Šta je novo?

Maxtor 200GB SATA1 i Win98 problem

Učlanjen(a)
17.01.2005
Poena
320
Imam plocu Epox 8rda6+pro sa N-force 2 Ultra severnim mostom i MCP-Gigabit juznim mostom u koji je integrisan SATA kontroler sa 2 prikljucka za SATA diskove. Pored ovoga na ploci postoji i Silicon Image kontroler sa jos 4 prikljucaka za SATA. Instalacija Win XP-a je prosla bez ikakvog problema i sve radi savrseno. Problem je nastao pri instalaciji Win98. Dodje do koraka "Instaling Devices" i tu se ukopa. To isto sam probao na Silicon Image i tamo radi OK. E sad, da je sve tako jednostavno ja bih ga prebacio na Silicon i resio bih sve probleme. Problem je u tome sto se pri butovanju XP-a sa Silicona ne vidi RAID koji se nalazi na nVidia juznom mostu i sastoji se od dva ATA hard diska.
Znaci, interesuje me da li je uopste moguce da su potrebni drajveri ili nesto slicno u toku instalacije Windowsa 98 pa zato nece da radi ili je u pitanju nesto drugo?

Hm. Posto sam petljao sa Seagateom od 250GB, rekao bih da nije problem u disku ni u Win-u, vec nesto oko drajvera. Cini mi se da nV namerno nije izbacivala adekvatne drajvere za w9x.

odgovor je vrlo prost - WINDOWS 98 brate.
Ko ce zdravog razuma staviti na takvu masinu i na SATA disk budjavi windows 98?!?!

Love Hunter je napisao(la):
odgovor je vrlo prost - WINDOWS 98 brate.
Ko ce zdravog razuma staviti na takvu masinu i na SATA disk budjavi windows 98?!?!
Ja, na primer. Ajde zivota ti pokreni Worms Armagedon na bilo kom drugom OS-u. Tu je i najbolja arkadna voznja svih vremena DRIVER koja takodje nece da radi na bilo kom drugom OS-u. Od ove dve igre ne nameravam da se odreknem ni u ludilu.
BokiPK je napisao(la):
Hm. Posto sam petljao sa Seagateom od 250GB, rekao bih da nije problem u disku ni u Win-u, vec nesto oko drajvera. Cini mi se da nV namerno nije izbacivala adekvatne drajvere za w9x.
Najgore je sto uopste nece da dodje do tog koraka da trazi drajvere za nVidia chipset. Znaci ukopa se na nekih 26 minuta do zavrsetka instalacije Win98.

Poslednja izmena:
e pa sad.. ovde pricamo valjda o ozbiljnim stvarima a IGRICE to svakako nisu, ne priznajem ti argumenAt ni najmanje zbog toga! Da si rekao da ti neki program vrlo bitan za posao radi samo na win 98 pa da uvazim.. ovako.. :bottle: Tipa baza koja radi iz DOS-a i preko koje radis knjigovodstvo za firmu (cest slucaj kod domacih starijih firmi uzmu nove masine, ali moraju da teraju stari win jer se ne isplati raditi novu bazu za xp)

Ali ako ti vec toliko znace te matore igrice, onda lepo uzmi neku P2 polovnu masinu i vozi misko :)
jadan SATA disk se gusi na traljavoj 98-ici...

Mitrovski Igor je napisao(la):
...
Najgore je sto uopste nece da dodje do tog koraka da trazi drajvere za nVidia chipset. Znaci ukopa se na nekih 26 minuta do zavrsetka instalacije Win98.

Sa kojom varijantom 98-ce ides? Klasik, SE...?
MIslim da ne bi bilo lose da isparticionises disk na nekoj drugoj mashini ili OS-u, pre nego krenes u install. XP ti daje da ga formatiras na FAT32 cini mi se negde do 32GB(ili 36). Preko toga samo na NTFS. Pa ti makar stavi primarnu particiju dotle, a ostatak sredjuj iz Win-a.
A moguca je i varijanta da 98 ne razume komunikaciju sa SATA kontrolerom u southbridgu NF2-ke, jer ovi iz NVidije nisu podrzali 98-cu i da jednostavno nesto tu ne stima. Sa externim kontrolerima nije problem, uvek se prave da to radi.
Uzgred, kako to mislis da XP ne vidi RAID na doticnom? Trebas u BIOS-u da ukljucis NV RAID.

e pa sad.. ovde pricamo valjda o ozbiljnim stvarima a IGRICE to svakako nisu, ne priznajem ti argumenAt ni najmanje zbog toga...

Eh, ja drzim i 98 i XP, i to upravo zbog rada. Mog licnog, zbog petljanja sa hardverom na niskom nivou :p

Poslednja izmena:
e pa sad.. ovde pricamo valjda o ozbiljnim stvarima a IGRICE to svakako nisu, ne priznajem ti argumenAt ni najmanje zbog toga! Da si rekao da ti neki program vrlo bitan za posao radi samo na win 98 pa da uvazim.. ovako.. :bottle: Tipa baza koja radi iz DOS-a i preko koje radis knjigovodstvo za firmu (cest slucaj kod domacih starijih firmi uzmu nove masine, ali moraju da teraju stari win jer se ne isplati raditi novu bazu za xp)

Ali ako ti vec toliko znace te matore igrice, onda lepo uzmi neku P2 polovnu masinu i vozi misko :)
jadan SATA disk se gusi na traljavoj 98-ici...
Da li je uopste BITNO za sta koristim win98!? Ako ti je bas bitno brat ga puno koristi jer dosta radi sa disketama (prenos podataka s posla kuci) a tu je jedan, jedini i neponovljivi Norton 2000 koji takodje nece da radi na XP-u (cini cuda sa bad sectorima na disketama). Cisto da ne kazes "kupi USB flash", na poslu nema USB prikljucka na racunaru. I da ne pricam samo koliko puta je meni 98-ica pomogla u nekim glupim slucajevima kada se XP zaglupi, ukoci ili cak padne a ja treba nesto hitno da uradim za fax i sl, a tu su i neki test programi za hardver.
Eto, pa ako slucajno imas resenja...
BokiPK je napisao(la):
Sa kojom varijantom 98-ce ides? Klasik, SE...?
MIslim da ne bi bilo lose da isparticionises disk na nekoj drugoj mashini ili OS-u, pre nego krenes u install. XP ti daje da ga formatiras na FAT32 cini mi se negde do 32GB(ili 36). Preko toga samo na NTFS. Pa ti makar stavi primarnu particiju dotle, a ostatak sredjuj iz Win-a.
A moguca je i varijanta da 98 ne razume komunikaciju sa SATA kontrolerom u southbridgu NF2-ke, jer ovi iz NVidije nisu podrzali 98-cu i da jednostavno nesto tu ne stima. Sa externim kontrolerima nije problem, uvek se prave da to radi.
Koristim SE verziju. Inace pokusavam da je instaliran na primarnu (prvu) particiju na hard disku koja je svega 3GB. Sada mi ona stoji prazna (samo sistemski fajlovi). Pokusao sam i instalaciju po "propisu". Znaci format C: pa sve ostalo i ista prica.

Vrh Dno