkava Maxtor posle 2 - 3 dana ...

Za WD tako nešto nisam čuo...

dejandj je napisao(la):
Ima nekoliko ljudi/firmi koji su ga nabavili...

Pogledaj druge postove na Maxtor temu!

Da li postoji dodatak u oznaci ili nesto slicno za ball bearing modele i kolika je razlika u cijeni ? Ispravite me ako grijesim , ali cini mi se da sam bas za ove Maxtore procitao da uz njih dijele ATA133 kontroler , mada ne vjerujem da to vazi i za domace trziste .

Matador je napisao(la):
Da li postoji dodatak u oznaci ili nesto slicno za ball bearing modele i kolika je razlika u cijeni ? Ispravite me ako grijesim , ali cini mi se da sam bas za ove Maxtore procitao da uz njih dijele ATA133 kontroler , mada ne vjerujem da to vazi i za domace trziste .

Ako je poslednje slovo u oznaci "J" onda je ball bearing, "L" je sa Fluid Dynamic Motor. Te kontrolere verovatno dele uz full pack, a ne verujem da je neko bio lud da to kod nas uvozi :)

Gde, bre, da daju ATA-133 kontrolere uz disk ? Promisov kosta negde sedamdesetak eura, tako da je malo skup sport. Nije iskljuceno da je napravljena neka manja retail serija sa kontrolerima unutra, ali budi siguran da ih ne dele, nego prodaju uz te diskove - dakle, cena pakovanja je uvecana za cenu kontrolera.

Auuu, slabo pratite benchmark!

Ata 133 kontroleri se "dele" tj uracunati su u cenu diska samo kod
modela od 80Gb (D780x) i 160Gb (taj je na 5600rpm). U tim slucajevima, jos nevidjenim kod nas, ne da se primetiti ozbiljno povecanje cene. Za modele od 160Gb to je neophodna sitnica jer svi drugi kontroleri imaju limit od cca 144Gb tj ne mogu da prepoznaju malo vecu cifru...

Mala greska Dejane. Prvo sto se tice granice (od 137GB, ne 144Gb) ATA-133 je prvenstveno standard protokola. Posto se definisao novi standard od strane Maxtora, ljudi iz pomenute firme su smatrali da je dobra prilika da se 'prebaci' ta granica pa su i to uvrstili u standard kao 'adendum'. Medjutim, sama granica je stvar BIOSa kontrolera i da se apdejtovati. Dakle, i ATA-100 kontroleri prebacuju tu granicu kada se flesuje BIOS na kontroleru koji umesto 32-bitnog podrzava 48-bitno adresiranje. Drugi deo posla treba da odradi drajver kontrolera (takodje 48-bitno adresiranje). A i kako bi inace objasnio da i druge firme (IBM, WD, Seagate, ...) koje nisu prihvatile ATA-133 standard, prebacuju tu granicu sa svojim diskovima koji su i dalje ATA-100 compliant ? Prakticno: probah sa Promise Ultra100TX2 i radi.

P.S.
Veruj mi da su oni taj kontroler ipak uracunali u cenu :D

silverglider je napisao(la):
Mala greska Dejane. Prvo sto se tice granice (od 137GB, ne 144Gb) ATA-133 je prvenstveno standard protokola. Posto se definisao novi standard od strane Maxtora, ljudi iz pomenute firme su smatrali da je dobra prilika da se 'prebaci' ta granica pa su i to uvrstili u standard kao 'adendum'. Medjutim, sama granica je stvar BIOSa kontrolera i da se apdejtovati. Dakle, i ATA-100 kontroleri prebacuju tu granicu kada se flesuje BIOS na kontroleru koji umesto 32-bitnog podrzava 48-bitno adresiranje. Drugi deo posla treba da odradi drajver kontrolera (takodje 48-bitno adresiranje). A i kako bi inace objasnio da i druge firme (IBM, WD, Seagate, ...) koje nisu prihvatile ATA-133 standard, prebacuju tu granicu sa svojim diskovima koji su i dalje ATA-100 compliant ? Prakticno: probah sa Promise Ultra100TX2 i radi.

P.S.
Veruj mi da su oni taj kontroler ipak uracunali u cenu :D

"P.S." sam i napisao... Jedino kad ga oni (Maxtor) kupe na milion kom ili sl (opet se frljam ciframa ali take je tesko pratiti...) onda je cena bitno niza neg kad ga kupis odvojeno u radnji.

Nisam nesto siguran da ce apdejt biti moguc bas na svim kontrolerima... Narocito krsinama u nasem vlasnistvu...

Pa, ko ima para za disk preko 120 GB, ima para i za kontroler ili zamenu ploce sa integrisanim kontrolerom koji to podrzava. Do momenta kada takvi kapaciteti postanu mainstream, svi cemo vec imati podrsku za to.

Nazad
Vrh Dno